Ingyenes parkolás, ami nem mindenhol ingyenes! Figyeljen, hol hagyja a kocsiját!

Orbán Viktor bejelentése után azt hihette a gyanútlan autós, hogy a parkolóházak kivételével országszerte egy fillérjébe sem kerül a parkolás. Kiderült, hogy nagy tévedésben leledztünk!

A hiszékenység ára

Aki vakon hitt az orbáni kinyilatkoztatásnak, az borsos árat fizethet érte. A bpiautosok.hu-hoz eljuttatott olvasói levél alapján nyilvánvaló, hogy az kizárólag a közterületre vonatkozik. De honnan tudhatná a gyanútlan autós, hogy nem minden utcai várakozóhely számít közterületnek?

Óriási hangsúly van a közterületi parkoláson. Az szinte mindenkinek nyilvánvaló, hogy például a bevásárlóközpontok fizetős mélygarázsaira ez nem érvényes. Kevésbé nyilvánvaló viszont, hogy vannak közforgalom előtt megnyitott magánparkolók, amikre természetesen nem vonatkozik a rendelet. Ezeket egy adott cég üzemelteti és bizony ugyanúgy fizetni kell a parkolásért egy parkoló automatánál, vagy adott esetben applikációval.

-írta a portál.

A 11. kerületi Alíz utca egy tipikusan ilyen hely,

ahol természetszerűleg ellenőriznek és büntetnek is. Itt büntették meg olvasónkat is, még múlt hét csütörtökön.

“A parkolásra mindig kínosan ügyelek, hogy ne büntessenek meg feleslegesen, így tudatában voltam annak, hogy “békeidőben” ez az utca fizetős és mindig egy kicsivel odébb szoktam megállni. A múlt heti kormányrendeleten felbuzdulva(ingyenes parkolás) viszont úgy voltam vele, hogy ennek tekintetében pont a hely előtt állok meg, ahová tartottam. A dolgom végezte után jött a feketeleves(barátnőm finoman megjegyezte az autóba beszállva, hogy milyen aranyos piros csomag van a szélvédőmön) márpedig, hogy megbüntettek. Értetlenkedésem után, itthon utána nézve a dolgoknak arra jutottam, hogy bár a parkolás valóban ingyenes lett országszerte azonban, csak olyan magánutakon, ahol az önkormányzat vagy az állam a tulajdonos(a fent említett utca pedig egy cég tulajdona) és így Budapest jelenleg talán egyetlen fizetős utcáját találtam meg. Szándékos megnéztem, hogy a magánút és a magánparkoló jelölés is ki van téve az utca elején, azonban semmilyen sorompó nincs. A büntetést természetesen be fogom fizetni, bár nem szívesen locsolja erre az ember az ösztöndíját.”

– írta a portál olvasója, aki szeretné, hogy sokan tudjatok erről:

“Amennyiben valóban írnak erről és már egy valaki nem szalad bele ugyanebbe, már akkor megérte!”

Forrás

A kormány november 3-án a koronavírus miatti veszélyhelyzethez kapcsolódó intézkedések között bejelentette, hogy ismét díjmentesen lehet parkolni az országban, így Budapesten is. Az ingyenes parkolás és az ezzel járó megnövekedett gépjárműforgalom, a most indult metrópótlás miatt azonban jelentős plusz terhet ró a fővárosban közlekedőkre. A BKK üzeni az autósoknak, hogy fontolják meg a szintén biztonságos közösségi közlekedést is úti céljuk elérése érdekében.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK tisztában van azzal, hogy a járványhelyzetben sokak számára kényelmesebb és biztonságosabb választás autóval közlekedni a fővárosban. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozták, hogy a közösségi közlekedés használata is biztonságos, köszönhető ez a 23 forgalmas csomóponton kihelyezett kézfertőtlenítő állomásnak, valamint a szigorú maszkviselési szabályoknak. Ettől függetlenül a díjmentes parkolás ismételt bevezetése most rendkívül rossz időzítéssel érkezett, és indokolatlan nehézségeket okozhat a következő hetekben.

lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük