Trollverda

A Magyar Posta 40 elektromos Mercedes-Benz gépjárművet vásárolt

A Magyar Posta 40 darab elektromos meghajtású zárt áruszállító gépjárművet vásárolt, a meghívásos tenderen nyertes ITE Bus&Truck Kft., az ITK Holding Zrt. leányvállalata 20 darab Mercedes-Benz eVito és 20 darab Mercedes-Benz eSprinter járművet szállít a társaságnak – közölte a Magyar Posta hétfőn az MTI-vel. 

Az új elektromos járművek egy töltéssel több mint 130 kilométert képesek megtenni, rakodóterük alkalmas csomagok szállítására

A tájékoztatás szerint a 40 jármű nyertes ajánlati összértéke megközelíti a 700 millió forintot, a szerződés alapján az ITE Bus&Truck Kft. a járműveket 2022. augusztus 31-ig szállítja le a Magyar Postának.

Hangsúlyozták, hogy a Magyar Posta Zrt. ezzel a beszerzéssel fontos lépést tett a környezetvédelemért, hiszen a mintegy 5 ezer darabból álló flottájában csaknem megduplázta a zöldjárművek számát. Az eddigi 44 darabból álló elektromos meghajtású gépkocsiállomány a mostani beszerzéssel 84-re bővül.

A 40 új gépjármű Miskolcon, Tatabányán, Szolnokon és Budapesten áll szolgálatba, és a Magyar Posta Zrt. 17 éves Volkswagen Transporter T5 típusú járműveinek egy részét váltja le – közölte a Magyar Posta.

A Magyar Királyi Posta 1927-ben vásárolta meg első Rába és MÁG villanyautóit, amelyek egészen a 60-as évek elejéig futottak

1926-tól 1929-ig gyártották a posta számára a Pe-1 típusú elektromos hajtású autókat. Fotó: Postamúzeum

15 kW-os motorjait a Ganz-, 1000 Ah-s ólom akkumulátorait a Tudor-gyár készítette. Budapesten már a két világháború között megjelentek a villamos hajtású  elektromobilok, melyekből a posta 1927 és 1931 között összesen 35 darabot vásárolt. A töltést úgy oldották meg, hogy az Egressy úti Járműtelepen berendeztek egy állomást. A masszívnak kinéző autók tényleg azok is voltak, hiszen még az 1960-as években is közlekedett belőlük néhány a fővárosban.

Magyarországon ilyen típusú gépkocsikat főként szolgáltató cégek használtak, elsősorban a posta. Egykor komplett üzemet rendeztek be a villanyautóknak, és saját áramtermelő-központot is létesítettek. 1960-ban is szolgálatban volt kilenc elektromos jármű – az utolsót 1963-ban selejtezték le.

(MTI)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

14 Toyota Land Cruisert kaptak a határvadászok

About Author

Szólj hozzá!