A „parlament” a jövő héten „tárgyal” az Akadémiáról. Tekintettel a „kormánypárti” képviselők  60-70-es IQ-jára és erkölcsiségére, biztosra vehetjük, hogy figyelmen kívül hagyják a tudományos világ hazai és nemzetközi tiltakozásait.


Most úgy tűnik, az Akadémiát is elveszítjük. De létfontosságú, mégpedig nemcsak az Akadémia, hanem az ország szempontjából is, hogy az MTA újra egyértelművé tegye: a Fidesz döntése brutális erőszak megnyilvánulása, amelyet ideig-óráig kényszerrel érvényesíthetnek ugyan, de az akadémikusok, az akadémiai dolgozók beleegyezését sosem kapják meg.

Vélhetően bárhogy viselkedett volna az MTA, az eredmény ugyanez lenne. Mégis: újra el kell mondani, hogy nagy hibát követtek el, amikor a Palkovics által adott 54 percet mintegy tudomásul vették! Holott vissza kellett volna utasítani, és közölni, hogy Palkoviccsal a továbbiakban nem tárgyalnak. Az öntudat erő nélkül is érték, de talán erő is lett volna… Bár meglehet, naiv vagyok: én ugyanis azt gondolom, hogy az az 54 perc, ha az Akadémia fölháborodva visszautasítja, nem védhető meg sem itthon, sem külföldön.

Az az 54 perc mindent elmondott a „kormány” természetéről és szándékairól. Mindent elmondott arról, hogyan is képzelik az „egyeztetést”, a vélemények „meghallgatását”… A többi csak undorító komédia.

Ha jól tudom, az Akadémia mint érintett maga is alkotmánybíróság elé viheti az ügyet, bár sok értelme nincs. De a forma kedvéért meg kell tenni. Talán összeáll az ellenzék is, egy beadvány érdekében. A végsőkig kell tiltakozni!

Az EU-ban ma hazánk a legszerencsétlenebb ország: szinte tökéletesen ki van szolgáltatva egy bűnszervezet kényének-kedvének. Az EU pedig önveszélyes módon ezt az állapotot nem csupán tűrni, hanem támogatni, pénzelni is látszik…

Nálunk szerencsésebb országokban, köztársaságokban van köztársasági elnök, aki például alkotmánybírósághoz fordulhat: nekünk az sincs. Nincs semmi értelme Áderban reménykedni.

Mint fentebb írtam, létfontosságú az Akadémia újabb egyértelmű állásfoglalása. Jusson eszükbe Deák Ferenc igazsága:

Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges.

Az Akadémiának jelen esetben nem csupán önmagát, hanem a béna nemzet valós érdekeit is képviselnie kell.

Csak az ellenállásnak van értelme!

 *

A hazai és a nemzetközi tudományos világ véleménye – érdemes végigolvasni!

Kapcsolódó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét