A fekete sereg elintézte

A Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) zárt kapuk mögött kell megrendeznie az Azerbajdzsán elleni október 13-i hazai Európa-bajnoki selejtezőt, illetve mintegy 20 millió forintos büntetést kell befizetnie az európai szövetségnek (UEFA) a szeptemberi 9-i Magyarország-Szlovákia Eb-selejtezőn elhangzott rasszista, kirekesztő megnyilvánulások miatt – írja az MTI.

Nincs mit szépíteni a dolgon a lelkes, ám egyértelműen rasszista “fekete sereg” nem válogatta meg a szavait az ellenfél szurkoló táborával szemben

A mérkőzés elején a magyar tábor kifütyülte a szlovák himnuszt, majd a mérkőzés végén a vereséget nagyon nehezen emésztette meg a magyar B-közép, a vendégszektor szurkolását megköszönő szlovák csapatra a hazai drukkerek azt kiabálták: „Cigányok, cigányok”…

Mindez természetesen bekerült az UEFA jelentésébe, így nem véletlenül született meg a kemény, ám igazságos döntés.

Noha az MLSZ és maguk a játékosok, valamint Marco Rossi szövetségi kapitány is kérte a nézőket a sportszerű szurkolásra, ennek ellenére az ellenőri jelentések felvételekkel dokumentálták, hogy a nézőtéren több alkalommal, tömegesen kiabáltak cigányozós, “szar Szlovákia” és más gyűlölködő rigmusokat.

Az incidens kiverte a biztosítékot Pozsonyban,

a szlovák külügyminisztériumba bekérették a magyar nagykövetet A szlovák külügyminisztérium az esettel kapcsolatban kiadott közleményében azt írta: elítéli azokat a szlovákellenes rigmusokat, amelyek a mérkőzés idején elhangzottak.

Rámutattak: a hasonló megnyilvánulások magukban hordozzák annak lehetőségét, hogy megzavarják a két ország közti kapcsolatokat. A szaktárca ezzel összefüggésben arra kérte a nagykövetet, hogy a magyar hivatalos szervek szenteljenek figyelmet ennek a jelenségnek a megelőzésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonban eltúlzottnak és hisztérikusnak nevezte a pozsonyi “külügyi bürokraták” reagálását a magyar-szlovák válogatott labdarúgó mérkőzésen történtekre.

A külügyér nem először fogott alaposan mellé

A Magyar Labdarúgó Szövetség jelezte, hogy fellebbezést nyújt be az UEFA felé a döntéssel kapcsolatban.

A fegyelmi döntés ismeretében az MLSZ úgy döntött, hogy az azeriek elleni mérkőzésre 14 év alatti utánpótlás-játékosok és futballt szerető fiatalok meghívásával igyekszik egy Eb-selejtezőhöz illő szurkolói hangulatot teremteni.

Ez utóbbi döntés figyelemre méltó. A minap éppen Szlovákiában a Slovan Bratislava-Besiktas Európa Liga mérkőzés volt “zártkapus”. A hazai szervezők azonban élve a lehetőséggel hatezer gyereket toboroztak a meccsre, akik nagyon jó hangulatot varázsoltak a stadionba. Holman Dávidék végül 3-2-re nyertek a törökök ellen.

Holman Dávid köszöni meg a gyerekek szurkolását. Fotó: Michal Smrčok/Plus jeden deň

Alkoholgőzös hőbörgés helyett kézzel rajzolt, színes ceruzával kifestett transzparensek

– a hangulatról a pozsonyiak játékosai is szuperlatívuszokban beszéltek.

Ugyanez megteremthető lenne a Magyarország-Azerbajdzsán mérkőzésen, szerencsés körülmény, hogy a találkozó időpontja október 13-a, vasárnap 18 óra. Így, ha az MLSZ komolyan gondolja, akkor több ezer 14 alatti gyerekkel töltheti meg a Groupama Aréna lelátóit.

A MLSZ a bérletesek számára arányosan visszatéríti a bérletek árának egy mérkőzésre eső részét. Aki online vásárolta a bérletét, annak visszautalják az összeget ugyanarra a bankkártyára, amelyet a vásárláskor használt, míg akik személyesen, jegypénztárban vásároltak bérletet, azok a TEX Bálnában (Budapest, Fővám tér 11-13.) bérletük felmutatásával kaphatják vissza a pénzt.

A magyar válogatott október 10-én Horvátország vendége lesz Splitben, majd 13-án fogadja Azerbajdzsánt a Groupama Arénában.

Magyar-szlovák csörte focipályán innen és túl

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük