Révész Máriusz: ez nem egy-éjszakás kaland, (…) két-háromra is érdemes…..

Régen hallatott magáért Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár, -mondhatnánk, inkább passzivan volt aktív- ám a tavasz szele őt is megcsapta. A héten Almamellékre volt hivatalos, ahol a Zselici Csühögő nevet viselő kisvasút újraindítását celebrálta.

„Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…”

A rendhagyó avatón Révészről kiderült, hogy kellő mélységben ismeri a magyar népdalkultúrát, hiszen mondandója végeztével belecsapott az

ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…

kezdetű remekbe. A nótás kedvet kissé nehézkesen sikerült átültetni a jelenlévő közönségbe, így többször is nekifutott a viccesen bringaügyi államtitkárnak is nevezett közszolga. Aki nem ismeri, érdemes a Csík zenekar előadásával kezdeni:

Vissza a kisvasúthoz….

Aki nem tudná, Almamellék egy baranyai falu, ami a Zselic dombvidékén, Szigetvártól 15 kilométerre északra fekszik és cirka 400-an laknak.

Az első ütemben az állomás épülete újult meg, majd tavaly elkezdődött a pálya korszerűsítése, felújítása, amelyre a magyar kormánytól 340 millió forint támogatás kaptunk, ehhez 70 millió forint önrészt biztosított a Mecsekerdő Zrt.

– mondta el a bama.hu-nak az ünnepélyes átadó előtt Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója.

A 122 éves almamelléki kisvasúton teljesen felújították a vasúti pályát, új kültéri, fedett váróteremet hoztak létre, és a vasútállomás épületében a kiállító teret is újragondolták.

Révész Máriusz tette a dolgát….

A portál beszámolójából tudni, hogy az Aktív Magyarországért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Mecsekerdő Zrt. mindig jól használja fel az elnyert forrásokat, ez a mostani beruházáson is látszik. Az államtitkár hozzátette, hogy idén a Zselic csodálatos területét népszerűsítik, illetve kiemelte, hogy az induló kerékpáros vándortábor is a Zselic gyönyörű dombjai között halad majd. Megemlítette azt is, hogy szerinte

„…ez nem egyéjszakás kaland, ide két- három éjszakára is érdemes eljönni….

-mondta Révész. Ezen a ponton jött a kuriózum:

megénekeltette a közönséget. (1 perc 15 másodpercnél „indul útjára a gyönyör…”)

Mivel először csak kevesen kapcsolódtak be a közös éneklésbe, így másodszor is rákezdett az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen című kalotaszegi népdalba, amit ekkor már többen mosolyogva énekeltek – írta le az eseményeket a portál.

Ha valaki kedvet kapott…

A turistalátványosság hétvégén és ünnepnapokon 10 és 16 óra között közlekedik:

  • Almamellékről indul: 10:00, 12:00, 14:00
  • Sasrétről indul: 11:00, 13:00, 16:00

Menetidő: 25 perc, táv: 6 km

Jegyárak:

  • 3 éves kor alatt ingyenes
  • Gyermek/nyugdíjas jegy: 500 Ft/fő/út (oda-vissza 1000 Ft)
  • Felnőtt jegy: 1000 Ft/fő/út (oda-vissza 2000 Ft)

Menetjegy az almamelléki állomásépületében váltható. Fizetési módok: készpénz, bankkártya, SZÉP-kártya.