Sport

Éjszakai atlétika

Éjszakai atlétika

Hosszabb ideje vita tárgyát képezi, hogyan is kéne megreformálni az atlétikai versenyek, különösen a maratoni futás szabályrendszerét, ugyanis a mostani szó szerint életveszélyes – arra gondolunk, hogy a versenyző nem fogadhat el segítséget, bármilyen rosszul is van, mert azzal megsemmisíti addig elér eredményét. Nos: Dohában megtalálták a megoldást.

Illetve, valamiféle megoldást találtak, ha nem is a tökéleteset, de átmenetileg és ott sokat könnyít a versenyzők helyzetén. Az ugyanis a helyzet, hogy jövőre Dohában, Katar fővárosában tartják az atlétikai világbajnokságot. Sőt, 2022-ben a futball-világbajnokságot is, és bizony a város sivatagi fekvése felvet némely klimatikus gondokat. Konkrétan arról van szó, hogy dögmeleg van. És ilyen hőségben futni egyenlő a biztos halállal. A foci-vb-t egyszerűen novemberre tették, amikor azért már elviselhetőbb az időjárás, de az idei atlétikai világversenyt sokat tologatni nem lehetett, már az is eredmény volt, hogy sikerült a kezdést átütemezni augusztus elejéről szeptember utolsó hetére. Mennyi is akkortájt a dohai átlaghőmérséklet?

25 és 37 fok között mozog. Hát ezt maximum a teve képes elviselni, az atléta biztosan belepusztul. De támadt egy zseniális ötlete a rendezőknek.

Délelőtt és kora délután, tehát a megszokott időpontokban egyáltalán nem rendeznek versenyeket. Akkor tessék az oázisban heverészni, a pálmák árnyékában és a hurikkal mulatni az időt. Azonban az esti programot kibővítik, és két blokk között majd tartanak egy egyórás szünetet. A döntők így elég későre kerülnek, például a női 100 méterét majd 23.20-kor, a 400 méterét 23.50-kor tartják. Mivel a hőség leginkább az állóképességi számokra tud romboló hatással lenni, így a maratonfutás is extrém időpontra került, a startot éjfélkor lövik majd el, a befutó pedig hajnali kettő körül lesz. A 20 és 50 kilométeres gyaloglást is éjszaka rendezik majd meg.

Egy új szám is bekerül a vb programjába, a 4×400-as vegyes (két férfi, két nő) futóváltót is kipróbálják majd. Ez a szám a 2020-as tokiói olimpián is szerepel majd.

Kolumbusz tojása, mondanánk, és így talán elkerülhetőek lesznek az olyan tragikus rosszullétek, amilyennek például nem is olyan régen Callum Hawkins is áldozatul esett.

Azért minden problémát ez sem old meg – át kellene újra gondolni azt a szabályzatot.

Szele Tamás

Sport Mindig

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó:

Talán nem álom az atlétikai világbajnokság

About Author

Szólj hozzá!