Egy sunyi kórházbezárásról - "Ha nem jutna idejében valamelyik gyerekem kórházba, abba belehalnék" - Városi Kurír

Sorting by

×

Egy sunyi kórházbezárásról – “Ha nem jutna idejében valamelyik gyerekem kórházba, abba belehalnék”

Sátoraljaújhelyen tavaly bezárták a gyermekkórházat, és azóta a miskolci kórházba kell vinni a beteg gyerekeket. Döbbenten hallgattam a hétvégén egy sátoraljaújhelyi háromgyermekes édesanyát, aki elpanaszolta, hogy tavaly áprilisban, a járványra való hivatkozással bezárták a gyermekkórházukat. A lakosság akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy mindössze két hétig lesz zárva az intézmény, ám azt a mai napig nem nyitották újra.

Hirdetés

Gondok voltak, de ekkorák?

A nő elmondta, hogy a kórház felújításából annak idején a helyiek is kivették a részüket, de pár éve sejthető volt, hogy gondok vannak a működéssel. 2018-ban a csecsemő- és gyermekosztályon ugyanis már szünetelt az ellátás az orvoshiány miatt, mert az egyetlen orvos két év után nem bírta tovább a folyamatos ügyeletet, és felmondott. Akkor még sikerült nagy nehezen orvosolni a problémát, és a kórház folytathatta a működését.

Csak egy nagyobbacska ugrás Miskolc?

2020. áprilisa óta azonban Sátoraljaújhelyről és környékéről a 80 kilométerre lévő Miskolcra kell vinni a kórházi ellátásra szoruló gyerekeket.
Az édesanya – akivel beszéltem – hangsúlyozta, hogy nagyon sok helyi szülő azért imádkozik, hogy ne történjen semmi baj, ne legyen beteg a gyerek, mert Miskolcra nem egyszerű oda-vissza eljutni. A környéken rengeteg a rászoruló család, akiknek nemhogy kocsija nincs, de buszjegyre is alig futja.
A Covid alatt sokan vesztették el a munkájukat, nem könnyű a megélhetés, a boldogulás, de az igazi dráma mégis az lenne, amit az anya megfogalmaz:

“Ha nem jutna idejében valamelyik gyerekem kórházba, abba belehalnék.”

Ember a gáton 2007.

Emlékeznek még arra a hadjáratra amit a jelenlegi rezsim képviselői folytattak 2007-ben  Molnár Lajos-Horváth Ágnes egykori SZDSZ-es miniszterek kórházbezárási tervei ellen?

Lázár János az önkormányzat nevében követeli, hogy azonnali hatállyal állítsák vissza az április 1. előtti ellátási rendet, mert a mai helyzet a város és a környékén élők életét veszélyezteti. A polgármester az önkormányzat nevében bejelentést tesz az ügyészségen és kéri a haláleset kivizsgálását, hiszen “alapos a gyanú a beutalási rend kialakítójának gondatlan eljárására”.

Kapcsolódó

kórház

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.