Sport

Milák Kristóf 100 méter pillangón is aranyérmes

pillangó

Milák Kristóf aranyérmet nyert 100 méter pillangón pénteken a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Szabó Szebasztián óriási egyéni csúccsal, 21.60 másodperces idővel a negyedik helyen végzett 50 méter gyorson.

A 22 éves Milák Kristóf – aki kedden 200 méteren fantasztikus világcsúccsal védte meg címét – 50.14 másodperces idővel csapott célba, megszerezve ezzel önmaga és a magyar küldöttség második érmét

Virth Balázs tanítványa tavaly a tokiói olimpiai döntőben ebben a számban óriási csatát vívott az amerikai Caeleb Dressellel, aki világcsúccsal utasította maga mögé az Európa-rekordot úszó Milákot, a várva várt visszavágó azonban nem jöhetett létre, mivel a tengerentúli sztár szerdán egészségi okok miatt visszalépett a további küzdelmektől és hazautazott.

Dressel távollétében Milák hasonlóan nagy fölényben volt az előfutamban és az elődöntőben, mint 200-on szokott, második úszására 50.14 másodperces idővel csapott célba, ennél csak a japán fővárosban elért Európa-rekordja (49.68) volt gyorsabb karrierje során.

Milák a döntőben erősebben kezdett, mint az elődöntőben, féltávnál bő három tizeddel volt gyorsabb, ezúttal viszont a második hosszon nagyjából ugyanennyivel lassult, így századra ugyanazzal az idővel, 50.14-gyel ért be, az ezüstérmes japán Mizunoma Naokit nyolc tizeddel előzte meg.

Milák önmaga harmadik, a magyar úszósport történetének 34. világbajnoki aranyát szerezte

pillangó
A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ő a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon belül duplázott, Hargitay András 1975-ben Caliban 200 és 400 méter vegyesen nyert, Darnyi Tamás 1986-ban Madridban és 1991-ben Perthben vitte véghez ezt a bravúrt, Rózsa Norbert pedig 100 és 200 méter mellen 1994-ben Rómában állhatott a dobogó tetején.

Milák a harmadik férfi versenyző, aki egy világbajnokságon 100 és 200 méter pillangón is nyert, az amerikai Michael Phelps 2007-ben és 2011-ben, a dél-afrikai Chad Le Clos pedig 2013-ban duplázott, ráadásul ő szerezte meg a vizes sportágak – az öt szakág összesített – történetének 100. magyar világbajnoki érmét, ezek közül ez volt kereken a 40. aranyérem, úszásban peddig a 80. medál.
    
Férfi 100 méter pillangó, világbajnok:
    
   MILÁK KRISTÓF 50.14 másodperc
2. Mizunoma Naoki (Japán) 50.94
3. Joshua Liendo Edwards (Kanada) 50.97

Milák: én is ember vagyok

Milák Kristóf a pénteki időeredménye miatt nem volt boldog, összességében viszont elégedetten zárta a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságot.

 “Attól függ, kinek mi az elvárása saját magával szemben, én nagyon szerettem volna ötven másodperc alá betenni ezt” – kezdte értékelését Milák arra a felvetésre, hogy az M4 Sportnak adott interjújában nem értékelte elég jónak 50.14 másodperces győztes idejét.

“Egy jót szerettem volna versenyezni, ezt megkaptam, azonban sem az első, sem a második ötvenen nem volt olyan az iram, mint amit szerettem volna. Most ez erre volt jó. Biztosan jó lett volna, ha van még valaki mellettem, de ez azért már a hetedik napom volt, én is ember vagyok, kicsit elfáradtam”

– mondta a 22 éves olimpiai bajnok, aki kedden világcsúccsal védte meg címét 200 méter pillangón, pénteki csatája pedig elmaradt a címvédő amerikai Caeleb Dressellel, aki szerdán lépett vissza a további küzdelmektől.

“Összességében elégedett vagyok a világbajnoksággal, a szervezéssel, azzal, hogy itt lehetünk. Remélem, akad még ilyen lehetőségünk, de ha nem, akkor találkozunk 2027-ben”

– mondta a Honvéd klasszisa, aki hozzátette, nagyjából öt nap pihenője lesz, utána viszont gőzerővel készül az augusztusi római Európa-bajnokságra, ahol hasonló sikereket szeretne elérni.

Szabó három századdal maradt le a dobogóról 50 méter gyorson

A győriek versenyzője óriási egyéni csúccsal, 21.60 másodperces idővel csapott célba. 

