Kerítésen túlKiemelt hírek

Frissítve! Nem szabad átengedni a biztonság ügyét a politikai populistáknak, autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem egyeztethető össze a biztonsággal

Az Európai Néppárt (EPP) január végéig döntést hoz a Fideszről, miután a magyar kormányzó párt néppárti tagságát 2019. március 20-án a Fidesz és a néppárti elnökség közös javaslatára felfüggesztették – közölte újságíróknak nyilatkozva Donald Tusk, az EPP újonnan megválasztott elnöke csütörtökön Zágrábban.

A bölcsek tanácsa értékel

A felfüggesztés miatt a Fidesz nem vehet részt az Európai Néppárt ülésein, nem szavazhat, és nem állíthat jelölteket pozíciókra. A végleges döntést a Fidesz esetleges távozásáról az Európai Néppártból az úgynevezett bölcsek tanácsának értékelése alapján hozza meg a pártcsalád. Tusk decemberre várja a három bölcs jelentését.

Az EPP elnöke szerdán, a választás előtt elmondott beszédében kijelentette: mélységesen hisz abban, hogy csak azoknak van felhatalmazásuk vezető tisztségre pályázni, akik képesek a biztonság érzését adni az embereknek, de szabadságjogaik megőrzésével együtt.

Semmiképpen sem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a politikai populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem egyeztethető össze a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal.

Akik nem fogadják el az uniós értékeket, magukat zárják ki

„Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és az illendő viselkedés a nyilvánosságban, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség” – hangoztatta.

Figyelmeztetett, hogy azok, akik ezt nem tudják elfogadni, „de facto magukat zárják ki a pártcsaládból”.

A migrációs válságról szólva kijelentette: „Emlékszem, hogy néhányan milyen keményen dolgoztak napokon, heteken keresztül, hogy megállítsák az illegális bevándorlók áradatát Törökországból. Órákon, órák százain keresztül tárgyaltak a megállapodásunkról Ankarával, melynek köszönhetően a migránsáradat több mint 90 százalékkal visszaesett. Senkit sem kell emlékeztetnem Angela (Merkel) nagy szerepére ebben. Azonban

valaki másnak gondja volt arra, hogy felfigyeljenek rá. Valakinek, aki szintén keményen dolgozott, de csak a saját narratíváján és önmegvalósításán, aki kerítéseket és migrációellenes óriásplakátokat állított. Ennek megálljt kell parancsolnunk. A politikai harcban az igazság és a tisztesség nem lehet teljesen védtelen az álhírekkel, manipulációval és gyűlölettel szemben”.

Összetett kérdés

Tusk csütörtökön azt mondta: nem a Fidesznek szólt az üzenet, hanem az EPP összes pártjának.

„Az intellektuális összetűzések nem szokatlanok az EPP-ben” – fogalmazott.

Mint mondta, számára összetett kérdésről van szó. „Nem tudok egyetérteni Orbán (Viktor) egyes politikai döntéseivel és új elképzeléseivel, de ugyanakkor közeli barátok vagyunk, és sok közös van bennünk” – hangsúlyozta.

Tuskot a sajtótájékoztatón a Matteo Salvini vezette olasz Liga lehetséges EPP-tagságáról is kérdezték, ennek lehetőségét azonban kizártnak tartotta a lengyel politikus. „Az én képzeletemnek is van határa” – jegyezte meg Tusk.

Az Európai Néppárt a legbefolyásosabb európai szintű jobbközép politikai erő: a szervezetnek 39 országból 74 párt a tagja, jelenleg ők adják az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét is, 17 uniós és 6 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az Európai Néppárt adja.

Az EPP elutasítja a klímaszkepticizmust és az innovációban látja a megoldást

Az EPP nem tekinti előremutatónak a klímaváltozással szembeni szkepticizmust, de a zöld szocializmust és a radikális baloldal utópisztikus klímapolitikáját sem, s ezek helyett az innovációban látja a megoldást az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére – olvasható az EPP éghajlatváltozásra vonatkozó pártprogramjában, amelyet csütörtökön fogadtak el Zágrábban.

Az Európai Unió (EU) a világ szén-dioxid-kibocsátásának kevesebb, mint tíz százalékáért felelős, és az új Európai Bizottság elnöke ambiciózus tervvel állt elő a konzervatív pártcsalád zágrábi kongresszusán, amely szerint 2030-ra a felére csökkentik Európában a fosszilis tüzelőanyagokból származó, üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Ursula von der Leyen

azt követően vázolta fel a fenntartható bolygó vízióját – írja a HINA horvát hírügynökség –, hogy a zöldek előretörtek az idei európai parlamenti választásokon és világszerte fiatalok tüntetnek, hatékony lépéseket követelve a klímaváltozás megállítása érdekében.

Az EPP-nek meggyőződése – áll a dokumentumban –, hogy a szén-dioxid-kibocsátást úgy is lehet csökkenteni, hogy egyidejűleg új munkahelyeket teremtenek.

„Ehhez beruházásokra van szükség az összes elérhető alacsony szén-dioxid-kibocsátású vagy -kibocsátásmentes technológia kutatásában és fejlesztésében (…) a zéró kibocsátás elérése érdekében” – írta a konzervatív párt Zágrábban elfogadott klímatéziseiben.

Csökkenteni kell a „szénlábnyomokat”

Az EPP ebben kiemeli: támogatják a szociális piacgazdaságot, és megfelelő támogatásokat kezdeményeznek az állampolgárok és a vállalatok számára, hogy csökkenthessék a környezetre gyakorolt „szénlábnyomukat”.

Szorgalmazzák továbbá a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó támogatások megszüntetését, és azok átirányítását a szén-dioxid befogását, tárolását és újrafelhasználását szolgáló technológiák fejlesztésére.

Az előrelépéshez az EPP szerint a fogyasztási szokásokat olyan körkörös gazdaság irányába kell elmozdítani, amelyben a hulladékot erőforrásnak tekintik.

A zöld innovációba történő beruházás

javítani fogja az EU nemzetközi versenyképességét, a magas európai környezetvédelmi előírásokat, valamint az élelmiszerek és termékek minőségét nem fogják feláldozni a nem uniós országokkal történő kereskedelemben – ígéri az EPP.

Úgy vélték: a jövőben a kereskedelmi megállapodásoknak – az EU és nem uniós államok között – tartalmaznia kell egy záradékot, amely kötelezi a feleket a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény betartására, és arányos intézkedéseket ír elő a szabályok be nem tartása esetére.

Megválasztották az Európai Néppárt új elnökségét

A tíz alelnök munkáját egy főtitkár és egy kincstárnok segíti.

Az alelnöki tisztségre 12 jelölés érkezett. Közülük a legtöbb szavazatot Mariya Gabriel (Bulgária) kapta, sorrendben őt követte David McAllister (Németország), Helen McEntee (Írország), Johannes Hahn (Ausztria), Esther de Lange (Hollandia), Antonio Tajani (Olaszország), Siegfried Muresan (Románia), Franck Proust (Franciaország), Paulo Rangel (Portugália) és Petteri Orpo (Finnország).

A kongresszus újraválasztotta az EPP főtitkárának a spanyol Antonio López-Istúrizt, és a néppárt eddigi kincstárnoka, a német Christian Schmidt is megőrizte tisztségét.

Donald Tusk, az EPP szerdán megválasztott új elnöke a küldöttek javaslatára több, az ifjúságra vonatkozó ígéretet is tett, amelyet a kongresszus meg is szavazott. Az ígéretek arra vonatkoznak, hogy a párt elkötelezi magát amellett, hogy a jövőben bevonja a fiatalokat és tesz azért, hogy hallani lehessen hangjukat.

Az alelnökök megválasztásával véget ért az Európai Néppárt kétnapos tisztújító kongresszusa.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Forrás: MTI)

megosztás

 

About Author

Szólj hozzá!