Óriásbotrány van készülőben! Hadházy fűti Karácsony agyát, van egy ötlete…..

Hadházy Ákos nyílt levélben üzente meg Karácsony Gergelynek, miként torpedózhatná meg az orbáni tervet színházügyben. Zsarolásra zsarolás? – de úgy, hogy a budapestiek járjanak jól.

“Vidáman átugrott vörös vonalak – baráti tanácsok Karácsony Gergelynek

Tisztelt Főpolgármester Úr, Kedves Gergő! A végén kezdem:

ha valóban el akarod érni, hogy a kormány ne vegye el tőled a színházigazgatók kinevezésének jogát és ne helyezze kézi irányítás alá a színházak finanszírozását, akkor egy dolgot tehetsz azonnal: megüzened a miniszterelnöknek, ha nem vonja ezt vissza, nem lesz stadion (újabb Orbán-emlékmű) és nem lesz atlétikai világbajnokság sem. Vagy nem is kell üzenni, elég összehívni egy rendkívüli közgyűlést a témában.

Akár még működhet is a dolog:

te jobban tudod, de állítólag azon a bizonyos kormányülésen a miniszterelnök urat csak egyetlen dolog érdekelte: lesz-e új stadion…

Ez volt az egyszerűbb kérdés

A nehezebb, hogy mit tehetsz azért, hogy a kormánynak ne juthasson eszébe a jövőben ezekhez hasonló, gyalázatos ötlet?

Szerintem a legfontosabb, hogy változtasd meg azt a véleményedet, amit meglepve olvastam a legutóbbi, HVG-nek adott interjúdban. Azt mondtad a felvetésemre, hogy a stadion ügyben folytatott tárgyalás a stadionépítés mellett egyben kormányt is legitimálja: „Főpolgármesterként arra kaptam mandátumot, hogy a saját programomat végrehajtsam, és ahhoz a háborús logikán túl kell lépni, tőlem ne várja senki, hogy olyan harcot vívjak meg, amire nem kaptam felhatalmazást.” Tudom, hogy nem vagy egyszerű helyzetben, de óriási felelősség, hogy a felelős városvezető és a fontos ellenzéki politikus szerepe összhangba kerüljön, ne csak a kommunikáció, hanem a tettek szintjén is.

Nem látok ugyan minden választód fejébe,

de azt hiszem, sokak azért szavaztak rád, hogy te/ti is vívd/vívjátok meg a harcot a kormánnyal. Sőt, azt sugalltátok, hogy Budapest egy fontos hídfőállás lesz ebben a harcban. Legkésőbb ez, a színházakat bedaráló javaslat rá kell, hogy döbbentsen téged is: amíg a kormány piszkos játékszabályai ellen nem lázadunk fel, bármikor, bármit megtehet velünk. Igenis harcolni kell velük, tárgyalni pedig csak tisztességes játékszabályokról szabad. A harcot pedig a legerősebb bástya, a propaganda ellen kell megvívni. Ha ott győzünk, az összes többi szemétség megváltoztatása sokkal könnyebb lesz.

Látni kell, hogy a kormányt a legkevésbé sem fogja meghatni a színházak tiltakozása

– kivéve talán, ha valódi politikai nyomásgyakorlást, sztrájkokat és óriási tüntetéseket tudnának generálni a népszerű művészek. De még ebben az esetben sem fogják túlaggódni a dolgot Orbánék. Tudják, hogy kezükben van a teljes propagandagépezet. Egy érdeklődő, tájékozott embernek ugyan átlátszó és képtelen az érvelés, hogy a „zaklatószínházakat” akarják megrendszabályozni, de a propagandagépezet alkalmas arra, hogy ezt a hülyeséget eredményesen terjessze. Nem elég a Lokált a BKK területéről kitiltani, hanem valódi politikai nyomásgyakorlásra van szükség.

Persze, ha csak mi, politikusok lázadunk, az maximum lázongás

Az emberek csak akkor fognak segíteni ebben a harcban – de akkor segíteni fognak –, ha azt látják, hogy a végletekig elszántan küzdünk a tisztességes játékszabályokért. Fájt nekem kicsit, hogy amikor az elmúlt években a tüntetésekre művész szónokokat vagy akár csak konferansziét kerestünk, legtöbbször nemleges válaszokat kaptunk: ők távol tartják magukat a politikától, mondták. Ma már egyre többen veszik észre, hogy ez bizony felesleges visszahúzódás, mert a kormánypolitika akkor sem fogja távol tartani magát tőlük… Ez a felismerés viszont csak akkor fogja őket mellénk vezérelni, ha azt látják, mi komolyan gondoljuk. Mi nem szavakkal, hanem valódi tettekkel harcolunk a kormány, a korrupció és a propaganda ellen, a hazánkért és a jövőnkért.

A ma esti tüntetés fontos esemény lesz a szabad kultúráért vívott harcban

De a héten annyi minden más disznóságot meg fognak még szavazni, a képviselők jogfosztását, az Alkotmánybíróság bíróságok fölé helyezését, a közbeszerzési törvény változtatását, az iparűzési adó szabálymódosításával az önkormányzatok kezének megkötését és lehet, hogy pár dolgot még észre sem vettünk… Csak kapkodhatjuk a fejünket. Vörös vonalak, amiket kacagva átlépdelnek, ha azt látják, hogy mi megtorpanunk és európai, kulturált, tárgyalóképes politikusnak láttatjuk őket. Nem azok.”

Forrás

Mi ez a törvényjavaslat?

2020. január 1-jtől az emberi erőforrás miniszternek vétójoga lenne az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezésénél. Az új szabály bevezetésével pedig megszűnne a független színházak működési támogatása. Eredetileg úgy volt, hogy megszűnne a Nemzeti Kulturális Alap is, azonban a végleges szövegből ez kikerült, helyette az áll a javaslatban, hogy a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell, hogy kössenek a kormánnyal.

Igaz, a helyzetet némileg másképp látja Vidnyánszky Attila,

a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója. Ő ugyanis hétfő reggel az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, minden színházzal tárgyalna a kormány, s a társulatok háromféle megoldás közül választhatnak: az önkormányzat maga finanszírozza a működést vagy minisztériumi fenntartásba kerül, esetleg közösen oldják ezt meg. Hozzátette, jelenleg igazságtalan a rendszer, hiszen például a Fővárosi Önkormányzat átlagosan 20 százalékkal kevesebb támogatást ad a színházainak, mint a vidéki települések. Ugyanakkor vidéken is eltér a támogatás mértéke, hiszen van olyan intézmény, amely a működési költségének körülbelül a 40 százalékát kapja, míg egy másik a 60 százalékánál is több finanszírozásban részesül. Vidnyánszky szerint a színházak támogatásának majdnem a 80 százaléka a fenntartó minisztériumtól jön, miközben a tárcának nincs beleszólása a társulatok ügyeibe.

A színházak miatt hétfőn este tüntetés lesz Budapesten.

“Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért”

néven meghirdetett rendezvény Facebook-eventjénél már 6600 ember jelezte, hogy ott lesz. A tüntetést több színház és független előadók szervezik, a demonstrációt Karácsony Gergely is támogatja.

2 hozzászólás

  • Avatar
    2019.12.10 - 07:32
    Közvetlen hivatkozás

    Uraim,ez a hozzáállás romboló, anarhiakelto,szégyenletes,megosztó, káros.Tesek értelmezni a demokrácia fogalmat “Klasszikus idézet:Teccetek volna a választásokon győzni”.Tessenek már a baloldaliak számára is elfogadhatóan viselkedni.Egyszeru polgár.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük