Újabb “kormány-fejjelfalnakfutás”: nem engedték az ENSZ küldöttséget dolgozni

Az ENSZ független emberi jogi szakértői felfüggesztették hivatalos látogatásukat Magyarországra, miután a hatóságok nem engedték őket belépni a röszkei és tompai tranzitzónákba. Az ENSZ küldöttsége azt vizsgálta volna, hogyan érvényesülnek a fogvatartott menedékkérők jogai.

Előzmény

Miután Orbán Viktor egy rádióinterjúban kifejtette, hogy

az ENSZ is a migráció szervezésével foglalkozó szervezet, nekünk pedig világossá kell tenni, hogy ránk nem vonatkoznak ezek a direktívák…

Magyarország biztonságáért is felelős Németh Szilárd  is beleszállt:

„Az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága európai közpénzből ad bankkártyát a migránsok kezébe, azaz európai emberek adóját nem rájuk költi, hanem a bevándorlókra.”

A fenti előzmény után csütörtökön

nem engedték be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának független megfigyelőit

a magyar hatóságok a röszkei és a  tompai tranzitzónába, ezért azoknak fel kellett függeszteni magyarországi látogatásukat. Az emberi jogi biztos küldöttei ugyanis éppen azt vizsgálták volna, érvényesülnek-e a menedékkérők és menekültek emberi jogai Magyarországon.

„Kétség nem férhet hozzá, hogy a tompai és röszkei tranzitzónában fogvatartott menedékkérőknek sérül a szabad mozgáshoz való joga. Számos, hiteles jelentést kaptunk az önkényes lefogás elkerülését biztosító rendeletek hiányáról ezekben a létesítményekben, ezért a munkacsoport látogatása itt kérdésen felül szükséges lett volna.”

– közölték nyilatkozatukban az ENSZ munkatársai, Elina Steinerte és Setondji Roland Ajovi.

Felhívták a figyelmet arra is, a magyar kormány kifejezetten meginvitálta a munkacsoportot egy 2018 november 12 és 18 között  lefolytatandó részletes vizsgálatra és látogatásra, erre Magyarországot a 2013-ban megfogalmazott emberi jogi ajánlások kötelezték is.

 

Kapcsolódó

Kormányinfó élőben! – ha érdekli, mi a mai Orbán-poliszi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük