Lebukott Garancsi cége – fekete-meló a javából

Illegális foglalkoztatáson kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy olyan biztonsági céget, amely az Orbán Viktor miniszterelnökkel kötélbarátságban álló Garancsi István üzletember érdekeltségébe tartozik– derült ki a NAV közzétételi listájából, vette észre a 24.hu.

A főtevékenységként személyi biztonsági szolgáltatást végző Criterion Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-t tavaly nyáron érték tetten, a társaság ellen szóló határozat pedig 2019 végén lett nyilvános, ám a feketén foglalkoztatók széles tömegében nem volt feltűnő a társaság neve. A Garancsi nevéből képzett GaranSec Zrt. tulajdonában álló cég mindenesetre nem tűnik el hamar a listáról, ugyanis arról csak két év elteltével törlik a szabálytalankodókat, feltéve, hogy nem követnek el újabb jogsértést, mert akkor újraindul a két év.

Kínos feketézés

A be nem jelentett foglalkoztatás a cégcsoportra nézve több szempontból is kínos. Egyrészt azért, mert az 580 millió forint jegyzett tőkével rendelkező Criterion Biztonsági Szolgáltatások Zrt. az elmúlt években átlagosan több mint ötmilliárd forint árbevételre tett szert, ebből az utolsó évben 325 millió forint profitot termelt, magyarán nem küzd pénzügyi gondokkal.

Ráadásul a céginformációs adatbázisból az is kiderül, hogy a vállalat „NATO beszállításra alkalmas” minősítéssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy pályázóként részt vehet a NATO beszerző szervezeteinek és tagországainak nemzetközi tenderein. Ez a kör meglehetősen szűk, Magyarországon mindössze 250 ilyen társaság van, a minősítést a Honvédelmi Minisztérium ítéli meg. Mivel bizalmi pozícióról van szó, követelmény az átláthatóság és a megbízhatóság, ám a cím megszerzéséhez más feltételeknek is eleget kell tenni.

Nocsak!

Ugyanakkor úgy fest, a Criterion Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-nél az adóhivatal által megállapított feketefoglalkoztatás nem problémás a HM szerint. A cégeknek ugyanis minden év június 30-áig kell eleget tenniük az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, magyarán a minisztérium előtt feltehetően már hónapok óta ismert, hogy a vállalkozás be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatott.

Azt pontosan nem tudni, hogy hány alkalmazottját foglalkoztatta törvénytelenül a Criterion, ahogy azt sem, hogy kapott-e ezért bírságot, és ha igen, mekkora összeget kellett fizetnie. A céget hiába kerestük kérdéseinkkel, nem érkezett válasz, a NAV pedig azt közölte, hogy ez adótitoknak minősül, így nem felelhetnek.  A NATO cikkünk megjelenéséig nem válaszolt megkeresésünkre-írják.

Jól megágyazott üzlet

Említésre méltó, hogy miközben Garancsi egyik érdekeltsége be nem jelentett munkaerőt foglalkoztatott, egy másik prosperáló pénzügyi cége szoros kapcsolatban van az adóhatósággal. A Mobil Adat Kft. az online kassza 2013-as bevezetésével hízott nagyra. Az online pénztárgépek összeköttetésben vannak az adóhatósággal, a cég ennek a piacnak a főszereplője. Az adatforgalom hatósági díjas, a Pénzügyminisztérium minden évben felülvizsgálja a havi díjat, de egyszer sem csökkentette azt – ami óriási nyereséget hoz a Garancsi-féle vállalkozásnak. A cég eddig is jelentős profitot termelt, ám tavaly a bő 2,7 milliárd forintos forgalomhoz már 950 millió forint nyereség társult. Ráadásul ezt csupán kilenc alkalmazottal hozta össze a cég.

A társaság szárnyalása azért is érdekes, mert 2016-ban még a Népszabadság arról írt, hogy Tóth Bertalan szocialista képviselő parlamenti kérdésére Tállai András adóügyi államtitkár mindössze annyit felelt, hogy a Mobil Adat Kft. azt nyilatkozta, a szolgáltatásuk így is veszteséges, és alacsonyabb áron nem tudnák azt biztosítani. Habár a cég félmilliárdos nyereségéből valójában már ekkor 420 millió forint osztalékot fizettek ki, mégsem történt változtatás a hatósági árban.

(Olvasd el a teljes cikket itt!)

Garancsi

One thought on “Lebukott Garancsi cége – fekete-meló a javából

  • A NAV – nál Garancsi ügye adótitok. Viszont Dr Czeglédy Csaba adóügyét világgá kürtölték , és hónapokig csámcsogtak rajta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük