Connect with us

Kerítésen innen

Orbán levelét temérdek NER-száj olvassa fel „külhonban” március 15-én

Orbán levelét temérdek NER-száj olvassa fel "külhonban" március 15-én
Megosztás

Orbán Viktor és a kommunikátorok nem bízzák a véletlenre, hogy eljut-e a nekik szánt a kerítésen kívül élő magyarajkúakhoz, bevetik az ottani kirendelteket, akik a március 15-i megemlékezések alkalmával felolvassák az erre a célra megírtakat. Kerítésen belül nincs gond, az összes NER-csapból az folyik majd.

Orbán Viktor levelet intézett a külhoni magyarokhoz, melyet „szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágon felolvasnak a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából tartott rendezvényeken”

– tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, kiemelve az írásból:

„nemzeti önállóságunkból senki barátságáért vagy fenyegetésére egy hajszálnyit sem engedhetünk”.

Élőben a Múzeum körútról…

„1848-ban a magyar nemzet a szabadság zászlóvivője lett. A márciusi ifjak nemcsak felelős kormányt, a cenzúra eltörlését és törvény előtti egyenlőséget követeltek, de arra is vágytak, hogy végre olyan Európában élhessenek, amelynek nemzetei együtt, egymás mellett, nem pedig egymás romjain akarnak emelkedni. Hitték: a szabadság nem önmagáért való, és végképp nem az erősebbek szabadsága a gyengébbek, a többségé a kisebbség felett, hanem mindenekelőtt arra szolgál, hogy általa béke, biztonság és jólét teremjen minden embernek. Személyes véráldozatukkal megpecsételt szellemi örökségként hagyták ránk, hogy nemzeti önállóságunkból senki barátságáért vagy fenyegetésére egy hajszálnyit sem engedhetünk”

– írta le a levélben a miniszterelnök saját értelmezése szerint a forradalom lényegét és üzenetét. Orbán Viktor tolmácsolta még, hogy

„a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Hirdeti, hogy mi, magyarok kérjük, követeljük vissza azt a szabad, méltóságteljes és erős Európát, amely békét tudott tartani a saját földjén, és határozottan kiállt minden olyan nyílt vagy burkolt törekvéssel szemben, amely őshonos kisebbségei nyelvének, kultúrájának felszámolására tört. Legyen béke, szabadság és egyetértés!

– zárul a kormányfő levele.

Orbán Viktor idén visszatér a fővárosba a nemzeti ünnep alkalmával, a hivatalos program szerint a Nemzeti Múzeumnál mond majd beszédet pénteken 10.30 órai kezdettel.

Kapcsolódó

Szerző