Vox: koronavíruspuccs, avagy “nincs fügefalevél, amely eltakarná, hogy ez diktatúra”!

A „koronavírus-puccsnak” minősített magyarországi fejleményeket rendkívül terjedelmes cikkben elemezte a liberálisnak tekintett amerikai portál, amely céljaként a napi hírek összefüggésekbe helyezését nevezi meg.

Ami Magyarországon az elmúlt hetekben történt,

az esettanulmány arról, hogy hogyan fenyegeti a pandémia a demokráciát, és figyelmeztetés az Egyesült Államok számára is. A cikk szólt a felhatalmazási törvény elfogadtatásáról, és úgy ítélte meg, hogy Orbán Viktor, legalábbis egyelőre ideiglenesen – diktátor.

Ijesztő történelmi párhuzamokat idéz fel, hogy egy szélsőjobboldali bajkeverő szinte korlátlan hatalom megszerzésére használ fel egy globális katasztrófát

– írta a szerző, és megállapította: ez a hatalommegragadás sok jobboldali populisták vezette nyugati demokrácia polgáraiban aggodalmat kelt, hogy vajon az ő vezetőik mit tesznek majd.

„Magyarország valójában már évek óta nem demokrácia, de Orbán ügyesen fenntartotta a demokrácia látszatát. A koronavírus-puccs most ledönti a kulisszát, és nagyon világossá teszi, hogy mi történt már korábban a magyar demokráciával. Ám sokan még most sem látják, hogy milyen implikációkkal jár, amit Orbán tesz.

A cikk ismertette az utóbbi két hétben hozott intézkedéseket,

és rámutatott: mindezt nem új diktatúrának kell tekinteni, hanem inkább lehetőségnek, hogy lássuk, mi ment már végbe Magyarországon.

Ebből tanulnia kell a világ többi országának

– írta a szerző. Orbán saját magát

az új hullámos jobboldali populisták egyik vezérének tekinti, a magyarországi illiberális demokráciát a nyugati világnak szóló példaként építette ki.

Magyarország sorsa figyelmeztetés az egész világnak

A cikk részletesen ismertette az új törvény lényegi elemeit azzal, hogy az ellenzék elvben fordulhatna az Alkotmánybírósághoz, de szinte bizonyos, hogy az Orbán által válogatott testület a kereset ellen döntene. Kizártnak tekinthető az is, hogy az Orbán fogságában lévő bíróságok fellépjenek a hamis hírek terjesztésével kapcsolatos új büntetőjogi tényállás ellen, amelynek egyetlen részletét sem definiálták, és amely sokak szerint teljesen megakadályozhatja a tisztességes tájékoztatást a kormány látványos hibáiról. A cikk a különböző részletekkel kapcsolatban idézte többek között Kim Lane Scheppele neves amerikai alkotmányjogászt is. A Princeton Egyetem professzora kifejtette:

„Ez egy egészen más nagyságrend, mint amit eddig láttunk. Már nincs fügefalevél, amely eltakarná, hogy ez diktatúra”.

A szerző lehetségesnek tartja, hogy formálisan egyszer majd véget ér a jelen állapot

Ma a törvény segíti a kormányfőt abban, hogy szembeszálljon a járvánnyal, de könnyen lehet, hogy nemzetközi vonatkozásban több bajt okoz, mint amennyit odahaza.

A cikk emlékeztetett Orbán Viktor pávatáncára, amely azt jelenti, hogy tesz valami különösen provokatív lépést, aztán úgy tesz, mintha a nemzetközi bírálat hatására visszavonulna, de megőrzi azt, amit megszerzett. Ebben az összefüggésben nem szabad túlságosan Orbán időkorlát nélküli formális tekintélyelvűségére koncentrálni, mert ez lehetővé teheti, hogy megússzon más visszaéléseket. A parlament például visszavonhatja a felhatalmazást, de a felhatalmazással élve meghozott néhány rendelkezést érvényben hagy, például az ellenzéki pártok forrásainak csökkentését, vagy a sajtó feletti ellenőrzésének erősítését. A szerző részletesen elemezte az olvasók számára a kétharmad működését, valamint a magyar sajtó helyzetét. Úgy ítélte meg, hogy

a szükséghelyzet erőfitogtatás.

Orbán tekintélyelvű kormányzásának a gyökerei sokkal mélyebbek, mint ez a törvény

A jogszabály visszavonása nem fogja visszaállítani a demokráciát, sőt, oda vezethet, hogy elhomályosul, hogyan használja ki a válságot arra, hogy az általános választásokat még az eddiginél is inkább látszattá tegye.

A szerző szerint Orbánnal kapcsolatban az a legmeglepőbb, hogy még mindig vannak védelmezői nyugaton. Felsorolta Orbán Viktor néhány nevesebb amerikai hívét, akik csodálják a magyar erős embert a migrációellenessége és mélységes kulturális konzervativizmusa miatt, amelyekben egyébként a pandémia idején növelte a tétet. Ezzel kapcsolatban a transgender emberekkel kapcsolatban tervezett jogszabályt idézte egyebek között.

A szerző szerint Orbán a hatalom megragadásával hatalmas szívességet tett:

leleplezte, hogy a poszt-liberalizmus, amely többnyire a demokrácia új, az eddiginél autentikusabb fajtájának állítja be magát, a gyakorlatban tekintélyelvűséggé omlik össze. Magyarország nem az egyetlen, ahol a jobbra hajló illiberális populisták a saját politikai hasznukra aknázták ki a helyzetet

– írta a szerző, és felhozta egyebek között Lengyelországot, továbbá az Egyesült Államokat is példaként. Végül is – állapította meg – az illiberális demokrácia bármiféle fajtájáról szóló fantázia soha nem volt más, mint fügefalevél az olyan tekintélyelvű politikai mozgalmak számára, amelyek az államot a saját akaratukhoz akarják igazítani, amit néhány hívő megfigyelő pusztán a kultúrháború gyűlölködése miatt hajlandó elfogadni.

„Nekünk, többieknek nem szabad ilyen naivnak lenni”

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Vox: koronavíruspuccs, avagy “nincs fügefalevél, amely eltakarná, hogy ez diktatúra”!

  • 2020.04.16 - 22:19
    Közvetlen hivatkozás

    Ellopták a fügefalevelet is , de úgy látszik a feltáruló látvány elkábította a népet !

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük