Sorting by

×

Európa árnyékszéke lett az illiberális államépítés

Benne ürülékként ott van minden végtermék, melyet Orbán és populista kormánya az európai értékeket figyelmen kívül hagyva, nagydolgaként végzett itt az utóbbi években.

Alaptörvény ide, vagy oda

A menekültek kriminalizálásával, ahogy egy vitanapon köpködtek a kormányfő csápolói a bevándorlókra, gyűlölethadjáratot indítottak a menekültek ellen. Az egyetlen dupla nullás ország vagyunk, ahol sem a konfliktuszónákból, sem Olaszországból és Görögországból áthelyezett menekülteket nem fogadunk be, ez derült ki már idejekorán az uniós belügyminiszterek ülésén Brüsszelben. Szépen vagyunk, nem mondom, nyilván keresztényi könyörületességből, mi más miatt is tett volna így ez a mostani illiberális kormány.

„(3) Magyarország – ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet – kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban vagy a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek, vagy az üldöztetéstől való félelmük megalapozott.„ (Magyarország Alaptörvénye XIV. cikk)

Fából vaskarika. Alaptörvény ide, vagy oda, Orbán és az ő világnemzeti, fél ázsiainak is mondott rendszere nem először mutatja ki foga fehérjét. Hogy az árnyékszék egyébként mit jelent, nem kell magyarázni. A bizonyítványt ismét kiállítottuk magunkról. Fekete popsisként és nem piros pontosként ülhetünk nagy dolgunkat végezni a kormányunk által felállított pottyantós budin. Ez most a magyar módi.

Illiberális megközelítés

Orbán, támogatásuk növelése, illetve annak megtartása érdekében populista intézkedéseket hozott a menekült kérdésben is. Egy alkalommal, szokásos rádiós megszólalásában megerősítette: „Nincs szükségünk közös európai menekültpolitikára és nincs szükségünk közös európai menekültügynökségre, abból csak káosz, baj és szenvedés lesz”, mert, hogy „Mi az illiberális megközelítés hívei vagyunk” – tette hozzá.

A jobboldali kurzus idehaza nagy ívben letojta még őszentségének, Ferenc pápának figyelmeztetését is, aki az alábbiakat mondta: „Arra hívok fel mindenkit, hogy kérjen megbocsátást Istentől azon emberek és intézmények számára, akik bezárják az ajtót, a jobb életet, a családot és védelmet keresők előtt”. Na, majd a KDNP idehaza értelmezi ezt a mondatot, Bayer Zsolt pedig, ötös számú párttagkönyvesként hozzá is tette szokás szerint a magáét.

A szolidaritás az EU egyik alapelve, mondta anno annak idején Jean Asselborn bevándorlási miniszter, „Erkölcsi és jogi kötelezettség, hogy szükség esetén a tagállamok segítsenek egymásnak” – tette még hozzá. Európai érték ez is, mondom én, és Orbán politikája így képviseli azt. Szlovákia, Portugália, de még Málta is befogad menekülteket, csak éppen mi nem, egy lelket sem.

Hanyatló nyugat és keleti nyitás

Anno Orbán ilyeneket mondott: „Magyarországon az emberek megtanulták, hogy – bár nem könnyű az élet a nyugat-európai és általában a nyugati államok közösségében, mindenért meg kell harcolni, de – Nyugaton van keresnivalónk. Keleten semmi keresnivalónk sincs. Ezért a Kelet vagy Nyugat kérdésére a magyarok túlnyomó többsége azt a választ adja: Nyugat.” Most meg aztán, illiberális begőzöltségében a „hanyatló nyugattal” szemben a „keleti nyitás” eufóriájában leledzik.

A miniszterelnök szerint semelyik országot nem lehet megfosztani attól a jogától, hogy be kíván-e fogadni menekülteket vagy sem. A kérdés most már csak az, hogy a felcsúti ismét összekeveri-e Magyarországot saját magával, vagy rosszul fejezte ki magát, netán a tolmács volt pontatlan.

Tudni illik ebben a kérdésben nem az ország döntött, hanem ő és a kormánya. A nemzeti konzultációs makutyi duma pedig nem volt más, mint a szokásos kommunikációs trükközés. A helyzet az, hogy kis hazánk szerintem nem biztonságos ország. Itt meleg jogi aktivistát ütnek-vernek, meg kubai származású magyar állampolgárt bőrszíne miatt, arcát törik segítségére siető barátnőjének, randalíroznak a baromarcú izomagyúak, hogy másról most ne is beszéljek.

Tehetik, mert szokás szerint bátorítást kapnak Orbántól és kormányától minimum azzal, ahogyan azok trükkösen kommunikálva ábrázolják hazánk helyzetét, minden területen! Pintér anno kirakta a megtelt táblát Brüsszelben, ahogy több híradás is beszámolt a kabinet nulla- nulla vállalásáról. Árnyékszéke lett kormányunk az uniónak, olyan testülete, melynek intézkedései sorra orrfacsaró bűzzel adják tudtára a világnak, illiberális államépítésük végtermékeit!

Kapcsolódó:

Válogatás egy szotyolázó országvédő idei péntekenkénti aranyköpéseiből – 1.

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.