Hálás köszönet az ingyen tankönyvekért!

Teleragasztgatták az országot, teletömték a tévés, internetes, nyomtatott reklámoldalakat a diadaljelentéssel: “ingyenesek a tankönyvek”, na ugye, “Magyarország jobban teljesít”. A rezsim propagandistái már megint tévednek — vajon véletlenül?

Egész egyszerűen nem igaz

A Szülői Hang Közösség egyik vezetője, Miklós György a tanárhiányról, a tankönyvek minőségéről, a választhatóság korlátozásáról nyilatkozott. (Itt és itt meghallgatható.) Miklós György röviden kitért a kormány óriásplakátjain hirdetett állításra is, amely szerint a diákok “ingyenes tankönyveket” kapnak.

Nagyon sok szülő szembesült azzal, hogy a tankönyvek ingyenessége, amit , tévében, rádióban hirdetnek, egész egyszerűen nem igaz

— mondta Miklós György.

Nincsenek ingyen tankönyvek. A gyerekek többsége kölcsön-tankönyvet kap. Az év végén vissza kell adni, tehát nem szabad bele jegyzetelni, nem készülhet ezekből a könyvekből később az érettségire, felvételire. Ha év végéig mégsem sikerül használható állapotban megőrizni, akkor a szülőnek újat kell vennie, de nem a saját gyereke számára. Ennek ellenére nem sikerül biztosítani, hogy ezek a könyvek kifogástalan állapotban kerüljenek a következő diákhoz.

Milyen érzés ez egy diáknak?

Képzeljük el, hogy milyen érzés ez egy diáknak, hogy az év elején, amikor még lelkesedés van benne, kap egy telefirkált és rongyos könyvet. Ő ilyet kap, a szomszédja pedig, mondjuk, egy jobbat, micsoda igazságtalanságnak érzi ezt a gyerek, a tanár pedig ott áll tehetetlenül…  — ecsetelte a beszélgetésben a Szülői Hang Közösség képviselője, majd leszögezte:

Működésképtelen ez a rendszer, és a szülők nagy része ellenzi. (…) Persze nagyságrendekkel nagyobb probléma ennél a tankönyvek egyenirányúsítása, a választék tudatos szűkítése. Kettő darab állami könyvre csökkentett “választékból” lehet választani

— tette hozzá Miklós György. (Az interjú folytatódik.)

(Forrás: Klubrádió)

Portálunkon itt szemezgethet még a fideszes propaganda csemegéiből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük