Connect with us

Kerítésen innen

Fékezett habzással, de lesz Sulyok-beiktatás – A ceremóniát büfészünet nélkül tervezik – Frissítve!

Bakot lőtt Sulyok sajtósa - Így már mindenki láthatja, mit érez cikinek a köztársasági elnök a múltjából
Megosztás

Helyreállt a rend, Sulyok Tamás köztársasági elnökségének híre elérkezett a a Sándor-palota weboldalára is, sőt: beiktatási ceremóniára is számíthat a Szent György téren, mégpedig most vasárnap, 14 órakor. Lesz díszzászlóalj, történelmi zászlóvonulás, ének. A ceremóniát büfészünet nélkül ülik meg.

Szerény -legalábbi Novák Katalinéhoz mérten- beiktatási ceremónia

Novák Katalin lemondása és az ahhoz vezető, illetve azóta is tartó folyamatok igencsak felkavarták a hazai belpolitika évtizedek óta a megszokott medrében csordogáló langyos vizét. Az utód, Sulyok Tamás egészen az utóbbi napokig még a Sándor-palota weboldalán sem szerepelt.

Ez csütörtökre megváltozott

A parlament kormánypárti többsége február 26-án választotta meg Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét államfőnek. Akkor úgy volt, hogy az új elnök március 5-én lép hivatalba. Hiába várta mindenki a Novák Katalin beiktatásához hasonló hangos ünnepséget, ez elmaradt. Sőt, akkor még a Sándor-palota, vagyis a köztársasági elnök hivatalának weboldalán is még Novák Katalin szerepelt, mint államfő.

Ha valaki most kattint az oldalra, már az új államfő képe fogadja a „köztársasági elnök” menüpont alatt.

Ettől függetlenül Sulyok Tamás már március 5-én meghozta első elnöki döntését, ellenjegyezte a sévd NATO-csatlakozásnak az országgyűlés által elfogadott ratifikációját. Másnap a móngóliai Állami Nagy Hurál elnökét fogadta.

Fékezett habzású beiktatás

Megtartják a beiktatási ceremóniát, méghozzá a Szent György téren, mégpedig most vasárnap, 14 órakor. Bevonul a díszzászlóalj és a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonai tiszteletadással köszöntve az új elnököt. Történelmi zászlók bevonulása, majd a történelmi egyházak áldása után kórusmű hangzik fel, majd Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepi beszédet mond.

Frissítés: új információ egy rég megemésztett vacsiról

Miközben az új köztársasági elnök, Sulyok Tamás beiktatása visszafogott keretek között zajlott le hétfőn a Parlamentben,

aznap este a nyilvánosság kizárásával ünnepi vacsorát tartottak a NER-elit számára a miniszterelnök hivatalának otthont adó Karmelita kolostorban.

A 24.hu információja szerint az eseményen, amelynek

Orbán Viktor volt a házigazdája, 80–100 meghívott vett részt: kormánytagok és vezető fideszes politikusok mellett az üzleti élet egyes szereplői, művészek, akadémikusok, alkotmánybírók.

A vacsorán a kormányfő mondott rövid beszédet, amelyben üdvözölte a korábbi alkotmánybírósági elnök államfői kinevezését.

A rendezvénynek volt egy „meglepetésvendége” is:

sokak számára váratlanul feltűnt ugyanis a lemondott köztársasági elnök, aki szintén helyet kapott az egyik asztalnál. Novák Katalin a férjével együtt érkezett a fogadásra.

Amit a köznek szántak:

Konklúzió:

úgy tűnik, hogy az Orbán – Novák „haragszomrád” távolságtartás csak a nyilvánosságnak szól, a zártkörű díszvacsorán már helye volt a lemondott államfőnek.

Emlékeztetőül

2022 május 14-én írtuk: a szombat nagy nap volt Novák Katalin életében, hiszen nem mindennapos esemény, hogy államfőnek iktatják be az ember lányát. A ceremóniát Orbán Viktor kormányfő kiemelt fontosságú eseménnyé nyilvánította, amin feleségestől vett részt Ő maga is. Közösségi oldalán -jó riporterként- beszámolt a számára fontos történésekről.

„Ma beiktatják Magyarország új köztársasági elnökét, Novák Katalint….”

Szerző