Connect with us

Kerítésen innen

2024, Magyarország: „kihelyezett” Novák Katalinhoz kivezényelt gyerekek járnak?

Megosztás

Keddi hír volt, hogy Novák Katalin Békés megyébe látogat, hogy három napra a gyulai vár lesz a köztársasági elnök rezidenciája. Közben felkeresi Gyula más nevezetességeit, szerda este elnöki díszvacsorát ad az Almásy-kastélyban, és egyebek között ellátogat Békéscsabára és Mezőhegyesre, hogy „valós” képet kapjon országjárása aktuális állomásán, a Viharsarokban.

2024, Magyarország: "kihelyezett" Novák Katalinhoz kivezényelt gyerekek jár?
Megosztás

A XXI. század Magyarországán kis morgolódás közepette tulajdonképpen simán átmegy a szülő-rostán, ha egyik-másik helyi, vagy országos Fidesz-potentát „tiszteletére” fagyban, hőségben óvodás kortól az iskolásokig kizárólag „önkéntes alapon”, de kötelező jelleggel biodíszletként szerepeltetik „lemenőiket”.

„Ez már Észak-Korea”

Keddi hír volt, hogy Novák Katalin Békés megyébe látogat, hogy három napra a gyulai vár lesz a köztársasági elnök rezidenciája. Közben felkeresi Gyula más nevezetességeit, szerda este elnöki díszvacsorát ad az Almásy-kastélyban, és egyebek között ellátogat Békéscsabára és Mezőhegyesre, hogy „valós” képet kapjon országjárása aktuális állomásán, a Viharsarokban.

„Válogatott” lelkes tömeg….

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester visszautasíthatatlan kérésére a helyi iskolák kivezényelték tanulóik java részét Novák Katalin köztársasági elnök merőben protokolláris rendezvényére, ami felbolygatta a 28 ezres város közvéleményét – írta a Magyar Narancs. A Gyulai Tankerületi Központ a portál érdeklődésére küldött válasza szerint az iskolák visszajelzése alapján 800 diák és 82 kísérő megy el az eseményre – közölték még kedden.

„Dr. Görgényi Ernő Polgármester Úr minden gyulai nevelési-oktatási intézményt megtisztelt azzal, hogy meghívta Novák Katalin köztársasági elnök asszony látogatása alkalmából tartandó ünnepélyes zászlófelvonásra és őrségváltásra. Az intézmények a Pedagógiai programjaiknak megfelelően saját szervezésben éltek a meghívással. A meghívás nem kötelezettséget, hanem lehetőséget biztosított. Alkalmat teremtve arra, hogy diákjaink részt vegyenek városunk történelmi jelentőségű kulturális rendezvényén”

– áll abban a helyi lapban megjelent közleményben, amelyet hét, a gyulai tankerülethez tartozó oktatási intézmény vezetője írt alá és feltételezhetően -mivel nem említették- a fenti hírre reagálva.

Diákok, tanárok, szülők egymástól függetlenül jelezték, hamis az a narratíva, miszerint

„a meghívás nem kötelezettséget, hanem lehetőséget biztosított”.

Ahogy idéztük, a közlemény szerint a szerda reggel a gyulai várnál, Novák Katalin jelenlétében megtartott őrségváltás és zászlófelvonás lehetőséget teremtett a diákoknak, hogy részt vegyenek

„városunk történelmi jelentőségű kulturális eseményén”.

Az érem másik oldala

„Igenis ki lettek vezényelve a gyerekek. (…) először önkéntes volt, hogy melyik pedagógus viszi ki az osztályt, de mivel senki nem akart menni, ezért pár nap múlva kötelező lett a három évfolyamnak. (…) De totál nagypolitika az egész, és igenis, hogy én fel vagyok háborodva ezen”

– írta egy tanár. Egy másik pedagógus egyértelművé tette, a rendezvénnyel kapcsolatos „önkéntes” hozzáállást „bizonyítja”, hogy iskolájában minden évfolyam minden osztályának minden tanulója ott volt a gyulai várnál.

„Amúgy meg már nem azért, de nekünk szülőknek fel sem ajánlották a választás lehetőségét!!!! Akkor meg ne hazudják azt, hogy ezek a gyerekek nem lettek kivezényelve, hanem minden gyerek önszántából és szabad akaratból élhetett a lehetőséggel, hogy tanulási időben kimenjenek és fagyoskodva várjanak rá (Novák Katalinra – B. T.)

– háborgott egy szülő. Egy tanár elmondta, az esemény előtt, kedd délután megbeszélést tartottak az iskolájukban, ahol szóba került a Narancs.hu cikke is. Amikor az intézményvezető a hosszú vita végén idegesen megkérdezte, hogy mégis mi a baj, akkor valaki azt válaszolt, hogy

„ez már Észak-Korea”.

A helyi közösségi platformokon is sűrűn előkerült a távol-keleti kommunista diktatúrával kapcsolatos párhuzam, míg mások a Rákosi-korszakot látták feltámadni. Egy békéscsabai politikai aktivista az eset kapcsán „politikai pedofíliáról beszélt” és arról, hogy

„ilyen csak diktatúrában lehetséges”.

Egy nyugdíjas tanár ugyancsak a legnagyobb közösségi oldalon fejtette ki a véleményét. Meglátása szerint mindez hasonlatos a rendszerváltás előtt május elsejékhez.

„Az sem volt kötelező, csak muszáj”

– jegyezte meg ironikusan.

Fotókon dokumentálva a „népszerűség”

A helyszínen a portál által megkérdezett tanulók

egyértelművé tették, nem maguktól jöttek ide.

Novák Katalin kísértével késett. Aztán a Békés megyei és gyulai városvezetőkkel megálltak a kivezényelt közel ezer gyerekkel szemben, fogadták a díszőrséget, amely ünnepélyes keretek között felvonta az ideglenesen elhelyezett zászlórúdra  a zászlót. Ezt követően síri csendben – és végig taps nélkül – előbb egy helyi solymász rövid bemutatóját nézte meg az államfő,

fotó: MTI

majd elvonult a vár falai közé, anélkül, hogy az odaállított általános és középiskolai tanulóknak megköszönte volna, hogy eljöttek.

fotó: MTI

Kapcsolódó

Szerző