Hőségriadó: legfeljebb a guta megüti az embereket - Városi Kurír 2022.07.01

Sorting by

×

Hőségriadó: legfeljebb a guta megüti az embereket

A Müller Cecília országos tisztifőorvos által jegyzett csütörtöki hőségriadóban szerepelt: “A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája péntektől elérhető lesz a katasztrófavédelem weboldalán.”

Hirdetés

Na, most az van,

hogy ezek az okosok feltöltöttek egy excell táblázatot az OKF oldalára, aztán böngéssze, aki tudja. Milyen életszerű, hogy mondjuk egy mobillal megpróbálom letölteni és meg akarom találni, hogy Kőszegszerdahelyen hova lehet betérni hűsölni.

Rögtön elárulom:

a Vas megyei faluban a Németh Parketta Kft. bemutatótermébe és irodahelyiségébe lehet bekéredzkedni, ha már a hőguta kerülgeti az embert. Azt mondjuk nem tudom a cég munkatársai mit szólnak hozzá, ha bekopogom hozzájuk, hacsak nem egy egy jóbarát vagyok…

A részletes “hűsölő lista” amúgy 1951 tételt tartalmaz, csakhogy ezek 90%-t teszik ki a Lázár János által kiszorításra ítélt nemzetközi áruházláncok üzletei.

A kormányszerv így hűsölésre alkalmas helyként ajánlja az Aldi, a Lidl, a Penny, a Spar, a Tesco üzleteit. De szerencsére nem maradtak ki a sorból a hazafias CBA és Coop boltok sem. Persze egy-egy falusi kisbolt esetében, még ha van is légkondicionálás az üzletben nem biztos, hogy egy tucatnál több vásárló elfér odabenn.

Mi ilyenkor a teendő?

Tessenek Müller Cecíliánál reklamálni, vagy húzzanak sorszámot és aki már eltöltött benn 20 percet, az adja át helyét egy másik “klíma üldözöttnek”.

De ne legyünk igazságtalanok, vannak a listában polgármesteri hivatalok is, igaz, hogy péntek délutántól hétfő reggelig ezekbe nem lehet bejutni.

De, aki a luxust keresi és nem éri be holmi fapados kisbolttal, annak például Szilvásváradon ott van a négycsillagos La Contessa Kastélyhotel és Rendezvényközpont. Arra azért befizetnék, hogy egy jóravaló Eged-hegyi túrázót meddig tűrnének meg a lobby-ban.

Budapesten az OKF bátran ajánlja az emberek által amúgy is látogatott bevásárló központokat

Békés megye településein szinte minden templomba be lehet térni hűsölni, de hát ezt minden turista tudja magától is. Firenzében, Rómában vagy Genovában is milyen jól tud esni egy-egy katedrális, székesegyház vagy egyszerű kápolna természetes légkondicionálása.

Budapesten a biztonság kedvéért egyetlen egyházi intézményt sem ajánlanak hűsölésre, bizonyára tartanak a templomokba betérő hajléktalanoktól A keresztényi szeretet nevében, mégiscsak jobb, ha ők kinn maradnak a templomok falain kívül.

A közösségi, művelődési és faluházakkal sem vagyunk kisegítve, tapasztalatból mondom, hétvégén ezek 99 százaléka zárva van, kivéve, ha valamilyen “sátoros ünnep” van a településen.

Kiskunhalason fáradt vándorként betérhetünk a Sóstó Csárdába, ám kizártnak tartom, hogy fogyasztás nélkül sokáig ücsöröghetnénk bent.

Izsákon az önkormányzat házasságkötő termét ajánlják

Ez mindenképpen színesíti a kínálatot, ám a násznép nem biztos, hogy jó néven venné, ha betolakodnánk hűsölni. Ha viszont nincs esküvő, ez a terem is zárva tart, így aztán nem sokra megyünk vele.

Mórahalmon a Millennium sétány 2. alatt betérhetünk az Elixir Medical Wellness Hotelbe. Abán ajánlják a Járóbeteg Szakellátó Intézetet, míg akinek gusztusa van hozzá Bicskén betérhet az APEH ügyfélszolgálatára. Csakhogy hétvégén ezek is zárva tartanak!

Hőségriadó országszerte

Üde színfolt Iszkaszentgyörgyön a Szatócs Bolt, vagy a lovasberényi Gécs Sütöde, bár 35 fokos kánikulában eszembe se jutna betérni egy pékségbe. Éppen hűsölni.

Soponyán a Nagyláng Vendéglő kínálja magát, míg Válon a Tűzoltóság is nyitott kapukkal várja a látogatókat.

Szintén kakukktojásnak érzem a földesi Kállay László Óvodát, hétköznap gondolom nem engednének be, míg hétvégén be vannak zárva. De a szándékot kell nézni.

hőségriadó
Hőségriadó

Abszolút telitalálat a hajdúböszörményi Alaszka Logisztikai Kft., hát hol nem, ha éppen náluk ne lenne hűvös. Lehet, még kutyaszánhúzó huskey-k és malamutok is bérlehetők náluk.

Üde színvolt, hogy Egerben ajánlják a Bazilikát, a Lajosvárosi Szent Lajos, a Minorita, a Nagyboldogasszony és a Szent Bernát templomot is.

Szészbereken nyitva van a Kohner Kocsiszín, Törökszentmiklóson pedig a Húscentrum. Vértesszőlösről még a Mc’Donalds is felkerült a listára.

Makó is kitett magáért (sic!), az alföldi turizmusban fellendülést látó településen a Penny-be, a Tescóba és a Makovecz stílusú buszpályaudvarra lehet betérni hűsölni. Ez így elég gyenge kínálat.

Már csak azt nem tudjuk

a nagyhatalmú tisztifőorvos ha, már elrendelte a hőségriasztást, miért nem rendelt el a nagy forgalmú terekre vízosztást és párakapuk telepítését? Hol vannak azok a vizet bezacskózó gépek, amiket már többször bevetettek hasonló hőhullám idején? Nem csupán riasztást kell elrendelni, hanem bírni kellene olyan akciótervvel, ami az egész országot megmozgatja és főleg a hőségtől különösen sújtott gyermekekre, betegekre és idősekre fókuszál.

Könyörgöm, a Gyöngyösi Állatkertben még a makik is jégkrémet kaptak, ám az embereknek ebben az országban nem jár semmi. Legfeljebb a szájuk…

Forrás

Nem idén történt, de még történhet!

 

hőségriadó

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.