Kultúra

Puzsér: Hajdú Péter pszichopata

puzser-nyitva

Ki ne hallott volna a döbbenetről, amikor Puzsér és Hajdú egymásnak ugrott, nem fukarkodva a bántó jelzőkkel. Az ügy a bíróságon folytatódott, Hajdú Péter beperelte Puzsér Róbertet, aki a közösségi portálon „pszichopatának” minősítette őt. Kis idő teltével a Hajdú által indított sokasodó peres eljárást Puzsér „egy média­pszichopata jogi terrorjának” titulálta.

Adok-kapok

A “Magyarországot megrázó skandalum” eljutott az Alkotmánybíróság elé, ami kimondta, hogy:

 a megváltozott társadalmi viszonyok, különösen a telekommunikáció terjedése révén a közszereplői kör bővülése figyelhető meg, így olyan személyeknek is lehetősége nyílik a közéleti viták aktív alakítójává válni, akik korábban nem tartoztak a közszereplők fogalmi körébe.

Azaz:

a véleménynyilvánítási szabadság elsősorban a közhatalom bírálatával kapcsolatos véleménynyilvánításokat védi, azonban a közéleti kérdések köre szélesebb a szűken értelmezett politikai közléseknél. A közszereplői minőség megállapítása mindig egyedi mérlegelés kérdése. Jellemzően nem az a meghatározó szempont, hogy az érintettnek mi a státusza, hanem az, hogy a közügyeket érintő nyilvános vitában önkéntes elhatározása folytán vált-e a közélet alakítójává.

Ebből egyenesen következik:

az Alkotmánybírósághoz benyújtott alkotmányjogi panasz indítványozója, egyben az alapügy felperese ( Hajdú Péter – a szerk.) egy olyan széles körben ismert személy, aki az általa készített és jelentős nézettséggel rendelkező műsorokban olyan társadalmi kérdéseket mutat be, amelyek közéleti kérdéseket érintenek. Azért indított peres eljárást a – szintén országos ismertséggel bíró – alperessel szemben, mert az alperes egy közösségi portálon az általa készített műsorok kritikája körében a következő bejegyzéseket tette: a felperes „pszichopata”, „zavaros körülmények között” jutott köztévés szerződésekhez, illetve a közéleti tevékenységét érintő kritikák miatt az általa indított peres eljárások „egy médiapszichopata jogi terrorja”.

A döntés:

Mind a keresetet elutasító elsőfokú bíróság, mind a másodfokú bíróság egyetértett abban, hogy az ügyben két közszereplő jogvitájáról van szó, a sérelmezett közlések véleménynyilvánításnak minősülnek és nem alapoznak meg személyiségi jogsértést, különös tekintettel arra, hogy a véleménynyilvánítás körében a közszereplők tűrési kötelezettsége tágabb.

Ami magyarra fordítva azt jelenti:

Hajdú Péternek élethosszig tűrnie kell, hogy Puzsér rajta köszörülje a nyelvét, ám joga van ezt szóban visszavágva megtorolni!

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(forrás: nepszava.hu)

 

About Author

Comments (1)

  1. […] egy kis múlt idézés, lássuk mit mondott 2018-ban Puzsér Róbert publicista Hajdú […]

Szólj hozzá!