Connect with us

Voks 2024

Ők is szavazhatnak a „két választáson” Magyaroroszágon júniusban

Megosztás

Ebben az évben először egy napra vonta össze a kormány a két választást, amik az EP-tagokról, és az önkormányzatok képviselőiről, polgármestereiről döntenek.

választás,
Megosztás

A júniusi európai parlamenti (EP-) választáson és az egy időben megrendezendő önkormányzati választáson a Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgárok is szavazhatnak.

Fontos dátum május 24

Az érintetteket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már tájékoztatta arról, hogy az EP-választásra május 24-éig kérhetik magyarországi névjegyzékbe vételüket online vagy bármelyik polgármesteri hivatalnál, míg az önkormányzati választás tekintetében automatikusan felkerülnek a választói névjegyzékre.

Összevonva

Az EP-választást június 6. és 9. között bonyolítják le az EU tagállamaiban, az egyes országok azonban szabadon dönthetnek arról, hogy ezen belül melyik napon. Magyarországon választás csak vasárnap tartható, ezért – Magyaroroszág történetében először a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napon – várhatóan június 9-én lesz a voksolás.
Az EP- és az önkormányzati választás sajátossága, hogy nemcsak magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós polgárok is szavazhatnak. Az EP-választáson a magyarországi szavazáshoz kérelem szükséges, míg az önkormányzati választáson automatikusan történik a névjegyzékbe vétel. Ilyenkor az anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 30-án 16 óráig kérheti a törlését.

Már tudnak róla

választás

MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező csaknem 137 ezer európai uniós állampolgárt már tájékoztatta az NVI arról, hogy választójogukkal miként élhetnek, illetve arról is, hogy nemcsak választhatnak, hanem jelöltként is indulhatnak mindkét választáson.
Az NVI a tájékoztató levelet magyar, angol, továbbá német, francia és spanyol nyelven küldte ki a Magyarországon élő uniós állampolgároknak. A névjegyzékbe vételi kérelmek benyújthatók online a https://www.valasztas.hu internetes oldalon, vagy személyesen illetve meghatalmazott útján bármelyik – a polgármesteri hivatalokban működő – helyi választási irodánál.
A legutóbbi, 2019. évi EP-választás előtt közel 119 ezer felhívást küldött ki az NVI a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak.

Válasszon!

választás

Szerző