Zalaegerszegi hétköznapok a traumatológusok felmondása után – drámai helyzet Zalában

Június végén hét traumatológus mondott fel a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, a kórház az orvosok távozása óta csak az egyszerűbb baleseti sérüléseket tudja ellátni. A Telex kérdésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közölte: Zalaegerszegről és környékéről a súlyos sérülteket vagy a kritikus állapotban lévő betegeket a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházba, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba és a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba szállítják-írja a 24.hu.

És ha tényleg sürgős a sürgős?

A súlyosabb sérülések esetén tehát a mentőnek a következő távokat kell megtennie a környékbeli kórházakig: míg Kanizsa és Szombathely 50-60 kilométerre van a megyei kórháztól, Kaposvárig már több mint 130 kilométert kell megtenniük a betegekkel a mentőknek.

Az OMSZ erről azt írta a Telexnek, „fontos körülmény, hogy a mentők a szállítás megkezdése előtt stabilizálják a beteg állapotát és a szállítás közben is ellátást biztosítanak.

Útvonaltól függően Zalaegerszeg – Szombathely távolság kb. 30 perc , Zalaegerszeg – Nagykanizsa távolság kb. 35 perc, valamint Zalaegerszeg – Kaposvár távolság kb. 60 perc”. Az OMSZ szerint a Zalaegerszeg környéki betegek mentőellátása folyamatos és zavartalan, de ha arra van szükség, szolgálatba tudnak állítani több mentőegységet.

A 24.hu érdeklődésére a kórház közölte

A felmondott orvosok „sérelmezték az ügyeleti díjak számukra alacsony mértékét.” traumatológusok felmondása után Kásler Miklós emberminiszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el. A minisztérium állítása szerint az elmúlt időszakban a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték a kórház felé, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjakkal, így azokat jelentősen megemelték, az érintett orvosok azonban újabb követelésekkel álltak elő.

A kórház menedzsmentje a közlés szerint megvizsgálta a követeléseket és megállapította, hogy az újabb elvárásaik nélkülöznek minden szakmaiságot, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges. Miután a traumatológiai osztályon dolgozó orvosok szerintük nem engedtek a követeléseikből, ezért lezárták a tárgyalásokat, az intézménnyel együttműködni nem kívánó traumatológusok felmondását pedig elfogadták.

Műtő helyet bírósági tárgyaló?

A felmondó orvosok távozásuk után azt írták a Telexnek, hogy

„a munkaügyi jogvita tartalma nem tartozik a nyilvánosságra, arról a felek nem nyilatkozhatnak érdemben, így mi nem is tesszük, csak annyit jelenthetünk ki, hogy a munkáltatói közleményben foglaltakat visszautasítjuk, és a megfelelő fórumokon kívánjuk a jogainkat érvényesíteni”.

Kapcsolódó

2 thoughts on “Zalaegerszegi hétköznapok a traumatológusok felmondása után – drámai helyzet Zalában

  • Sajnos az egészségügyi terület mostoha lett Orbánnak a 10 év alatt, de Kásler orvosnak sem szív ügye, pedig ép testben ép lélek az alapja egy társadalomnak, ha van egészség, van fejlődés egy országban.Orbán nem szereti népét, ez már világossá vált az egészségügy területén is, nem csak a szociális területen. Moldova író már régen rámutatott írásaiban az egészségügyi gondokra, még az egyik könyvnek egy találó címet is adott: Járókerettel Európába.Nálam is van a 70-es évektől vagy 50 kg egészségügyi cikk, mivel 61-ben lépem be az országos Gyógyért Vállalathoz, sokat foglalkoztam munka után egészségügyi kérdésekkel, most újra ismétlem az 50 év alatt összegyűjtött témákat, hogy ismerőseimnek segítsek, mert nincs preventív intézkedés, hogy a betegséget megelőzzük, még ennyit meg tudok tenni a közösségért.Legszebb pálya az orvosi, amikor életet ment egy szakorvos, de az is hasznos, ha egy orvos útmutatót ad a páciensének, hogyan lehet megelőzni a bajt, hogyan kell megőrizni az egészséget.

  • Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük