Orbán hőse “nem jött-be”

Orbán Viktor évek óta törleszkedik a szélső jobboldali olasz Salvinihez. A magyar miniszterelnök szervilizmusa odáig ment, hogy nem egyszer “az én hősöm”-nek nevezte az unió talán leginkább migráció ellenes politikusát. A vasárnap Orbánnak egyrészt örömet, lásd Győr, másrészt szomorúságot, lásd olasz választás hozott. Lendvai Ildikó ezekről gondolkodik.

Nem törtek át

Igazság szerint vasárnap senki nem tört át. Győrben nem sikerült a csoda (mert az lett volna), az ellenzék nem fordított. Amire viszont tegnap egész Európa figyelt: nem törtek át a tartományi választáson Salviniék. Salvini maga -de mindenki más is- a hagyományosan baloldali Romagna tartomány (Bologna-Rimini-Párma környéke) megszerzését tekintette a későbbi országos megméretés próbakövének. Orbán külön hangsúlyozta, mennyire drukkol nekik, még kampányolni is Olaszországba utazott. Romagnában a baloldal 51,4 %-ot ért el, a Salviniék vezette tömb 43,7%-ot. Ugyanakkor egy másik tartományban, a délolasz Calabriában a Salvini-Berlusconi plusz neofasiszták tömb nyert, Berlusconi pártjának jelöltjével.

Magyar szemmel is tanulságos a különbség

Ahol Salviniéknak sikerült, ott a részvétel alacsonyabb volt. Romagnában viszont 67,7% ment el szavazni, több, mint dupla annyian, mint előzőleg 2014-ben. A pártokon túl tömegmozgalom született. “Szardíniáknak” vagy “heringeknek” hívják őket, mert demonstrációikon olyan sűrűn álltak az emberek a tereken, mint a szardíniák. A győzelmet ők vívták ki. A baloldal legnagyobb pártjának elnöke elsőként nekik mondott köszönetet.
És akkor most vissza hozzánk. Az sajnos nem meglepő, hogy ott, ahol (a négy jobbikos jelölt kivásárlása után) még Borkai is nyert, a papírforma a fideszes jelöltnek kedvez. Arra azért érdemes figyelni, hogy a kormánypárt -okosan- úgy ellépett a Borkai-érától, mintha semmi köze sem lett volna hozzá. Ismerjük a módszert az út szélén hagyott teli pelenkával. Nem véletlenül éppen pártbéli ellenlábasát indították, -még törvényt is módosítanak a kedvéért-, aki maga is a Borkai-korszak lezárásával kampányolt. Viszont felvetődik a kérdés: ha nem igaz az, hogy jelöltet kellett keresniük, -ott volt kéznél, sok éve ott ül az önkormányzat Fidesz-frakciójában-, akkor miért is kellett tavaly Borkait elindítani és egy darabig a székében tartani, annak ellenére, hogy pártja vezetői már hónapok óta ismerték a botrányvideót és a korrupciókat? Arra már nyilván alkalmatlan volt, hogy a városban rendet csináljon. Talán a fiókjában és a páncélszekrényében kellett? És kiknek a kedvéért?
De ezzel számoljanak el ők. Számunkra itt van Romagna receptje: magas részvétel, erős tömegmozgalom. Érdemes kiváltani a politikai patikában. Hátha majd segít még Győrött is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük