Kárpát-medencei szmötyik idehaza – Pfuj, de gusztustalan!

Tessék választani a Magyar-magyar cserkész szleng szótár alapján,(Összeállította a 831-es Szent Kristóf cserkészcsapat vezetősége) a szmötyi megfelelői a magyarban: gusztustalan plazmaállagú anyag, kulimász ld.: dzsanda, dzsuva, dzsúz, krugyva, kukva, kula, ótvar, szutyi, trutyi, trutymó, vatrangy.

Gusztustalan

Eltűnt a magánnyugdíj-pénztárakból háromezer milliárd forint, amit a nyugdíjbiztosítónál nem vezettek át a számlánkra, miközben kiderült, hogy nem tőzsdéztek el semmit a pénztárak!

Jól megcumiztatott mindenkit a fineszesek egykori szőke ciklonja, amikor azzal csábított, hogy nem csak az ország, de a magánnyugdíjunk is jó helyen lesz, ha azt rájuk bízzuk. Ígértek akkor fűt-fát, egyéni nyilvántartást, az összeg átvezetését az állami számlánkra, cukorkát, nyalókát, szopókát, meg is fenyegetve azokat, akik a szerintük tőzsdéző magánnyugdíj-pénztáraknál akartak maradni. Pfuj, de gusztustalan!

Kulimász

Ebben a gyanús masszában ott van a szövetségesekkel szembeni szabadságharc hirdetése mellett a nemkívánatos pártok, szervezetek bedarálása éppúgy, mint a média nemzeti testének csonkítása.

Az egészségügy és az oktatás sz@rban úszik a focival és annak stadionjaival együtt, automata gombnyomogató vazallusok hadának papagájkórusa eteti a kevésbé vájt fülűek kulimászra éhes, nyáladzó tömegeit!

Dzsuva

A szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb ebben a dzsuvában. A kormányfő személyes ismerősei és azok valakijei kerülnek irányító pozíciókba, és ők részesülnek elsősorban kiváltságosként, tűzhöz közeliként a földi javakban is.

Ebben a pöcegödörben a fineszes trágyahordók szerint hazánk egyre jobban teljesít. Közben sereghajtók vagyunk sok mindenben. A Kárpát-medencében nálunk élnek például a legrövidebb ideig az emberek, itt születik relatíve a legkevesebb gyerek, s szintén e vidéken a legalacsonyabb az egy főre jutó fogyasztás is. A felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók aránya ugyancsak Magyarországon a legkisebb, miközben itt található relatíve a legtöbb gazdaságilag elmaradott térség is az egy főre jutó GDP alapján.(források internet szerte)

A hét nagy itthoni gazdasági régió közül négyben az előállított bruttó hazai termék az uniós átlag felét sem éri el, népességfogyásról, jövedelem különbségekről és egyebekről már nem is szólnék, úgy is tudja az olvasók többsége, a bőrükön érzik ebben a dzsuvában!

Trutymó és ótvar

Magyarország a világ országai között a 66. helyen áll 45 ponttal a Transparency International (TI) legfrissebb korrupciós rangsora szerint. Ez kilenc helyezéssel és három ponttal rosszabb, mint az ország egy évvel korábbi teljesítménye. A jelentés szerint az Európai Unióban Magyarország az utolsó előtti helyet foglalja el.Csupa trutymó van ebben az ótvarban!

A Transparency International berlini központjának elemzése arra az eredményre jutott, hogy azokban az országokban terjed a leginkább a korrupció, amelyekben akadályozzák a civil szervezetek működését. „A lejárató kampányok, a vegzálás, és a túlzott bürokratikus terhek mind olyan eszközök, amelyeket egyes kormányok arra használnak, hogy elhallgattassák a korrupció ellen küzdő szervezeteket” – hangsúlyozta Patricia Moreira, a Transparency International Berlinben működő nemzetközi titkárságának ügyvezető igazgatója.

A TI berlini Titkárságának közleménye rámutat: ennek a folyamatnak az egyik riasztó példája Magyarország, ahol legújabban a Stop Soros elnevezésű törvénycsomag fenyeget számos civil szervezetet. Mindezt tetőzi az a negatív és sokszor uszító kampány, amelyet a kormány a kritikus hangot megütő civil szervezetek ellen folytat, és amelynek részeként a külföldi bevételekkel rendelkező civil csoportosulásokat közel egy éve külön törvény bélyegzi meg.(forrás: Forbes)

Nem gondolnám, hogy a Transparency International (TI), vagy akár a Forbes, netán maga Ferenc pápa, baloldali liberálisként hangoztatnák véleményüket. Azt sem hiszem, hogy hajdan Popper Péter, vagy akár Ranschburg Jenő, a kiváló elnök-író, Václav Havellel együtt pusztán blöfföltek volna, amikor erről a hazai kárpát-medencei szmötyiről és annak megteremtőjéről ejtettek szót.

Végezetül egy kis látható és hallható kiegészítés: OLIGARCHO$ 

Kapcsolódó

Mészáros Lőrinc gázszerelőként 95 ezer évig dolgozhatott volna a tavalyi keresetéért

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük