Kerítésen innen

A mentők életet mentsenek, vagy tankolásért álljanak sorba? – Rájuk is érvényes az “egyszerre 50 lityi” elve!

A Brexit is így indult - egy azóta méltán elfelejtett politikus írta ki saját politikai túlélése érdekében, aztán abból lett a Brexit!

Az a kormányrendelet, miszerint egyszerre 50 liter benzint-gázolajat lehet tankolni az árstop által biztosított áron első látásra ugyan rosszízű üzenet, de, ha jobban belegondolunk, hogy a naponta 300 – 800 kilométert futó életmentőkre is érvényes a rendelkezés, akkor már életbevágó lehet a korlátozás. Erről írta legújabb bejegyzését Kunetz Zsombor doktor, egészségügyi elemző,-szakértő, -rendszerfejlesztő közösségi oldalán.

“Az a helyzet, hogy a MOL nemcsak a lakosság, hanem a közszolgálatok “hatóságiáras” kiszolgálásában is bevezette az 50 literes limitet

Így ez alól a Mentőszolgálat sem kivétel, és előfordulhat olyan eset is, amikor egy profit orientált részvénytársaság saját maga veszélyezteti, vagy akadályozza a mentést magát. Tulajdonképpen erre hívja fel a Mentőszolgálat a figyelmet, aki az állami szervezetekhez hasonlóan a MOL-lal áll szerződésben. Az igaz, hogy a Mentőszolgálat járművei egy nap többször is tudnak akár ugyanannál a kútnál is tankolni, illetve akár több kúton naponta többször is, de egy tankolással csak egyszeri maximum 50 litert vételezhetnek így a kisnyomású kútoszlopokon. Nagy nyomású kútoszlop pedig, nem mindenhol van és nem minden mentőgépjármű képes ott tankolni.

Egy átlagos – több féle-fajta fut az ország útjain – mentőgépjármű tankja 75 literes, tankolásra többnyire műszak végén a váltáskor kerül sor, így könnyen előfordulhat, hogy nem tudja a gépkocsivezető teletankolni a mentőt, mert eléri az 50 literes limitet.

varosikurir 289023405 5129253393796298 3834599830793358060 n
fotó: Dr. Kunetz Zsombor facebook oldala

Újabb tankolás, újabb időveszteség, amely alatt a mentőegység nem riasztható

Egy-egy kocsi esetében ez még talán nem lesz probléma, de itt közel 800 életmentésre beállított járműről van szó.

A magyarországi mentés, egyébként is meglehetősen rosszul szervezett, ennek a hatékonyságát csökkenti minden egyes felesleges időpazarlás.

Márpedig a szükségesnél többszöri tankolásra kényszerítése a Mentőszolgálatnak az a mentés veszélyeztetése, hiszen ezen idő intervallumban a mentőegység nem riasztható, ahogyan a téves, véletlenszerűen nem “hatóságiáras” tankolás után a jegyzőkönyveztetés ideje alatt sem.

Mindez történik akkor, amikor sok helyen a 20 perces ebédszünet kiadása is komoly logisztikai problémát jelent, vagy akkor, amikor a mentők maguk kérik, hogy sor esetén engedjék őket előre a benzinkúton.

Így a MOL a sajátos rendelkezésévél nemcsak a lakossági üzemanyag-vásárlást, hanem a mentést is korlátozhatja.”

A kommentekből….

“Mi van? Ezt nem akarom elhinni! Akik éjjel nappal mennek ember életét mentik komolyan mondom el dobom. az agyam”

“Az ész megáll! Hát még mindíg van lejjebb?”

“Tehát elindul a mentő Szolnokról a vajúdú kismamával Debrecenbe, de mivel nem az első bevetése aznap, még megáll tankolni is… Most sírjak, vagy nevessek? 🤔… Nem hiszem, hogy nincsenek okosabb emberek ebben az országban, akik jobban tennék a dolgukat.”

