Kerítésen innenGyorshír

Visszakaphatják lakásukat a devizahitelesek

ennyi fedezetlen hitelt vehetsz fel

A kedden benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány visszaadja lakásukat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett, ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjuknak.

Kedvező feltételekkel

A kormány célja, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett, ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjuknak. A NET Zrt.-t a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozatot, az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre a kormány 2011-ben. A NET programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetőségét.

A program során 36 ezer otthon került az eszközkezelőhöz, mintegy 154 ezer lakóval, akik akár több millió forintos hiteltartozástól mentesültek, és továbbra is az otthonukban maradhattak. A bérlők többségének helyzete az elmúlt években stabilizálódott. A javaslat elfogadása esetén a kormány felajánlaná az egyösszegű visszavásárlást, amelynek során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege. Kamat felszámítására nem kerülne sor az állam részéről és további százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő ez irányú igénye esetén.

Hosszú távú részletfizetés

A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének. Így visszakaphatják ingatlanjaikat a korábbi tulajdonosok. Azon bérlők esetében, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak.

A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli. Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter által kidolgozott intézkedés lehetővé tenné, hogy a NET programban résztvevő, korábban nehéz helyzetbe került devizahitelesek végérvényesen visszakaphassák az otthonukat.

(Forrás: Népszava)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

A devizahitelesek a kormány miatt bukták hazai pereiket

 

About Author

Szólj hozzá!