Connect with us

Kerítésen innen

Miért pont a szcientológusok ne jótékonykodnának?

Megosztás

A karácsony környéke az igazi jótékonysági cunami ideje. A legtöbb szervezet ebben az időben csúcsra jár, így van ez rendjén. Mi a helyzet az egyébként sokat emlegetett egyház, a szcientológia háza táján? Ők, hogy készülnek és készülnek-e egyáltalán a karácsonyra? Erről beszélgettünk Miklovicz Attilával, az egyház magyarországi vezetőjével.

szcientologus
Megosztás

A karácsony környéke az igazi jótékonysági cunami ideje. A legtöbb szervezet ebben az időben csúcsra jár, így van ez rendjén. Mi a helyzet az egyébként sokat emlegetett egyház, a szcientológia háza táján? Ők, hogy készülnek és készülnek-e egyáltalán a karácsonyra? Erről beszélgettünk Miklovicz Attilával, az egyház magyarországi vezetőjével.

– Önök is beszállnak a karácsony környéki jótékonykodásba?

– Nekünk is nagyon fontos, hogy segítsünk a rászorulóknak. Természetesen vannak saját kezdeményezéseink. Tény, hogy a klasszikus értelemben vett „gyűjtünk és továbbadjuk” nem pontosan az az akció, amit a legszélesebb körben végzünk, bár ilyen is van nálunk. A napokban vittek önkéntes lelkészeink közel 1 tonna tartós élelmiszert Lajosmizsére egy olyan szervezetnek, amely ott elosztja majd azt a rászorulók között. Egyébként az önkéntes lelkészeink főképpen katasztrófahelyzetekben – földrengés, árvíz – érkeznek a helyszínre, és nem csak a bajban lévőkön segítenek, hanem azokon a tűzoltókon, vagy mentősökön is, akik a mentést végzik, mert legtöbbször velük senki nem foglalkozik. Ezeknek az embereknek az ellátásával rajtunk kívül ritkán törődnek, pedig ők sokszor embertelen terhelésnek vannak kitéve. Ebben például egyedülálló az önkéntes lelkészeink tevékenysége.

– Mi az, hogy önkéntes lelkész?

– Így nevezzük azokat a híveket, akik nem vállalnak hivatásos egyházi szolgálatot, de meg kell tanulniuk néhány alapvető adatot a szcientológia filozófiájáról és gyakorlatáról. Ezután csatlakozhatnak ahhoz a csapathoz, amit mi önkéntes lelkészeknek hívunk. Ez a szolgálat nagyon szerteágazó, mindig abban segít, amiben kell. Például vannak olyan idős emberek, akik már nem tudnak maguknak bevásárolni, ezért ezt megteszik helyettük. Felkészítésük alapján azoknak is tudnak segíteni, akiket valamilyen sokk ért, valamiért traumatizálódtak.

– A szcientológia mit gondol a karácsonyról, megünneplik?

– A karácsony Jézus születéséhez is kapcsolódik, és ezt tiszteletben tartjuk és mi is megünnepeljük, különösen, hogy a nyugati világban a karácsony már a kultúra részévé vált. Viszont mindenki saját maga dönti el, hogy mennyire mélyen, vallásosan éli meg ezt az ünnepet. Mi is ugyanolyan vallásos emberek vagyunk, mint mások, ellentétben azzal, amit az ellenlábasaink állítanak rólunk.

– Ha már az „ellenlábasaikat”említette, a szcientológia Magyarországon nagyon komoly kormányzati össztűz alatt áll. Házkutatások, szerver- és számítógép lefoglalások történtek az elmúlt közel másfél évben. Hol tartanak ezek az ügyek?

– Igen, razziázott nálunk az adóhatóság és a Nemzeti Nyomozó Iroda is, de az ügy nem mozdult előre. Egyetlen esetben sem történt még gyanúsítás sem, tehát még mindig ismeretlen tettes ellen nyomoznak. Már eltelt egy év, és a zsákok, amikben elvitték az iratainkat, tudomásom szerint máig érintetlenek.

– Tom Cruise-tól Will Smithen át a „Ni csak ki beszél” filmek sztárjáig, Kirstie Alley -ig a világban nagyon sok híres ember vállalja fel, hogy szcientológus, nálunk alig néhányról tudok.

– Mi mindenkire rábízzuk, hogy felvállalja-e nyilvánosan a hitét, vagy sem. Érdekes példa vagyok magam is, aki 1991-ben még középiskolás koromban találkoztam először a vallással, akkor, amikor kinyílt az ország. Valaki meghívott egy előadásra, akkor még olyan új volt a dolog, hogy az előadó mondatonként fordította Hubbard egyik írását. Akkor nagyon megérintett, amit ott hallottam, és lelkes híve lettem a szcientológiának, ám életem nyolc évvel későbbi szakasza más útra terelt és elkezdtem a személyes karrieremet építeni, amiben szerencsére sikeres is lettem.

Nyolc év után viszont tudtam, hogy azon a területen mindent elértem, amit akartam, de akkor hogyan tovább? Ekkor tértem vissza az egyházhoz, és azóta itt vagyok. Ez a történet azért  fontos, mert rendszeresen vádolnak bennünket azzal, hogy nem engedjük el a híveinket. Az én személyes példám cáfolja ezt. Amikor elmentem, senki nem akart visszatartani, és amikor visszajöttem, úgy fogadtak, mintha el sem mentem volna.

A kérdéséhez visszatérve, nem véletlen, hogy az említett Egyesült Államokban élő sztárok nyíltabban vállalják fel a vallásukat, hiszen Európában sokkal nagyobb a vallási intolerancia. Amerikában 1993 óta teljesen adómentes a Szcientológia Egyház. Egyes dél-amerikai országokban pedig kiválóan együttműködik az egyházunk az állami szervekkel. Ilyen például Kolumbia.

– Nem hinném, hogy ez az utóbbi jó példa lenne, elég szörnyűséget hallani az országról.

– Minden relatív, hiszen például a kolumbiai fegyveres erőknél bevezetett emberi jogi oktatási programjaink hatására egy hivatalos közlemény szerint 96% -kal csökkent az e témában általuk elkövetett visszaélések száma. Ez a statisztika is minket igazol.

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük