MÁV-vállrándítás az Európai Unió bíróságának ítéletére

Mi, utasok csak azt tapasztaljuk MÁV-ügyben, hogy késnek a vonatok, pokróc a jegykezelő, egy-egy járat megszűnik, kimarad, de, hogy mi áll a háttérben, az kevesünknek jut eszébe. Persze, itt is a munkaerőhiány, a fizetés, a munkakörülmények elégtelensége okolható, áttételesen a regnáló kormány hozzáállása az ügyhöz.

Bepipultak a mozdonyvezetők

A Mozdonyvezetők Szakszervezete két éve, mintegy hatszáz mozdonyvezető nevében és képviseletében indított peres eljárást a MÁV-START Zrt. ellen, mert a szakszervezet álláspontja szerint a munkáltató nem biztosítja a biztonságos munkavégzéshez szükséges és jogszerű pihenőidőket a vasúti járművezetők számára – írták közleményükben.

A Miskolci Törvényszék – az összes más Törvényszékkel együttműködve – az Európai Unió Bíróságához fordult előzetes döntéshozatalért.

Az Európai Unió Bíróságának ítélete teljes mértékben alátámasztja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének álláspontját. Az ítélet után, a MOSZ felszólította a MÁV-START Zrt.-t, hogy annak megfelelően, azonnal változtasson a mozdonyvezetők vezénylésének gyakorlatán.

A munkáltató azonban változatlanul folytatja a mozdonyvezetők munkaidő-beosztásának jogsértő, a szükséges pihenőidőket nem biztosító gyakorlatát, veszélyeztetve ezzel akár a vasúti közlekedés biztonságát is.

A több száz, a közeljövőben akár több ezer per a magyar bíróságokon folytatódik

-ígérik.

Mi kell ahhoz, hogy masiniszta lehess?

A gyerekkori álom megvalósításának alapfeltételeihez nem kell magas lécet megugorni. A MÁV kedvcsinálója szerint

 • érettségi bizonyítvány
 • betöltött 20. életév
 • orvosi alkalmasság
 • erkölcsi bizonyítvány
 • a tanfolyam ideje alatt a részére előírt hatósági vizsgakövetelményeknek való megfelelés.

Amit kínálnak érte:

 • stabil háttérrel rendelkező nagyvállalatnál hosszútávú munkalehetőség
 • teljes munkaidő, határozatlan idejű munkaszerződés megbízható havi jövedelemmel már a képzés időtartamára is
 • béren kívüli juttatások
 • a tanfolyam idejére szállás biztosítása
 • ingyenes vasúti utazási igazolvány Magyarország egész területére – 1 év munkaviszony után további utazási kedvezmény számos nemzetközi vasútvonalon is
  vasúti utazási igazolvány a családtagok részére is

A motiváció pedig:

„Gondolkoztál már azon, hogy mennyire izgalmas egy mozdonyt vezetni vagy milyen nagyszerű a vezetőállásról megcsodálni a napfelkeltét? Ha érdekel a vasút világa, határozott és felelősségteljes vagy, aki szereti a kihívásokat, akkor csak Téged várunk! Jelentkezz a 2023. május elején, Budapesten induló tanfolyamunkra!”