“Hogy semmire sem gondoltak, amikor ezt az egészet kitalálták, de hogy erre sem (igaz, a semmibe belefér), az vérlázító!!!”

“Bezzeg a NAV- rendörseg meg kannaba is tankolhat!”

“Most lehet hogy én vagyok a hülye de semmi logikát nem látok ebben az intézkedésben! Ha bemegy a mentő és tankol 50 litert majd megy egy kört a városban, utána visszamegy és a maradékot beletankolja hogy tele legyen a tank az engedélyezett! Ha egyszerre szeretné teletankolni az nem! Mindkét esetben ugyanannyi üzemanyagról beszélünk, viszont az első esetben kétszer kell rá időt szakítani!”

“Ez a “szakértelem” látszik a Fidesz minden megnyilvánulásában. Szégyen és gyalázat.”

“Azért ennyire birka és töketlen nem lehet egy egész ország … Kormányrendelet rendelkezik a 480Ft-os benzinárról, meg arról is, hogy mely gépjárművek tulajdonosai jogosultak rá. Az 50 literes korlátozás ellenben a MOL saját szabálya. Ezért aztán ha valaki 75 litert tankol, és semmi (elektronika) és senki (pl kutas) nem akadályozza meg benne, majd a kasszánál az egészet 480Ft-jával akarja kifizetni, akkor nyugodtan rendőrt hívhat, ha többet akarnak fizettetni vele, mert az üzemanyag-kereskedő Kormányrendeletet sért. Nemrég még kis magán-benzinkutakat elkobozták, ha drágábban adták a 95-ös benzint 480Ft-nál. Akkor most a MOL összes kútját is el fogják kobozni? S ha igen, akkor kinek adják majd oda … ?”

“Csak remélni tudom, aki ezt elfogadta pont azért, vagy érte vagy hizzátartozójárt megy a mentő, mikor ki fogy a benzin a mentő autóban! Milyen miniszter az aki ezt el is fogadja! Szégyen ami itt folyik!,”

“Bocsánat, de a mentőszolgálat minek foglalkozik ilyenekkel? Teletölti mindegy mennyiért és mindegy mennyit, majd valaki valahol gondolkodik az árakon, akinek az a dolga. Zsebből kell fizetni vagy mi van? Ha meg kiadták utasításba, akkor itt a remek lehetőség sztrájkolni és teletölteni akár sok pénzért, aztán majd valaki valahol gondolkodik a dolgon, akinek az a dolga.”

Kapcsolódó

Comments (4)

  1. Vadász Zsolt

    Én benzinkutas vagyok egy vidéki MOL kúton. Az 50 literes limit bevezetése előtti megkötések (truck diesel ár), esetén is voltak kivételek. Ezek a mentők, közbiztonsági szervek (rendőrség, TEK), katasztrófavédelem gépjárművei, stb. Ők a nagynyomású kutakon is hatósági áron kapták, korlátlan mennyiségben az üzemanyagot. (Aki ismeri e szervek rendszerét, az tudja, hogy hó végén mindig teli tankkal viszik át a járműveket a következő hónapra.) Ez az utasítás ma is érvényes. De e mellett ezek a gépjárművek MOL üzemanyagkártyával “tankolnak”. A kártya utólagos elszámolású. Ez azt jelenti, hogy a MOL és az érintett szervezet között, akár utólag is lehet korrekció. (Bármit is mutasson a kassza.) Mivel átutalásos a rendszer, magát a töltőállomást, csak kis mértékben érinti.

  2. […] tudatlanok nagyképűségével kezeli a regnáló a rendőrök, tűzoltók, mentősök helyzetét. Nem reagálnak az egyértelmű jelekre, hogy aki teheti, elhagyja a köteléket. Akik […]

  3. […] A mentők életet mentsenek, vagy tankolásért álljanak sorba? – Rájuk is érvényes az &#8… […]

Szólj hozzá!