A 26 éves magyar úszó csütörtökön az előfutamban beállította egyéni legjobbját (21.99), amit aztán az elődöntőben alaposan megjavított (21.81), így a hetedik helyen várta a finálét. Kiválóan kapta el a rajtot és végig harcban volt a dobogóért, végül a benyúlásnál a francia Maxime Grousset három századdal jobbnak bizonyult nála. Diadalmaskodott a brit Benjamin Proud, aki a szám történetének első brit győztese lett.

Szabó Szebasztián
A későbbi negyedik helyezett Szabó Szebasztián rajtol a férfi 50 méteres gyorsúszás döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

“Most az volt a cél, hogy a lehető legszebben ússzak, nem úgy, mint az ötven méter pillangón, ahol talán túlságosan is érmet akartam nyerni. Most már közel van az országos csúcs is (21.42), szóval ha az meglesz egyszer, akkor már jó helyen leszek. Nagyon boldog vagyok a negyedik hellyel, főként azért, mert világversenyen először úsztam ezt a számot, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy mit lehet még jobban csinálni” 

– nyilatkozta a vegyes zónában Szabó Szebasztián, aki jelezte azt is, hogy a párizsi olimpián már ez lesz a fő száma.

Szabó a magyar úszósport történetében mindössze a második, aki ebben a számban világbajnoki döntőben szerepelt, 2011-ben Sanghajban Takács Krisztián a hatodik helyen végzett.

Férfi 50 m gyors, világbajnok:
    
   Benjamin Proud (Nagy-Britannia) 21.32 másodperc
2. Michael Andrew (Egyesült Államok) 21.41
3. Maxime Grousset (Franciaország) 21.57
4. SZABÓ SZEBASZTIÁN 21.60

Molnár hetedik, Burián nyolcadik női 200 méter háton

A magyar csapat legfiatalabb tagja, a 16. születésnapját jövő szerdán ünneplő Molnár Dóra – aki két napja a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként ötödik lett – nem tudott javítani az elődöntőben úszott idején (2:09.34), 2:10.08 perces teljesítménnyel hetedik lett. A fiatal versenyző elmondta, fantasztikusan érezte magát első világbajnokságán, rendkívül elégedett, ugyanakkor kicsit még furcsa számára, hogy egyre többen felismerik az utcán.

Molnár Dóra
A későbbi hetedik helyezett Molnár Dóra a női 200 méteres hátúszás döntőjében a vizes világbajnokságon. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Burián Katalin – aki ebben a számban kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes – pontosan három tizedet rontott elődöntős idején, és 2:10.37 perccel zárt. A vegyes zónában megjegyezte: az edzések jól mennek neki, de a versenyen továbbra is mentális problémái vannak.

Női 200 m hát, világbajnok:
    
   Kayle McKeown (Ausztrália) 2:05.08 perc
2. Phoebe Bacon (Egyesült Államok) 2:05.12
3. Rhyan White (Egyesült Államok) 2:06.96 
…7. MOLNÁR DÓRA 2:10.08
8. BURIÁN KATALIN 2:10.37

Senánszky Petra egyéni csúccsal tizenegyedik 50 méter gyorson

Senánszky
Senánszky Petra a női 50 méteres gyorsúszás elődöntőjében a vizes világbajnokságon. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az uszonyos úszásban kétszeres Világjátékok-győztes, 14-szeres világbajnok magyar versenyző egyéni legjobbját (24.97 másodperc) két századdal megjavítva, 24.95 másodperces idővel csapott célba.

Senánszky Petra, aki mindössze hat századra volt Hosszú Katinka 2014-es országos csúcsától, a vegyes zónában elmondta, a futam előtt kapott egy dedikált sapkát a háromszoros olimpiai bajnoktól, ami rendkívül motiváló volt számára. Hozzátette, nagyon elégedett ezzel a teljesítménnyel, hiszen mivel két hét múlva már a Világjátékokon versenyez, ezért gyakorlatilag pihenés nélkül érkezett a világbajnokságra.

A 28 éves Senánszky ezúttal is kijelentette, fő célja a párizsi olimpia, így az idén Birminghamben sorra kerülő Világjátékok után újra a medencés úszásra koncentrál majd, hogy valóra váltsa álmát.

Forrás: MTI

Milák Kristóf világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón

Friss híreink

About Author

Comments (3)

  1. […] magyarok így öt éremmel zárták a vizes világbajnokságot: az úszó Milák Kristóf a Duna Arénában 100 és 200 méter pillangón diadalmaskodott, a nyíltvízi úszóknál a váltó második, Gálicz […]

Szólj hozzá!