Macedón – magyar háttéralku Gruevszki-ügyben?

A macedón parlament elnöke örömmel nyugtázta a magyar álláspontot a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyében – tájékoztatta telefonon az MTI-t hétfőn Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke, aki a kanadai Halifaxban a NATO Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakán vesz részt.

A macedónok NATO-tagok akarnak lenni

Az ülésszak keretében a külügyi bizottság elnöke és a macedón házelnök négyszemközti megbeszélést is folytatott egymással. Németh Zsolt az MTI-nek elmondta:

a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy a Gruevszki-ügyet Budapest jogi kérdésnek tekinti, és a menedékkérelem elbírálása nem változtat Magyarország Macedónia iránti elkötelezettségén.

Talat Xhaferi örömmel nyugtázta a magyar álláspontot, leszögezve azt is, hogy

országa örömmel fogadta és fogadja Magyarország támogatását a NATO-csatlakozáshoz

Németh Zsolt elmondta:

felszólalt az ülésszak hétfői plenáris ülésén, amelyen beszédet mondott Talat Xhaferi is. Magyarország mindig is támogatta Macedónia NATO-tagságát 

Az albán nemzetiségű macedóniai házelnök országa tervezett NATO-csatlakozásáról számolt be, vázolva a csatlakozási tárgyalások történetét.

Magyarország nem akar többet hallani Gruevszki “különös útjáról”

Beszédében – mint arról Németh Zsolt tájékoztatott –

egyáltalán nem érintette a Magyarországon menedékkérelmet benyújtott Nikola Gruevszki ügyét.

A kelet-kanadai városban zajló NATO-tanácskozáson a résztvevők a többi között azt hangsúlyozták, hogy az észak-atlanti szövetségnek meg kell kettőznie erőfeszítéseit a költségvetési kiadásokat illetően, és különösen fontosnak tartották a védelmi kutatásokat és fejlesztéseket – írta az MTI 21.58-kor.

[poll id=”43″]

A folytatásban: kirakat és kirakat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük