99 éves korában meghalt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje – Legyen könnyű neki a föld!

A Királyi Palota jelentette be péntek kora délután, hogy Fülöp herceg meghalt. Erzsébet királynővel négy gyerekük, nyolc unokájuk és tíz dédunokájuk volt.

A hírt a Royal Family twitter oldalára tették ki. Fülöp herceg a Windsori kastélyban halt meg, ma reggel, a királyi család közlése szerint „békésen”.

A megemlékezést a Buckingham Palota kerítésére is kitették

A 99 éves Fülöp herceg egy hónapot volt kórházban fertőzés és egy régebb óta fennálló szívprobléma miatt, a szíve miatt meg is műtötték. A kórházat március 16-án hagyhatta el. Fülöp 2017-ben vonult vissza. A királynővel 73 évig voltak házasok, négy gyermekük, nyolc unokájuk és tíz dédunokájuk volt.

Fülöp a görög és a dán királyi családba született.

Görögországban született, de családját csecsemőkorában az országból kiűzték. Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. 1939 júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált. A háború után VI. György engedélyt adott Fülöpnek Erzsébet feleségül vételére. Mielőtt 1947 júliusában hivatalosan bejelentették eljegyzésüket, lemondott görög és dán királyi címeiről, brit állampolgárságúvá vált és az anyai nagyszülők vezetéknevét a Mountbatten nevet vette fel.[10] 1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő előtt ő lett Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója. Fülöp elhagyta az aktív katonai szolgálatot, amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke van:

Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg. 1960-ban a Királyi Államtanács által kiadott rendelet szerint, a királyi címeket és titulusokat nem viselő leszármazottak használhatják a Mountbatten-Windsor vezetéknevet, azonban a királyi család néhány olyan tagja is használja, akik címmel rendelkeznek, ilyen például Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Lelkes sportrajongó, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait

Több mint 780 szervezetnek a tagja, védnöke vagy az elnöke, a 14-24 évesek számára alapított Edinburgh-i herceg díjának elnöke. A brit uralkodói házastársak közül, ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja. 1952 és 2017 között, 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott. 96 évesen, 2017. augusztus 2-án visszavonult a közélettől. 2021. április 9-én hunyt el. (Forrás)

 

fülöp

One thought on “99 éves korában meghalt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje – Legyen könnyű neki a föld!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest