BanánköztársaságKiemelt hírek

Vidnyánszky, az SZFE-hallgatóriasztó, 41-en hagyják faképnél az intézményt! – Egy újabb “jól sikerült” kormánypresszió utóélete….

SZFE

Úgy tűnik, hiába a szépen kifestett almamáter, a “nevesnek mondott” új oktatógárda, a kemény presszió, a tanoncok inkább tovább állnak a Vidnyánszky nevével fémjelzett egyetemről. A szeptemberi tanévben 41 hallgató nem tanul tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) – derül ki a FreeSZFE Facebook-posztjából.

Még Kolta Lajos neve sem volt elég….

Koltai Lajos az idei ősztől félévtől a mesterképzésre járó filmrendező-hallgatókat tervezte tanítja majd az SZFE-n. A Telex januárban megkérdezte Koltait az egyetem autonómiájának felszámolásáról és az egyetemfoglalásról is, de

“családi okok miatt most csak szűkszavúan volt lehetősége reagálni, annyit mondott, hogy ő ebben a konfliktusban nem vett részt egyik oldalon sem, nem akar most véleményt formálni, őt azért kérték fel, hogy átadja a hallgatóknak azt a több évtizedes tapasztalatot, emberséget, amit több mint 70 film elkészítése során szerzett.”

Ascher Tamás közösségi oldalán akkor így kommentálta Koltai lépését

“Koltai Lajos valamikor a 2010-es évek elején érezhetően befejezte, vagy legalábbis erősen visszafogta hollywoodi működését. Hamarosan felhívott telefonon, mint az egyetem akkori rektorát. (2014 tavaszán járt le a mandátumom, mindenképp az előtt történt) Elmondta, hogy most már alapvetően itthon él majd, és örömmel tanítaná az operatőröket az egyetemen. Nagy örömmel vettem jelentkezését, hiszen egy ilyen, világviszonylatban jelentős operatőr nagy nyereség. Érdeklődtem, hogy mikor, milyen fajta kurzusokat képzel.

Az ő lelkesedése rögvest lelohadt, feltétlenül teljes állást kért, havi fizetéssel, de tömbösített óraadással, azaz nem rendszeresen megtartott órákkal.

Sajnálattal vettem tudomásul, mert semmilyen keretünk nem volt erre, a legnyomorúságosabb éveket éltük, évi 5-600 millió forintos büdzsével. (Mostanában se volt sokkal több egymilliárdnál, a snájdig riporter kétmilliárdról tud; hazudik.) Lajos így Egerben vállalt tanítást, a Bollók Csaba vezette ottani filmszakon. Ők meg tudták fizetni. Nem tudom, ott mennyire rendszeresen oktatott, de minden vele töltött óra hasznos, és rendkívüli operatőri képességei akkor is elleshetők lesznek, mikor valami furcsa okból filmrendezést fog tanítani. Az, hogy 75 éves lesz, csak libernyáknak bélyegzett tanároknál lehet kifogás – de az az igazság, az igazi nagyhírű operatőrök snúrban végig dolgozzák az életüket, és legtöbbjüknek tényleg csak idősebb korában jut ideje és energiája a folyamatos oktatásra.

Ha Koltai most rászánja az időt, hallgatóinak hasznára lesz. (Ha zárójelbe teszem vállalásának antiszolidáris, morálisan tarthatatlan voltát, amivel talán elszámol legbelül, ha egyszer kevésbé szereti majd magát.)”

Vissza a mába: az “oktatmányok” lázadása

Az SZFE jelenlegi filmes képzéséből az alapszakos osztályok hallgatói közül

  • a gyártásszervező szakos osztályban 6-ból 5 hallgató,
  • a filmrendező szakos osztályban 5-ből 5 hallgató,
  • a vágó szakos osztályban 6-ból 6 hallgató,
  • az operatőr osztályban 6-ból 6 hallgató,
  • a filmforgatókönyvíró osztályban 6-ból 6 hallgató,

szüntette meg a jogviszonyát az egyetemmel. Ami a mesterszakos osztályokat illeti,

  • a filmrendező osztályban 7-ből 7 hallgató,
  • az operatőr osztályban 7-ből 6 hallgató

szakít az SZFE-vel. Tanulmányaikat szeptembertől a FreeSZFE Egyesület közreműködésével folytatják.

Háttér

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Az SZFE-n 2020-ban indult tiltakozássorozat, a diákok és tanárok az ellen tiltakoztak, hogy a modellváltáskor az Orbán-kormány érdemi párbeszéd nélkül adta egy Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratórium kezébe a felsőoktatási intézménysorsát, teljességgel figyelmen kívül hagyva az ő javaslataikat.

 

szfe

About Author

Szólj hozzá!