Connect with us

Kerítésen innen

Orbán a Karmelitában „érdekalapon megpecsételne”, de mit akar a svéd kolléga?

Orbán a Karmelitában "érdekalapon megpecsételne", de mit akar a svéd kolléga?
Megosztás

Mindenki megnyugodhat -már akinek ezért álmatlan nappalai és éjszakái voltak- Orbán Viktor és Ulf Kristersson miniszterelnökök egy asztalhoz ültek a Karmelita kolostorban.

Kommunikált „remények”

Orbán Viktor a péntek reggeli interjúban arról beszélt a randival kapcsolatban, hogy

„Volt egy-két függőben lévő fegyverzeti és katonai kérdésünk is Svédországgal”

és időt kért a Fidesz-frakciótól, hogy bebizonyíthassa:

érdemes támogatni Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

Ezen kívül belengette, hogy „komoly” hadiipari megállapodást kötnek.

„Ezen kívül a katonai együttműködésről is lefektetünk néhány irányt és célt. Azt pedig el kell fogadunk, hogy mások vagyunk. Magyarország azért alapvetően egy keresztény, családközpontú ország, ezeket a modern konfigurációkat, amelyek Európában elterjedtek, a magyaroknak nem veszi be a gyomra”

– mondta. Az értékrendbeli különbségek viszont szerinte kezelhetők:

„Nem házasságot kötünk, hanem katonai szövetséget, ezt érdekalapon is meg lehet tenni. Ezt pecsételjük meg a mai napon”

– tette hozzá.

…és „…eljött ez nap…”

Budapest, 2024. február 23. Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt a Karmelita kolostorban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő az Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: két megállapodást kötöttek, a gépekről szóló szerződéseket meghosszabbították. Mint fogalmazott,

bár nem mindig látszik, a magyar külpolitika célja, hogy barátokat keressünk, és felidézte, hogy 1956-ban Svédország sokat segített a menekülő magyaroknak, amiért hálásak vagyunk.

Megállapodásokat írtak alá

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a mai napon két megállapodást írnak alá

  • módosítják azt a megállapodást, ami a Honvédelmi Minisztérium és
  • Svédország között áll, és Gripenek bérléséről és a vonatkozó támogatási rendszerekről is szól.

A második megállapodás a magyar kormány és a svéd királyság között a Gripenek logisztikai támogatását és kapcsolódó szolgáltatásokat foglal magában.

„…rendkívül érdekes, izgalmas és eredményes…”

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón arról beszélt: rendkívül érdekes, izgalmas és eredményes megbeszélésen vannak túl, a mai találkozó egy hosszú, bizalomépítési folyamat fontos állomása. Mint mondta, ennek a szakasznak a végére ma pontot tehetünk, sikerült tisztázni kölcsönösen a jószándékunkat. Úgy fogalmazott: bár nem mindig látszik, a magyar külpolitika célja, hogy barátokat keressünk, és találjunk olyan pontokat, ahol együtt tudunk működni, ahol pedig különbséget látunk, ott azt tiszteletben tartjuk.

A miniszterelnök szerint Svédország igaz barátja volt a magyaroknak 1956-ban, amikor a Magyarországról menekülőknek nem csak ellátást, befogadást adtak, hanem egy második otthont is. Hálásak vagyunk minden olyan népnek, amik akkor segítséget nyújtottak.

Felidézte, hogy amikor az EU-csatlakozásról tárgyaltunk, Svédország döntő partnerünk volt. A volt szovjet övezetbeli országok csatlakozása a szükségesnél hosszabb folyamat volt, volt, aki akkor a lassabb befogadás mellett érvelt, Svédország azonban a gyors döntést szorgalmazta – mondta.

„A jelen is jól néz ki”

– mondta, hozzátéve: a kereskedelmi együttműködés egy sikertörténet, minden évben megdöntjük a kereskedelmi forgalom rekordját. Együttműködés van a nukleáris energia kérdésében, a „brüsszeli arénában” ebben a tekintetben együttműködünk. Emellett rengeteg svéd turista érkezik Magyarországra.

Négy új Gripent veszünk

Azonban ma a védelmi együttműködésről volt szó: hazánkban nagy vita volt már a Fidesz első ciklusa idején, hogy kell-e Magyarországnak önálló légvédelmet fejlesztenie, és ha kell, hogyan. Akkor a kormány úgy döntött, hogy legyen önálló légvédelem, ez technológiailag a svédek segítségére, a Gripenekre épüljön – fogalmazott.

A gépekről szóló szerződések kifutnak, és mivel „csórók voltunk”, mikor az első Gripeneket megvettük, most arról döntöttek, hogy további négy géppel bővítik a magyar flottát, jelentősen megnövelve ezzel a katonai képességünket. Emellett a védelmi szerződést is meghosszabbították.

Megállapodtak arról is, hogy a logisztikai szolgáltatásokról szóló szerződést meghosszabbítjuk, és kiterjesztjük a kiképzések területére is – közölte. Orbán Viktor szerint létrejött egy megállapodás, hogy egy mesterségi intelligencia-központú együttműködés kezdődik a kutatás-fejlesztés területén is. Megjegyezte:

sok mindent tanult a mai megbeszélésen, Kristersson ismertette Svédország helyzetét, kihívásait, és keresték azokat a pontokat, ahol a jövőben is együtt tudnak működni.

A megállapodásokkal kapcsolatban azt mondta, üdvözli azokat, mert ezek

egyszerre jók Svédország és Magyarország számára, hiszen erősíti a két ország és az EU biztonságát is.

Szerző