Sargentini-jelentés: nem ítélet Magyarország ellen, hanem lehetőség a párbeszédre

Az EP döntése a Sargentini-jelentésről nem „ítélet” és nem is „bizonyíték” Magyarország ellen, hanem lehetőség egy párbeszéd elkezdésére és a kifogások kivizsgálására – nyilatkozta Sebastian Kurz osztrák kancellár egy vasárnapi német lapinterjúban.

A helyes eljárás

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapban közölt interjúban arra a felvetésre, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló Sargentini-jelentés európai parlamenti (EP-) elfogadásával kezdeményezett eljárással kapcsolatban az EPP-ben egyesek a Fidesz kizárását sürgetik, ő pedig kilátásba helyezte a tagság felfüggesztésének lehetőségét, elmondta, hogy a helyes eljárás a folyamatok pontos szemrevételezése és a kedvezőtlen fejlemények elkerülése. Az európai uniós pártcsaládok tagjai pedig „nagyon is tudnak hatni egymásra informálisan, ahol ez szükséges” – jegyezte meg az EPP-hez tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke.

Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kormányfője elmondta, hogy a tagállamok EU-s ügyekért felelős minisztereit összefogó Általános Ügyek Tanácsa a következő ülésén foglalkozik a témával. Azokon a területeken, amelyeken a kifogások megalapozottnak bizonyulnak, a magyar félnek utólagos kiigazításokat és javításokat kell eszközölnie – mondta Sebastian Kurz.

Nagyon korlátozó irányvonal

Nemmel válaszolt a konzervatív lap azon kérdésére, hogy nevezte-e őt Orbán Viktor magyar kormányfő megbízhatatlan labancnak. Hozzátette: „nagyon korlátozó irányvonalat” képvisel a migráció ügyében, mert úgy véli, hogy az illegális migráció veszélyezteti Európa rendjét, biztonságát és stabilitását. „Ugyanennyire egyértelműen képviselem azt, hogy a jogállamiság és a demokrácia az együttélés alapja Európában” – mondta, megjegyezve, hogy álláspontja valamennyi kollégája előtt ismert.

Az EU-s menekültügyi rendszerrel kapcsolatos soros elnöki törekvésekről szólva hangsúlyozta, hogy a „jó irányba tartó erőteljes mozgás” látható. A „trendforduló” a júniusi EU-csúcs volt, amelyen az állam-, illetve kormányfők megegyeztek arról, hogy az EU-s külső határ védelmét és a származási-, és tranzitországokkal folytatandó együttműködést kell a középpontba helyezni.

A „váltás” előkészítése

Ezzel a megegyezéssel „befejeztük a kötelező elosztási kvótákról évek óta folytatott vitát” – mondta Sebastian Kurz.

Hozzátette, hogy most a „váltás” előkészítése zajlik, „el a kötelező kvótától, amely nem fog megvalósulni, egy kötelező szolidaritás felé”, amelyhez ugyan mindenkinek hozzá kell járulnia, „de nem feltétlenül migránsok befogadásával”.

Le kell zárni az Európába irányuló illegális utakat

„Ami pedig a külső határ védelmét illeti, abszolút jó úton vagyunk”, a határátlépések, „érkezések száma 95 százalékkal csökkent 2015-höz képest” – mondta az osztrák kancellár.

Arról is szólt, hogy le kell zárni az Európába irányuló „illegális utakat”, és helyettük „legális utakat kell nyitni Európa felé áttelepítési programok révén”, amelyekkel az EU-tagállamok számára „elviselhető” számban érkeznének emberek, és így valóban a védelemre szorulóknak segítene az EU.

(Forrás: MTI)

Orbán szerint az osztrák kancellár egy “megbízhatatlan labanc”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük