BanánköztársaságKiemelt hírek

Ő biztosan legyőzheti a Fideszt – Lapzsemle

lapzsemle

Ki az, aki minden mérés szerint a legkevésbé elutasított miniszterelnök-jelölt? Heti lapzsemle sorozatomban nem csupán szemlézem a témákat — a válogatással és rövid kommentárjaimmal véleményemet is egyértelművé teszem. Mai cikkemre ez különösen érvényes.

Márki-Zay Péter

A Klubrádió Megbeszéljük műsorában egymás után bemutatkozhattak a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért elinduló politikusok. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki Lázár János kiskirályságában aratott hihetetlen győzelmet, így fogalmazott:

„Az a feladatom, hogy egy más kultúrát mutassak be. Reménykedem abban, hogy az emberek nem pártokra, nem pártvonalak mentén fognak szavazni, hanem azt keresik majd, hogy ki az, aki ellen Orbán Viktor a legkevesebb embert tudja majd mozgósítani 2022-ben. Azért vagyok a versenyben, hogy egy ígéreteit betartó, következetes és hatékony politikusként ezt a helyzeti előnyömet felajánljam az országnak. Szerintem Orbán Viktor ellenében én lennék a legsikeresebb közös ellenzéki jelölt, valamennyi pártot és a civileket is szolgálva.” (Klubrádió, június 3.)

Márki-Zay Péter minden szempontból ideális személyiség mindazok meggyőzésére, akik mélységesen idegenkednek a 2010 előtti magyar közélet baloldali és liberális szereplőitől, de lelkük mélyén már régóta tudják, hogy Orbántól és társaitól szabadulni kellene. Ha működne a józan mérlegelés képessége a végre összefogó ellenzéki közvéleményben, Márki-Zay toronymagasan vezetné a felméréseket.

Kilakoltatni Orbánt

Az idézett beszélgetésben a hódmezővásárhelyi polgármester szellemesen fogalmazta meg mindannyiunk legfőbb célját: „Kilakoltatást tervezek a Karmelita kolostorban”. Nagyon fontos dolgokat mondott el a kíméletlen elszámoltatásról; az azonnali csatlakozásról az Európai Ügyészséghez; a vidék hangját hitelesen képviselő ellenzéki politikusként egyértelművé tette, hogy a fideszes földrablás következményeit is orvosolni kell; a menekültpolitikában a 2015 előtti helyzetet, a tisztességes befogadási eljárások újraindítását helyezte kilátásba, ami persze nem olyan kétes alakokra vonatkozik, mint Orbán észak-macedóniai cimborája, Gruevszki; és továbbra is Márki-Zay Péter az egyetlen az ellenzéki jelöltek közül, aki egyértelműen és nyíltan kiáll az alkotmányosság helyreállítását célul tűző javaslat mellett, amit Vörös Imre volt alkotmánybíró és a vele együtt fellépő személyiségek fémjeleznek. (Erről bőségesen talál részleteket a Városi Kurírban).

Érdemes odafigyelni rá

Márki-Zay Péternek sajnos nincs valami jó sajtója. Az Orbán-propaganda hazugsággyáraiban ugyan nem számít kiemelt célpontnak, de ha egyáltalán foglalkoznak vele, gyalázni próbálják. Márki-Zay tiszta jelleme, egyértelműen hiteles polgári háttere miatt nem sok sikerrel. A független sajtóban ugyan nem gyalázkodnak, ha Márki-Zay Péterről szó esik, csak éppen mérsékelt figyelem övezi. Alább néhány figyelemre méltó megszólalást gyűjtöttem össze:

Ismét a varsói gyors?

Nagy kérdés, hogy az erősen jobbra tolódott magyar közéletben lehet-e komoly esélye baloldalról induló személyiségnek és politikai erőnek. A lengyeleknél már régóta tapasztalhatjuk, hogy az illiberális demokráciarombolók legfőbb ellenfele a demokratikus jobboldal fő ereje. 2021-ben már Magyarországon is tapasztalhatjuk, hogy Orbán ellenében erősödik a jobboldali ellenzék. Jakab Péter a fő esélyesek közé lépett radikális megszólalásaival, népszerű megnyilvánulásaival. A jobbikos vezető bízhat a választók amnéziájában, de érdemes arra is figyelni, amit mostanában nem hangsúlyoz. (Részletek korábbi lapzsemléimben.)  Vele szemben Márki-Zay Péter lenne a hiteles, kőkeményen radikális, de múltjában és jelenében is gáncs nélküli demokrata jobboldali személyiség, aki mögé az egész ország felsorakozhatna, a demokratikus köztársaság védelmében.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

2021 Magyarországán sorsdöntő verseny bontakozik ki a szemünk előtt.

 

lapzsemle

About Author

Comments (2)

  1. […] korábbi cikkében ezt írtam Márki-Zay Péter indulásáról a miniszterelnök-jelölti versenyben („Ő biztosan […]

  2. […] Városi Kurír szerkesztői lehetővé tették számomra (köszönet!), hogy már hónapokkal a voksolás előtt […]

Szólj hozzá!