Sport

Milák Kristóf győzött 100 méter pillangón, ezüstérmes a 4X100-as gyorsváltó

Milák

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon.

A 4×100 méteres magyar férfi gyorsváltó ezüstérmet nyert

A szám olimpiai ezüstérmese és világbajnoka 50.33 másodperces idővel csapott célba, a döntő másik magyarja, Kós Hubert 11 századdal maradt le a bronzról, 51.33 másodperces egyéni csúccsal a negyedik lett

A Honvéd sportolója annak ellenére “bérelte ki” legjobb idővel rendelkezőnek járó 4-es pályát szombaton, hogy csak negyed órája volt pihenni a 100 méter gyors fináléját követően, ahol országos csúccsal lett második a világrekorddal győztes román David Popovici mögött.

A 22 éves szupersztár kicsit mintha visszafogta volna magát a döntőben – még két száma lesz vasárnap -, csak az utolsó 10 méteren biztosította be elsőségét. Kós a hajrában maradt le a dobogóról, de egyéni legjobbját (51.52) így is megjavította. Kós a futam után a vegyes zónában rendkívül csalódottan értékelt: “Az első ötven méter úgy sikerült, ahogy terveztem, de a végén elrontottam a technikám. Sajnálom, remélem kétszáz vegyesen tudok majd javítani.”

Milák Kristóf
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Milák önmaga második, a magyar küldöttség harmadik aranyát szerezte az olasz fővárosban, ahol a csütörtöki nyitónapon a 4×200 méteres gyorsváltóval diadalmaskodott.

Férfi 100 m pillangó, Európa-bajnok:
   
   MILÁK KRISTÓF 50.33 másodperc
2. Noe Ponti (Svájc) 50.86
3. Jakub Majerski (Lengyelország) 51.22
4. KÓS HUBERT 51.33

Ezüstérmes a 4×100 méteres férfi gyorsváltó

Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Milák Kristóf összeállítású együttes 3:12.43 perces idővel csapott célba, közel két másodperccel elmaradva a nagy fölénnyel győztes házigazda olaszok mögött (3:10.50 perc).

Akárcsak a csütörtöki nyitónapon a 4×200 méteres gyorsváltóban, záróemberként Milák ezúttal is óriásit úszott és a negyedik helyről úszott fel a másodikra.

A staféta a délelőtti előfutamból a legjobb idővel került a döntőbe, ahol az előzetes várakozások szerint a olaszokkal kellett megvívniuk a sikerért. A házigazdák ugyanakkor gyorsan megléptek a mezőnytől, így a magyarok a dobogóért harcoltak, Milák az utolsó 100-ra negyedikként ugorhatott a medencébe és óriási hajrával másodiknak hozta be az egységet.

 “Kicsit megreccsentem az az igazság, a száz pillangó nem volt rossz, persze nem olyan, mint amilyet szerettem volna, de ha nincs mellettem valaki, aki vinni tud magával, mint például száz gyorson, akkor én sem tudom még magamból kihozni egyelőre a maximumot”

értékelte először a 100 méter pillangó döntőjét Milák, aki megvédte címét.

gyorsváltó
Az ezüstérmes magyar váltó, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel és Németh Nándor (b-j) a férfi 4×100 méteres gyorsváltó döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A finálét bő tíz perccel követő 200 méter gyors elődöntőjével kapcsolatban megjegyezte, egy százas terhelés után a kétszáz óriási “szívás”, de emberileg és erkölcsileg is mindent megtett.

“A váltóban nyújtott teljesítményem is helytálló volt, mindent egy lapra tettem fel, és kiúsztam magam, nagyon örültem a második helynek”

mondta Milák, majd viccesen hozzátette, azért van itt, hogy feszegesse a határait és persze kicsit nyaraljon is.

Németh Nándor a váltó után arról beszélt, előzetesen nagyon bízott az ezüstéremben, azzal pedig tisztában volt, hogy az olimpiai második olaszokat nem lehet majd megfogni.

jegyezte meg.”Jobban élveztem a váltót, mint a saját úszásomat, valahogy ezt az agresszivitást kellene átvinni az egyéni számokban”

Férfi 4×100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
    
   Olaszország (Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Lorenzo Zazzeri, Manuel Frigo) 3:10.50 perc
2. MAGYARORSZÁG (Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Milák Kristóf) 3:12.43
3. Nagy-Britannia (Jacob Whittle, Matthew Richards, Thomas Dean, Edward Mildred) 3:12.70

(MTI)

Hosszú Katinka: ha úszom tovább, ennél jobban szeretnék felkészülni

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Mihályvári-Farkas Viktória a 400 vegyes új Európa-bajnoka!

About Author

Comments (1)

  1. […] Milák Kristóf győzött 100 méter pillangón, ezüstérmes a 4X100-as gyorsváltó […]

Szólj hozzá!