Patyi András: aki választási szabálytalanságot tapasztal, tegyen feljelentést

Április 8-án választ az ország. A választások törvényes lebonyolításában fontos szerepe van a Nemzeti Választási Bizottságnak. A testület vezetője Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Patyi pártatlanságát az ellenzéki pártok több esetben kétségbe vonták, amelyet az érintett mindig cáfolt. Az elnökkel a Népszava készített interjút.

Szabad és tiszta…

Patyi szerint – az EBESZ négy évvel ezelőtti kritikáira is emlékeztetve – szabad és tiszta lesz az  április 8-i választás, szerinte a törvényi feltételek ehhez biztosítottak:

“Azt kell látni, hogy az elmúlt négy évben részben a bírói gyakorlat, különösen a kampánytevékenységgel kapcsolatos bírói gyakorlat tisztult és szigorodott, másrészt a törvényeket kisebb mértékben az Országgyűlés korrigálta. Például épp az EBESZ észrevételei nyomán született meg egy új, szigorúbb kampányfinanszírozásról szóló törvény, amelynek a végrehajtása ugyan nem az NVB feladata, de fontos eloszlatnom egy tévhitet: a Magyar Államkincstár nem táskában adja oda a pénzt a pártoknak és az egyéni jelölteknek, hanem kincstári kártyát ad át, amivel nem is lehet készpénzt felvenni. “

„Csekély eltérés” nem gond, érvényes a választási ajánlás

Patyi, aki maga szerint független

A magát függetlennek mondó elnök nevetséges feltételezésnek tartja, hogy a magyar választási rendszer lenne Európában a legaránytalanabb vagy aránytalan lenne más választási rendszerekhez képest:

“Négyszer aránytalanabb a francia megoldás, a brit választási rendszerben pedig semmilyen arányosítás nincs, hiszen ott egyéni választókerületi rendszer létezik és a legtöbb szavazatot kapott jelölt megszerzi a mandátumot, miközben minden más szavazat elveszik. Az úgynevezett győztes-kompenzáció, ahogy erre az Alkotmánybíróság is rámutatott, azokat a voksokat is töredékszavazatként kezeli, amelyeket a győztes jelöltre adtak le.”

Kálmán László: a magyar választások nem lesznek sem tiszták, sem szabadok

Érdekesen gondolkodik Patyi a kormány kampányban történő részvételéről. Úgy véli, bármely hivatalban lévő kormány jogosult a társadalmat tájékoztatni, ez minden uniós és európa tanácsi (ET) tagállam esetében alapvető jog. Ez nem kifogásolható:

“A magyar törvények is megengedik a kormánynak, hogy a saját eredményeiről tájékoztassa a polgárokat. A választási eljárási törvény és az azt alkalmazó választási bizottságok viszont szigorúan őrködnek a felett, hogy választási kampányidőszakban a kormányzati tájékoztatásnak – nem nevezném propagandának, mert ez pejoratív szó – nem lehet a kampányt segítő hatása, mert ha mégis, az ellentétes a választási eljárási törvénnyel.

Kamu a kamupárt?

Patyi úgy gondolna, vigyázni kell a kamupárt kifejezéssel. Nem tartja jónak, hogy elkezdjük számolgatni, hogy hány párt elég vagy nem elég:

“Magyarországon hosszú ideig vérrel-vassal kialakított kommunista egypártrendszer volt, ennek a megszüntetéséért sokan harcoltak. A politikai pluralizmus ünnepe a választás, és a politikai pluralizmus jele az, hogy sok párt van. Ha egy pártnak kevés tagja van, és a programja esetleg nem kiérlelt, attól még a legkisebb pártról is a tisztelet hangján kell beszélni.”

Nem gondolja, hogy a jelenlegi ajánlási rendszerben kódolva lenne a visszaélés:

“Annak ellenére, hogy a törvény tiltja a gyorshajtást, sokan hajtanak gyorsan. Nem helyes abból kiindulni, hogy készíthető olyan választási rendszer, amely minden szabálytalanságot megakadályoz, mint ahogy hiába tiltja a törvény a gyorshajtást, mégis elég sokan hajtanak gyorsan. Azzal nem tudok mit kezdeni, ha elkezdik suttogó propagandában terjeszteni, hogy adják-veszik az ajánlóíveket. Aki ilyen szabálytalanságot tapasztal, az tegyen feljelentést.”

Nincs kódolva

Nincs ellenére, hogy az április 8-ai választáson külföldi választási megfigyelők is részt vegyenek:

“Örömmel venném, ha jönnének. Nem azért, mert nekünk mindenben egyet kell értenünk, hanem mert elég komoly jogi tudás halmozódott fel az EBESZ-ben, még ha eltérően is ítélünk meg választójogi kérdéseket. Szerintem az országnak és a választási eljárásnak is jót tesz, ha nemzetközi megfigyelők vannak.”

Civilek és pártok a választási turmixban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük