Kerítésen innen

Donáth Anna: Hol vannak már az EU-s pénzek?

EU-s pénzek

Az Európai Bizottság ma 3 ezer milliárd forint Magyarországnak járó uniós forrás befagyasztását kezdeményezte, de hagyott menekülőutat a magyar kormánynak: ha két hónap alatt teljesíti a vállalásait, akkor eltekintenek a büntetéstől – írja Donáth Anna, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője.

Mondjuk ki az igazságot: az Európai Bizottság mai bejelentése fenyegetésnek látszó időhúzás, melynek végén a kormány meg fogja kapni az EU-s pénzeket

A Bizottság feltételei teljesíthetők, és ahogy korábban jósoltam, nem fogják alapjaiban megrengetni a NER rendszerét.

A 3000 milliárdos büntetés így csak a médiának és a közvéleménynek szóló bizonygatása annak, hogy szigorúan veszik a magyar kormány 12 éve tartó lopásait. A valóság az, hogy az uniós támogatások ennek a hercehurcának a befejeztével végül többé-kevésbé hiánytalanul meg fognak érkezni.

“A Bizottság gyengekezűségén nem érdemes szörnyülködni. Hiszen nem az EU fogja helyettünk megdönteni a NER-t.”

Donáth Anna: “Helyette van itt egy sokkal nagyobb probléma. Az, hogy egyelőre senki sem tudja pontosan, mikor jönnek már meg végre ezek az EU-s pénzek, amik még mindig nincsenek a láthatáron. Pedig az üres államkasszának és a leálló magyar gazdaságnak most lenne óriási szüksége rájuk. Azt pedig senki sem tudja, hogy ténylegesen mikor indulnak majd meg a kifizetések. Hol vannak már az EU-s pénzek? Ez most a legfontosabb kérdés egy gazdasági válság közepén.”

Az elmúlt évben egyszámjegyűből kétszámjegyűvé nőtt az infláció, 400 fölé ment az euró, elszabadultak az energiaárak. Az emberek megélhetési költségei hónapról hónapra emelkednek. Mindennél jobban szüksége van az országnak az EU-tól érkező ezermilliárdokra. De a kormány felelőtlen és teljesen feleslegesen kiprovokált harca miatt lassan mi vagyunk az egyetlen európai ország, ahová még egyetlen fillér nem érkezett ezekből a pénzekből.

Szeptember közepe van, és még mindig ott tartunk, hogy újabb, akár 2-3 hónapot is csúszhat a megegyezés

Donáth Anna: “Ha a kormány tényleg teljesíti a Bizottság feltételeit. De vajon utána mikor indulnak el a tényleges átutalások? Senki se tudja pontosan, de az eddigi huzavonából kiindulva akár a jövő év végéig is eltarthat, mire pénzhez jutunk.”

Miközben az államkassza már most üres, az ország kezd leállni a pénzhiánytól. 270 állami beruházásokat állítottak le 2100 milliárd forint értékben, nincs pénz a közintézmények fűtésére, a pedagógusok bérére és a csődközeli önkormányzatok megsegítésére.

És ilyen állapotban kellene további akár több mint egy évet kibírni az EU-s pénzek nélkül

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A magyar kormány egyik történelmi bűne, hogy az ország gazdaságát súlyosan függővé tette az EU-s pénzektől. A másik történelmi bűne pedig, hogy ahelyett, hogy biztosította volna ezek beáramlását, értelmetlen harcával akár évekre is megfosztotta Magyarországot sok ezer milliárd forint EU-s forrástól.

Ne jöjjenek hát magyarázkodással, mert nincs mit megmagyarázni

Donáth Anna: “Nagy bajban vagyunk, és ezt ők is pontosan tudják. Ezért most egyetlen dolguk maradt: használják ki a rendeleti kormányzásuk adta lehetőségeiket, és ne két hónap, hanem legfeljebb két hét alatt teljesítsék a Bizottság feltételeit, és gyorsítsák fel a pénzek megérkezését. Mert mostantól végképp nem maradt kire mutogatniuk. Minden nap késlekedés az ő lelkükön szárad.”

Hol vannak már az EU-s pénzek?

Friss híreink

About Author