Kultúra

Anna Netrebko romantikus ária- és dalestet ad Budapesten – Az oroszok már az Operaházban vannak

Netrebko

Ária- és dalestet ad Anna Netrebko szeptember 25-én a Magyar Állami Operaházban.

A világhírű szoprán először lép fel a budapesti dalszínházban

A dolog szépséghibája, hogy Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követően a világ sok operájában, zeneakadémiáján lemondták az orosz mművészek szereplését. Főleg olyanok kerültek tiltás alá, akikről tudható volt, hogy bensőséges viszonyt ápolnak az orosz állammal.

Persze faramuci dolog ez, hiszen alapesetben mi tehet arról egy művész, hogy országa háborút indított egy másik független nemzet ellen. Ugyanakkor ha ezek a művészek nem szólaltak fel a háború és az agresszor ellen, akkor az akár beleegyezésnek is felfogható.

Az orosz sportolók és csapatok egy része is szankcionálás alá került a nemzetközi szervezetek részéről. Így ki lettek tiltva a labdajátékok nemzetközi versenygéséből az orosz és a fehérorosz klubok. Ugyanígy a nemrég lezajlott Európa-bajnokságokon sem orosz úszók, tornázók és atléták sem vehettek részt a küzdelmekben, ugyanakkor a profi tenisz szervezetek égisze alatt zajló rendezvényeken nemzetiség, zászló nélkül játszhatnak a fehérorosz és az orosz teniszezők is.

Persze az Opera más kávéház

A támogatók szerint nem szabad orosz művészeket bojkottálni, ám itt sem egyértelmű a helyzet.

Anna Netrebko fellépéseit korábban Münchenben és a New York-i Metropolitanben is lemondták.

A művésznő erre úgy reagált, hogy ő nem tagja egyetlen orosz pártnak sem, nincs közvetlen kapcsolata orosz vezetőkkel, azt nem tagadta egyszer találkozott Vlagyimir Putyinnal.

Ezt nehezen is tagadhatta volna le, hiszen 2005-ben Putyin elnöktől átvehette az orosz Állami Díjat, a legmagasabb művészeti és irodalmi díjat.

Itt tartunk most. Szomorú, hogy egy operaénekes bizonyos helyeken nem énekelhet, ám a háború árnyékában ez mégis indokolt.

És, akkor jön az a Magyar Állami Operaház, ahonnan a megszorítások miatt közel egymilliárd forintot vett el a kormány és ők nagy dérrel-durral beharangozzák Anna Netrebko fellépését.

Anna Netrebko és a Magyar Állami Operaház együttműködése több évre nyúlik vissza

2017 augusztusában a Berlini Waldbühnén a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködött a világhírű szoprán és férje, Yusif Eyvazov nagyszabású televíziós közvetítéssel kísért gálaestjén, ezt követően pedig a házaspár az Erkel Színházban lépett fel az Andrea Chénier főszerepeiben, az OPERA koncertszerű produkciójában 2017 decemberében. Netrebko és Eyvazov 2021-ben a Müpa vendégeként járt ismét Budapesten, a Tosca koncertszerű előadásában újra a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara működött közre.

Minimum kétesélyes a dolog mondhatnánk annak a fényében, hogy a szeptember 25-i koncert főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.

Szeptember 25-i operaházi zongorás ária- és dalestjén Anna Netrebko Debussy, Dvořák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett részletek ad elő többek közt Cilea Adriana Lecouvreur, Charpentier Louise, Csajkovszkij Pikk dáma, Leoncavallo Bajazzók, Saint-Saëns Sámson és Delila, valamint Offenbach Hoffmann meséi című operáiból.

Anna Netrebko partnere az esten Pavel Nebolsin zongoraművész. A számos nemzetközi elismerést is elnyert fiatal orosz tehetség több mint egy évtizede dolgozik a moszkvai Bolsoj Színház operaénekeseivel, 2017 óta pedig rendszeres közreműködője a Netrebko–Eyvazov házaspár fellépéseinek.

Az est további fellépői közt szerepel Elena Maximova orosz mezzoszoprán, aki két évtizedes pályafutása során visszatérő vendége volt már a Bajor, a Berlini és a Bécsi Állami Operaháznak, a londoni Királyi Operának, valamint a New York-i Metropolitannek is. Hegedűn a mindössze 17 éves, svájci Kurt Mitterfellner működik közre.

“Állatorvosi ló” is lehetne ez a dalest, ahol az Európában nem szívesen látott orosz művészek lépnek föl, amit a magyar állam a monopolhelyzetben lévő Szerencsejátékkal finanszíroztat meg.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Már csak arra lennék kíváncsi, azok a magánénekesek, akik számos fellépéstől estek el az állami megszorítások miatt: Ők mit szólnak az orosz vendégszerepléshez?

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!