Sport

Spanyolország-Franciaország döntő lesz a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon

Guerschon Yabusele

A francia után a spanyol válogatott jutott be a vasárnapi döntőbe a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon, miután pénteken Berlinben öt ponttal legyőzte a német csapatot.

Az olimpiai ezüst- és világbajnoki bronzérmes franciák számára rögös út vezetett a négy közé, ugyanis a bosnyákokat, a törököket és az olaszokat is hosszabbításos csatában gyűrték le

Vincent Collet kapitány együttese a kölni csoportkör után búcsúzó magyarokkal is alaposan megszenvedett, 12 nappal ezelőtt csak 78-74-re tudta megverni Hanga Ádámékat.

A túloldalon az elődöntő meglepetéscsapata állt, ugyanis a lengyelek a negyeddöntőben a címvédő és favorit Szlovéniát búcsúztatták, főként a Reggio Emiliában a magyar válogatott Mikael Hopkinsszal együtt pattogtató Mateusz Ponitka 26 pontjával. A lengyel együttes előzőleg 1971-ben jutott a legjobb négy közé kontinensviadalon. A két gárda eddigi kilenc Eb-találkozóját rendre a franciák nyerték.

A pénteki összecsapás elképesztő kosárínséggel indult, öt perc elteltével 5-2-t mutatott az eredményjelző. A 12. percben a lengyelek még mindig csak kilenc pontnál tartottak, a nagyszünetben főként a francia Guerschon Yabusele révén – aki a Real Madridban Hanga Ádám klubtársa – 34-18 volt az állás.

Térfélcsere után 21 ponttal megléptek a kékek (39-18), ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs. A fáradtan és hitehagyottan mozgó lengyel együttes már nem tudott újítani, a 64-36-ról induló zárószakaszra pedig nem maradtak izgalmak.

A riói olimpián bronzérmes spanyolok világbajnoki címvédőként érkeztek az Eb-re, a legutóbbi kontinenstornán pedig harmadikok lettek

Lorenzo Brown
Lorenzo Brown 29 pontja mellett kiosztott 6 gólpasszt is. Fotó: FIBA

A németek hat olimpián szerepeltek – de érmet nem szereztek -, húsz éve harmadikok voltak a világbajnokságon, az Eb-kről az 1993-as arany- és a 2005-ös ezüstérem a legkellemesebb emlékük.

A pénteki elődöntőben az első negyed szorosan alakult, a végén három ponttal vezettek a spanyolok, a második közepén viszont a németek eredményesen támadtak és hatékonyan védekeztek, 14-0-s menettel fordítottak.

A harmadik tíz perc 51-46-os német vezetésről indult, majd a spanyolok 46-55-nél magukra találtak, 15-2-es rohammal 61-57-re fordítottak, azután viszont megint jött egy 14-0-s német szakasz. A negyedik negyed elején némi spanyol felzárkózást követően 71-65 volt az állás a hazaiaknak, de a folytatásban a spanyolok sokkal pontosabban céloztak, és a negyedik játékrészt 11 ponttal megnyerve besöpörték a győzelmet.

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság

Elődöntő:

Franciaország-Lengyelország 95-54 (15-9, 19-9, 30-18, 31-18)
Spanyolország-Németország 96-91 (27-24, 19-27, 19-20, 31-20)

A vasárnapi helyosztókon

Bronzmérkőzés:
Lengyelország-Németország 17.15

Döntő:
Franciaország-Spanyolország 20.30

A 23. helyen zártak a magyarok

Ivkovics Sztojan együttese mind az öt csoportmérkőzését elvesztette a kölni hatosban, és sereghajtóként fejezte be szereplését a jelenleg az elődöntőnél tartó Eb-n. A magyarokon kívül csak a hollandok és a britek nem nyertek meccset, előbbinek jobb lett a pontkülönbsége Hanga Ádámékénál, a szigetországiak viszont rosszabb pontkülönbséggel a 24 csapatos torna legalján zártak.

A válogatott eddig három érmet szerzett az Európa-bajnokságok 1935 óta íródó történetében, a legsikeresebb szereplés az 1955-ös volt, amikor a nemzeti csapat Budapesten aranyérmet nyert. A második hely 1953-ban született a Szovjetunióban, ahol a magyarok kikaptak a döntőben a házigazdáktól. A bronzérem 1946-ra datálódik, annak a kontinenstornának Svájc adott otthont.

Az első, 1935-ös – ugyancsak svájci rendezésű – Eb-n a magyar válogatott kilencedik lett, az előző, 2017-es viadalon pedig a csoportkörből továbbjutva 16-odikként zárt.

Az eddigi 41 Európa-bajnokság közül a magyar nemzeti együttes 16-on szerepelt a földrész legjobbjai között. A torna legjobbjává kétszer választottak meg magyar kosarast: 1946-ban Németh Ferenc, 1955-ben pedig Greminger János lett az “MVP”.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

VK – SPORT

About Author