Kerítésen innen

Belügyminisztérium: a köznevelési törvény lehetővé teszi a 6 napos tanítás bevezetését

Belügyminisztérium: a köznevelési törvény lehetővé teszi a 6 napos tanítás bevezetését

Mondhatnánk, hogy “arccal a 60-as évek felé”, hiszen akik akkoriban jártak iskolába, biztosan emlékeznek a szombati tanítási napokra, amik az évek haladtával kéthetenkéntire ritkultak, majd megszűntek. 2022-ig?

A “köz” leszavazta, de….

A Pénzcentrum több mint 6000 olvasója mondta el véleményét a 6 napos iskolahétről. A téma kedden robbant be a magyar köztudatba, amikor kiderült, hogy szombaton is lesz tanítás egy győrszentiváni általános iskolában, hogy ezzel december 19-től január 6-ig tarthasson a téli szünet, ezzel is spórolva a fűtés költségén. A döntés hátteréről és az egyeztetésekről Hardi Titusz, a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolát fenntartó Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója elmondta:

két hét fűtési költségét spórolja meg az iskola, ha az őszi szünetig szombaton is tanítás lesz.

A döntést hosszas egyeztetések előzték, mind a szülői munkaközösség, mind pedig a tanárok pozitívan fogadták a döntést. Sokan örülnek, hogy a diákok a karácsony előtti időszakban többet tudnak otthon lenni, és kipihenten kezdhetik meg a 2023-as évet.

A Belügyminisztérium álláspontja

A portállal a Belügyminisztérium azt közölte, hogy

az egyházi fenntartású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formál véleményt. Állami iskolában ilyen döntés nem született.

A tárcának nincs központi iránymutatása az ügyben, csupán a jogszabályok betartását kérik az intézményektől. A köznevelési törvény egyébként lehetővé teszi a 6 napos tanítás bevezetését.

A körkérdésre adott válaszok mást mutatnak

A portál fenti témában feltett kérdésére válaszolók 80 százaléka nemmel válaszolt és csak 20 százalék támogatná az ötletet. A válaszolók legfőbb kifogása az volt, hogy

a szombati tanítás teljesen felforgatná a család életét – nem lehetne például egy hosszú hétvégét szervezni.

A tanárokat és a diákokat senki nem kérdezte?

Arról, hogy mit szólnának a tervezet főszereplői -a tanárok és a tanulók- a 6 napos munkahéthez, nem jelent meg felmérés, a Belügyminisztérium sem tért ki a véleményükre, így feltehetően e két csoport reakciója nem volt releváns.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss!

About Author

Szólj hozzá!