Kerítésen innen

Telex: eltörlik a kötelező emelt szintű érettségit a felsőoktatási felvételiknél, avagy butulj magyar?

Telex: eltörlik a kötelező emelt szintű érettségit a felsőoktatási felvételiknél, avagy butulj magyar?

Szeptember 30-ig kell döntenie az egyetemeknek a felsőoktatási felvételi részletszabályairól, a kormány szeptember első felében fogadja el a szükséges módosításokat.

Ne csak a nők, úgy általában senki ne okosodjon?

Az új változások szerint nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt

– ezt írta Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár augusztus 19-én az egyetemek rektorainak küldött levelében, ami a Telex birtokába jutott.

A levélből kiderült, mire adhatják az egyetemek a plusz 100 pontjukat

Mint írják, július végén derült ki, hogy a kormány jelentősen átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert, a módosítások 2024 szeptemberétől lépnek életbe. Hankó leveléből az derül ki, hogy igaz 2024 szeptemberétől lesz hatályos a módosítás, de annak részletszabályait az egyetemeknek idén szeptember 30-ig kell kidolgozniuk. Az intézmények eddig azt dönthették el a felsőoktatásért felelős miniszterrel együtt, melyik tantárgyból várnak el emelt szintű érettségit. 2024-től arról is dönthetnek, hogy kell-e egyáltalán emelt szintű érettségit tennie a hozzájuk jelentkező diákoknak.

Az új szabályozás szerint az egyetemek nem csak a hatáskörükbe tartozó 100 pontról dönthetnek majd, hanem nagyobb beleszólásuk lesz a tanulmányi pontok meghatározásába is.

+ 100 pont, de mire?

A tanulmányi pontokat most a jelentkező 9–12. évfolyamos középiskolai osztályzatai, és az érettségi bizonyítványban szereplő vizsgatárgyak százalékos eredményei adják. Hasonlóan a feltételek enyhítését jelenti a minimumponthatár eltörlése.

Eddig legalább 280 pont kellett ahhoz, hogy valaki bármilyen felsőoktatási szakra bekerüljön.

Mostantól nem lesz ilyen központi minimális elvárás, tehát elméletben azok is mehetnek egyetemre, akik nem érik el ezt a pontszámot.

Adható lesz például:

  • Emelt szintű érettségi vizsga,
  • nyelvvizsga,
  • nyelvtudás,
  • tanulmányi és művészeti versenyek,
  • sporteredmény,
  • szakképesítés,
  • esélyegyenlőség (például fogyatékosság, hátrányos helyzet),
  • ha a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélből nem számítottak érettségi pontot, az azonos szakra való jelentkezésnél a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél.
  • munkatapasztalat,
  • szóbeli vagy írásbeli saját vizsga.

A levélben Hankó Balázs, helyettes államtitkár kiemelte, hogy ezek pusztán példák, de az egyetemek maguk is meghatározhatnak szakonként minimumpontszámot.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss!

Szólj hozzá!