Ara-Kovács Attila: mi történt tegnap…

Az Európai Tanács egyhangúan jóváhagyta a majd 1800 milliárd euró hétéves uniós költségvetést és a helyreállítási alapot. Szintén egyhangúan elfogadták a jogállamisági mechanizmust. Az Európai Tanács részt vevői mind elégedetten nyilatkoztak a jogállamisági feltételek kapcsán.

A rendelet szövege érintetlen maradt, ezzel kapcsolatban pozitívan nyilatkoztak a finnek és Macron is.

Mark Rutte, holland miniszterelnök, aki három biztosítékot kért az ülésre érkezésekor is elégedett volt az eredménnyel. Mint ismeretes három feltétel megvalósulását tűzte ki a jogállamisági mechanizmus kapcsán:

  • Az Európai Parlamentnek feleljen az meg.
  • A nyilatkozat szövege semmilyen módon ne korlátozza a rendelet hatályát.
  • Az Európai Bizottság biztosítsa, hogy a bírósági eljárás után 2021-ig visszamenőleg is érvényt szerez a rendeletnek.

Az Európai Parlament is elfogadja saját értelmező nyilatkozatát a rendeletről jövő héten

Az EP szeretné biztosítani, hogy visszamenőleg is alkalmazásra kerül a rendelet és hogy a Bizottság függetlenül jár el a rendelet alkalmazásában. Manfred Weber (EPP frakció-vezető) szintén nyilatkozatában utalt erre.

Egyéb reakciók:

  • S&D, EPP és a Zöldek egyaránt elégedett volta a kompromisszummal. Örömüket fejezték ki, hogy a rendelet szövege érintetlen maradt.
  • Vera Jourová biztos azt mondta, hogy megérti, hogy néhány tagállamnak szüksége van arra, hogy az Európai Bíróság vizsgálja meg a rendelet jogszerűségét ebben a fontos kérdésben. Emlékeztetett arra, hogy erre joga van a tagállamoknak. Továbbá megjegyezte, hogy elvárásai szerint az eljárás gyors lesz. Nem években, hanem inkább hónapokban lehet majd mérni.
  • A lengyel és magyar miniszterelnökök közös sajtótájékoztatójukon be is jelentették, hogy a Bírósághoz fordulnak és kérik majd hogy vizsgálja meg, hogy a jogállamisági mechanizmus jogszerű-e. Győzelemként értékelték, hogy szerintük engedményt kaptak, hogy a Bizottság nem alkalmazza a rendeletet, amíg a bírósági eljárás zajlik.
  • Szlovák miniszterelnök, Igor Matovič jó eredménynek tartja, hogy a jogállamisági szöveg nem változott, de azok, akiknek szüksége volt biztosítékokra megkapták.
  • Megállapodás született továbbá a Törökország elleni szankcióról, az EU-USA kapcsolatokról, az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáról, a koronavírus elleni vakcinákról és a 2030-as klímacélokról is.

Forrás

<<< Friss hírek! >>>

buszbaleset

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük