Connect with us

Kerítésen innen

Már csak néhány nap és itt az igazi tavasz

Megosztás

A jövőhét elején nagy hírtelen mintha 2 hónapot ugranánk előre az időben egyenesen a tavasz közepébe.

időjárás
Megosztás

Ez a hétvége, még borús, esőre hajló időjárással telik, de a jövőhét elején nagy hírtelen mintha 2 hónapot ugranánk előre az időben egyenesen a tavasz közepébe.

Tavaszelő

Szombaton eleinte még élénk, majd országszerte, legkésőbb keleten mérséklődő DDNY-i szél fúj.  Alapvetően borongós idő lesz a jellemző. A felhőzetből, délelőtt főként északkeleten, délután pedig inkább a Duna vonalától keletre, illetve délen hullik elszórtan eső. Északnyugaton várható a hűvösebb (12 fok), délkeleten pedig 15 fok fölé is (17) emelkedhet a napi maximum hőmérséklet. Az éjszaka első felében, keleten még többfelé esik, míg a Dunántúlon felszakadozik, átmenetileg lecsökken a felhőzet. Hajnalban már keleten sem valószínű említést érdemlő csapadék.

Orvosmeteorológia

Ma melegfronti jellege lesz a légkörnek hazánk térségében, melyet a hőmérsékletben is további emelkedés kísér. A melegfront és a hirtelen változó légnyomás, hőmérséklet a megfigyelések szerint a szív- és érrendszeri betegeket viseli meg a legjobban. Ugyanis őnáluk jelentkezhetnek a legveszélyesebb tünetek, pl. veszélyes ritmuszavar, vérnyomáskiugrás vagy akár legsúlyosabb esetben infarktus is.

A tavaszias idő korai beköszöntével az allergiás tünetek is előtérbe kerülnek. Újonnan kialakuló tünetek esetén a gyógyszeres terápia bevezetése előtt allergológiai vizsgálat javasolt, melyet allergológia, pulmonológia vagy fül-orr-gégészet szakrendelésen végeznek. Ismert allergia betegség esetén már az allergén (pl. mogyoró virág) megjelenése előtt 1 hónappal érdemes elkezdeni a gyógyszer szedését.

Kapcsolódó

Vasárnap is erősen felhős, borongós idő várható, elszórtan kisebb esővel. Főként északnyugaton lehet élénk a D-i szél. Enyhe időre lehet készülni, különösen a délkeleti határszélen emelkedhet szokatlanul magasra a hőmérséklet (18 fok).

Hétfőtől pedig…

Hétfőn, kedden és szerdán már 2 teljes hónapot ugrunk előre. Gyakori napsütésre, tovább emelkedő hőmérsékletre, április második felének megfelelő, igazi tavaszi időjárásra számíthatunk, az ilyenkor megszokottnál 10 fokkal magasabb hőmérséklettel. Jellemzően 15 és 18 fok között alakul majd a maximum hőmérséklet, de délen itt-ott 20 fok sem kizárt. Elvétve előfordulhat kisebb zápor. Északnyugaton, valamit délkeleten fúj majd élénk D-i szél.

tavasz

Szerző