Nyakig a bűnüldözésben – ORFK és a Központi Vizsgálati Osztály megfelelési kényszere, IX.

Amire az előző, kőbányai befejező részben utaltunk, arról Tonhauser László, Nem kérek bocsánatot c. könyvében így ír:  A bűnügyi helyzet, a politikai feszültségek belevitték a rendőri vezetést egy olyan zsákutcába, hogy produkálniuk kellett a nyilvánosság felé,- mindegy, hogy milyen áron. Sorozatunk ebben a részben a  nyomozás nyomában jár.

Zsákutcában

Eebbe a helyzetbe csöppent bele hirtelen, aki az ORFK Központi Vizsgálati Osztályához került, a szervezett bűnözés elleni csoporthoz. Itt főleg az ORFK SZBEO (Szervezett Bűnözés Elleni Osztály) által felderített ügyeket vizsgálták.

Más világ volt ez a kerülethez képest. A munkatársak egy része a megszűnt ÁB-tól a három per akárhányas alakulattól került ide, míg mások ejtőernyősként a Pest-megyei Rendőr főkapitányságtól jöttek. Kevesebben voltak azok, akik már rendelkeztek bűnügyes gyakorlattal, tapasztalattal. A vezetők egy része is az AB-tól jött. A technikai felszereltség valamivel jobb volt, természetesen a jövedelem is, az egy főre jutó aktákból sem volt annyi, mint a kerületben. De az ügyek terjedelme, súlya, pótolta ezt a különbséget.

Itt a Fővárosi Főügyészség felügyelte a nyomozásokat, közvetlen konzultációkkal, olykor – olykor kézi vezérléssel. Kiemelt ügyekben maga B.E, az akkori főügyész tanácstermében folyt a konzultáció az érdekeltekkel. A titkosszolgálatok munkatársai is mindennapos vendégek voltak abban az időben. Neves ügyvédek is sűrűbben előfordultak errefelé, igazságügyi szakértőkkel is sokkal több kapcsolat volt, a tolmácsokról nem is beszélve. A Gyorskocsi utcai objektumban történt elhelyezés számtalan előnnyel is járt, főleg a fogva tartás tekintetében. De a társszervek, pld. BRFK vonatkozásában is sokat számított, hogy egy- egy ügyben információkat lehetett közvetlen cserélni, nem egyszer közös akciókat is szervezve.

Nem csak hazai bűnözők

Nem csak hazai bűnözőkkel, de külföldiekkel is lehetett találkozni itt. Arabok, albánok és kínaiak, ukránok, oroszok és nigériaiak leginkább, akik előfordultak. Így aztán a nemzetközi elfogató parancsok, jogsegélyek és különböző megkeresések is adtak munkát bőven. Az ügyek széles palettáján volt emberrablás, kábítószer kereskedelem, csalás és lopás minősített esetei éppúgy, mint számítógépes csalás és halált okozó testi sértés, vagy alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntette, és pénzhamisítás is bőven. Közintézmények, bankok vezetőivel szemben éppúgy eljártak itt, mint neves közéleti szereplők ellen.

A szakma teljesen felbolydult

Mint ahogy említettük az elején, a rendszerváltáskor és az azt követő első években a szakma felbolydult teljesen. Mentek a helyezkedések, a szemforgatások, ki hová kerül majd, kivel és miért. Elkezdődtek a látványtervezéses magamutogatások, a szakmától idegen megfelelési kényszer egyre inkább elhatalmasodott, mindez az ORFK KVO-n jól látható és érzékelhető volt. Vezetőváltások, átszervezések cifrázták a helyzetet, kirakatba tett ügyeket locsoltak meg egyes vezetők, az izzadtságszagú, székükbe való kapaszkodás miatti erőlködésük verejtékével. Büdös, gyomorforgató időszak volt.

De szakmailag azért volt benne szép és értékes is. Számos sikerélménnyel és persze néha kudarccal. Az ügyek szignálása itt már vérre ment. A szignálás abban az időben egyértelműen a megfelelési kényszert szolgálta. Kényes, egzisztenciális következményekkel is járható ügyeket kétszer is meggondolta az illetékes vezető, hogy kire szignál, kit bíz meg azok nyomozásával. Szakmailag képzetlen, tapasztalatlan, erkölcsileg labilis munkatársat, vagy rátermett, a dolgoknak végére járó, szilárd hivatásbeli elkötelezettségű kollégát jelöl ki a feladatra.

Mindezekről persze a továbbiakban még lesz szó, konkrét esetekkel és szereplőkkel, semmiképpen nem megkerülve azokat az ügyeket és a bennük mindkét oldalon részt vevőket, melyekre, és akikre a szignálással és a megfelelési kényszerrel kapcsolatban említettek egyaránt vonatkoznak!

A sorozat következő részében: Egy példa a sok közül

Előző rész

Nyakig a bűnüldözésben – Kőbánya, minden rendőr elemi iskolája felsőfokon VIII.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük