Connect with us

Kerítésen innen

Orbánt -a Viktort- „de facto politikai nemi erőszakkal” fenyegette az EU, állítja Orbán -a Balázs

https://varosikurir.hu/erre-erdemes-lesz-emlekezni-pinterek-allitjak-hogy-fake-news-az-iskolabezarasi-terv/
Megosztás

Amikor az uniós csúcs előtt az EU vezetői telefonon beszéltek Orbán miniszterelnökkel, „nyíltan megfenyegették”. “Elutasítottuk ezt a megközelítést. Ez ellentmond az EU alapgondolatának. Ez de facto politikai nemi erőszak, mi világossá tettük, hogy nem félünk” – jelentette ki Orbán Balázs az Exxpressnek adott interjúban.

„…az oroszok kezdték a háborút, de a Nyugat tovább szítja…”

Az Exxpressnek adott interjút Orbán Balázs, amiben elmondta, hogy Magyarország és Oroszország „a kezdetektől fogva” másképp látja az orosz–ukrán konfliktust, mivel a magyar kormány az orosz inváziót mindig is a nemzetközi jog egyértelmű megsértésének tartotta – mondta az interjúban, amit az Index szemlézett.

A probléma megoldása nem lehetséges a csatatéren, mivel azt csak diplomáciai úton lehetne rendezni

– erősítette meg ezúttal is a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs kijelentette, hogy

„az oroszok kezdték a háborút, de a Nyugat tovább szítja azt”, amivel akár egy harmadik világháborúhoz vezető eszkalációt is előidézhet.

A magyar kormány szerint a nyugati állam- és kormányfők nem hajlandók beszélni Moszkvával, ami „nagy hiba” – fogalmazott. Lehetővé kell tenni, hogy az Egyesült Államok, Európa és Oroszország között olyan, hosszú távú megállapodás jöjjön létre, amely Ukrajnára is hatással lesz. Úgy vélem, ez az egyetlen kiút – mondta Orbán Balázs.

Kudarcista brüsszeliták?

A miniszterelnök politikai igazgatója azt is kijelentette az interjúban, hogy a brüsszeli vezetők 2019 óta „szinte minden területen kudarcot vallottak”, és az európai országok túlságosan megosztottak, nincs meg a közös nevező számos üggyel kapcsolatban. Az izraeli–palesztin konfliktus kapcsán azt mondta: sok ország van, mely nem ért egyet az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) Hamász-barát nyilatkozataival.

Szuverenitásvédelem

Orbán Balázs a szuverenitásvédelmi törvény szükségességét a 2022-es választások rossz tapasztalatával indokolta, amikor is megtudták, hogy „külföldi pénzek áramlanak az ellenzéki pártokhoz, hogy befolyásolják a magyar politikát”.

Úgy döntöttünk, hogy szuverenitásunk és választásaink védelme érdekében megszüntetjük jogrendszerünk kiskapuit. Ez a komoly állam túlélésének sarokköve

A magyar ellenzéki pártok választási kampányainak külföldi finanszírozása 30 éve illegális, mégis megtörtént, a kormány tudta nélkül – mondta.

Az új törvénynek köszönhetően egy intézmény most figyelemmel kíséri a választási időszakot, és biztosítja, hogy ilyen finanszírozás ne történjen meg”

– hangsúlyozta Orbán Balázs.

A brüsszeli kritikával kapcsolatban a politikus úgy vélekedett, hogy Brüsszel mindig kettős mércével kritizálja a jobboldali konzervatív, kereszténydemokrata kormányú tagállamokat. Mint mondta, a brüsszeli intézményeknek sehol sem lenne szabad beavatkoznia a belpolitikába, illetve legfeljebb törvénysértés esetén, és nem politikai okokból. Orbán Balázs felidézte, hogy Brüsszel mégis pontosan ezt tette, mikor a gyermekvédelmi törvény miatt jogsértési eljárást indított Magyarország ellen, vagy mikor kötelezettségszegési eljárást indított a határok védelmére felállított kerítések miatt.

Migráció

Az EU menekültügyi és migrációs politikája Orbán Balázs szerint nem működik, mivel az unió szerint előbb „be kell engedni az embereket, és utána kell eldönteni, hogy illegális migránsok vagy menekültek-e”.

Olyan új rendszert kell bevezetnünk, amely lehetetlenné teszi az EU vagy a schengeni térség területére az engedély nélküli belépést. A migránsoknak az EU-n kívül kell menedékjogot kérniük. […] Azt hiszem, ez az egyetlen hatékony módszer

– fejtette ki, hozzátéve: az EU-nak új jogi kerettel kellene ebben támogatnia a tagállamokat.

„Politikai nemi erőszak”

Orbán Balázs az interjúban azt is felidézte, hogy röviddel az Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatásról szóló megállapodás előtt – a döntés az EU-csúcson született meg, Orbán Viktor miniszterelnök sem vétózott – a Financial Times beszámolt egy kiszivárgott dokumentumról, amely szerint az EU megzsarolta Magyarországot.

A zsarolás tárgya az volt, hogy ha Orbán Viktor továbbra is blokkolja a Kijevnek történő kifizetéseket, akkor az EU eddig példátlan szankciókkal sújtja a magyar gazdaságot.

Orbán Balázs ezzel kapcsolatban megerősítette:

amikor az EU vezetői telefonon beszéltek Orbán miniszterelnökkel, „nyíltan megfenyegették”. “Elutasítottuk ezt a megközelítést. Ez ellentmond az EU alapgondolatának. Ez de facto politikai nemi erőszak. Nagyon világosan fogalmaztuk, és világossá tettük, hogy nem félünk”.

Annak kapcsán, hogy Orbán Viktor végül nem vétózott, és hozzájárult, hogy az EU költségvetéséből két évig pénzügyi támogatást kapjon Ukrajna, Orbán Balázs hozzátette:

csak bizonyos feltételekkel ment bele a kormány Ukrajna támogatásába, vagyis ellenőrzési mechanizmusok bevezetését kérte. Az eredeti javaslat – mondta – az volt, hogy „adjuk oda Ukrajnának a pénzt, és hagyjuk, hogy azt tegyen vele, amit akar”.

Úgy gondolom, hogy az az EU, amely feltétel nélküli pénzügyi támogatást nyújt egy nem uniós országnak, nem veszi magát komolyan – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs kijelentette,

a magyar kormány szerinte „győzött”, mivel most már megvan az ellenőrzési mechanizmus, aminek megfelelően „információt kapunk arról, hogy mi történik a pénzzel, és minden évben beszélhetünk róla”.

Forrás

Fotó: Cseri László

Szerző