Connect with us

Kerítésen innen

Önt nem háborítja fel? Balatoni dúlások képekben…

Önt nem háborítja fel? Balatoni dúlások képekben...
Megosztás

Nem először hallani arról, hogy mindannyiunk kedves nyaralóhelye, a Balaton megszűnőben van közkincsnek lenni. A partközeli sétányok bekebeleződtek és lassanként teljesen megközelíthetetlenné lettek. Na, nem azoknak, akik lakást tudnak vásárolni a szerencsés kivitelezők által felhúzott lakóparkokban, hanem Önnek, ha nem tartozik közéjük.

Sétáljon a sínek mellett a kedves vendég…?

Az SOS Balaton Facebook oldalon sorra jelennek meg a felháborodott csoporttagok fotókkal dokumentált bejegyzések, amikben egy közös van: SOS!

„Balatonakali pusztítás”

fotó: SOS Balaton

„Badacsonyörs pusztítás”

fotó: SOS Balaton

Tihany

Egyelőre nem tudni, mi épül a község Balaton partján meghúzódó Kenderföldek nevű részére, az övezetben ugyanakkor komoly földmunkák zajlanak:

„Hulladékkezelési, hulladékmentesítési munkálatok”

címen a területen lévő több ezer tonna veszélyes hulladékot helyben szétterítik. Eközben a telken lévő fákat brutális módszerekkel semmisítik meg. A Kenderföldek egy jelentős, tíz hektáros részét a – Futó Péter milliárdos és családja által birtokolt – Cordia ingatlanfejlesztő néhány éve 742 millió forintért megvásárolta a falutól.

A terület magánkézbe adására olyan unortodox módon került sor, hogy a Cordia és Tihany önkormányzata közösen létrehozott egy céget, a Félsziget Resort Kft.-t, majd a területet az önkormányzat a közös cégbe apportálta. Nem sokkal később a közös cégben meglévő körülbelül 70 százalékos tulajdonrészét adta el az addig kisebbségi tulajdonosnak, a Cordiának, ily módon került a beruházó kizárólagos tulajdonába az értékes földterület.

A Cordia az első tervek szerint

  • 300 apartmant/lakást,
  • egy 150 szobás négycsillagos szállodát, medencével és wellnessrészleggel, valamint
  • egy közeli, a helyi Erdőbirtokossági Társulattól 50 évre bérbe vett területen egy 600-700 négyzetméteres turisztikai fogadóépületet, egy parkolót, és egy nagyobb ABC-t épített volna.

Később a tervek módosultak, a legújabb elképzelés szerint

45 villatelket alakítanának ki a területen, közel száz lakással.

A környéken lakóknak, de a Balaton távolabbi településeiről érkezett civileknek is egyértelmű az álláspontja: nem szeretnének sem lakóparkot, sem szállodát, sem több ezer új lakót, járművet a világörökségi várományos félszigetre. (Forrás)

Kaszárnya szerű „lakótelep” épül Balatonszemesen

Balatonszemes

fotó: SOS Balaton

Szántód

Az eredeti megállapodás úgy szól, hogy a beruházó azután köteles átadni a nagyközönségnek a parti sávot, hogy a beruházást használatba vették. Ennek a várható idejét az érintett több korábbi nyilatkozatában is 2022 nyarára tette. Azért csak ekkorra, mert a telek addig építési területnek számít, így munka- és balesetvédelmi szempontból sem lenne jó ötlet fürdőzőket engedni oda.

Szerző