Kerítésen innen

Szijjártó nem űrhajós, de évente megröpüli a Föld-Hold távot

Szijjártó nem űrhajós, de évente leröpüli a Föld-Hold távot

Az elmúlt öt évben majdnem ötvenszer megkerülhette volna a Földet Szijjártó Péter külügyminiszter, aki az év majdnem felét rendre külföldön tölti – nézett utána a Szabadeurópa.

Vízen-földön, de főleg levegőben

Szijjártó Péter szinte folyton úton van. Utazásait néha egész apró részletességgel dokumentálja Facebook-oldalán. A külügyminisztériumtól kapott információk alapján a portál arra a következtetésre jutott, hogy

Szijjártó Péter évente átlagosan 144 napot töltött hivatalos úton, azaz az év munkanapjainak több mint felét külföldön tölti.

Az adatokból az is kiderül, hogy Szijjártó rendre több mint négyszázezer kilométert tesz meg évente, a rekordja a 2019-es 453.582 kilométer.

Ez több, mint Hold távolsága a Földtől (ami átlag 384.400 kilométer). De ez a Föld átmérőjének is több mint tízszerese

– osztott-szorzott a Szabadeurópa.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

Illusztráció: szabadeuropa.hu

Vonattal soha….

Szijjártó főleg repülővel utazik, útjainak több mint kilencven százalékát így teszi meg. Nemzetközi útjainak csak négy-hat százalékán ül autóba, a maradék utakat helikopterrel tette meg. Vonatra valamiért egyáltalán nem szállt, és az utóbbi években a helikopterezésről is lemondott a hivatalos tájékoztatás szerint.

Menetrendszerinti repülő snassz?

A repülős utak jelentős részét valószínűleg azon honvédségi gépek valamelyikével tette meg Szijjártó, amelyeket hivatalosan nem kormánygépnek, hanem honvédségi csapatszállítónak neveznek – ám belülről a díszes faborítással, bőrfotelekkel és -kanapékkal inkább emlékeztetnek magángépre, mint egy katonai csapatszállítóra.

2018 májusa és 2021 júliusa közötti időszakban megtett repülőgépes útjainak 91 százalékát a honvédségi, kilenc százalékát pedig bérelt magángéppel tette meg. A menetrend szerinti járatok, úgy tűnik, nem felelnek meg a külügyminiszter igényeinek.

Mi van a keleti nyitással?

Ahogy az látszik, a keleti nyitás nem meghatározó, hiszen Szijjártó útjainak mintegy háromnegyede nyugatra irányult, Ázsiába az utak mindössze tíz-húsz százaléka vezetett.

Nem meglepő módon a külügyminiszter az elmúlt öt évben legtöbbször Brüsszelbe, az EU központjába utazott (ötven alkalommal), amit New York, az ENSZ székhelye követ (23 út). A régiós országok fővárosai mellett tizenhatszor tette tiszteletét a svájci Genfben, és tizennégyszer Moszkvában (2021 végén például a Barátságért nevű, magas rangú állami kitüntetést átvenni utazott az orosz fővárosba). Ugyanebben az időszakban Szentpétervárra ötször, Kijevbe négyszer, Bukarestbe szintén ötször utazott el. Izlandot kivéve Európa összes országát meglátogatta.

illusztráció: szabadeuropa.hu

További részleteket a szabadeuropa.hu oldalon olvashat.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

 • Vatikáni rájder is részt vett az országúti kerékpáros világbajnokságon
  Bár Don Matteo mindenhová kerékpárral ment, az mégis igazi kuriózum, hogy az idei országúti kerékpárosok mezőnyversenyében a 40 esztendős Rien Schuurhuis a Vatikán színeiben állt rajthoz.
 • Karma-válsághelyzet ellen itt az 5 módszer, amitől fellélegezhetsz!
  Ha pozitív energiát szeretnél létrehozni az életedben, akkor az alábbi tanácsokat jó, ha megfogadod. Éld így az életed, és meglátod, minden a legnagyobb rendben lesz! Mindannyian azt kapunk, amit adunk, vagyis az általunk kibocsátott energia visszaszáll ránk. A Világegyetem törvényeit nem tudjuk megváltoztatni, csupán annyit tudunk tenni a “karmánk érdekében”, hogy pozitív életet élünk, annak érdekében, hogy azt kapjuk vissza.
 • Mel Gibson emelte Novák Katalin presztizsét, vagy fordítva? Ki vitte a fotóst?
  Ahogy Orbán Viktornak “leszervezték” a Schwarzenegger-randit, vagy a Chuck Norris találkát, úgy Novák Katalin sem maradt konzervatív/jobboldali/abortuszellenes filmsztár-fotó nélkül.
 • Magyar György: Semjén doktor törvénymódosítása semmit nem bíz a véletlenre
  Létrejöhet az elvileg független Integritás Hatóság, amelynek feladata például az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések megelőzése, a jogsértések megakadályozása, leleplezése. Erre azonban van már néhány elvileg „független” szervezet, ilyen például az ügyészség. Mitől lesz jobb a helyzet, ha – az EU-s pénzek elherdálásának elkerülése érdekében – Semjén-javallatra létrejön egy újabb kormányzati hivatal?
 • Szijjártó Péter ismét lágyékon rúgta az Uniót – Mire ez a nagy kapálódzás?
  Szijjártó Péter úgy szerint vitán felül áll, hogy amerikai gazdaság nyer ezekkel a szankciókkal, hiszen míg az EU gazdasága recesszió felé tart, az Egyesült Államok gazdasága – többek között az ottani alacsonyabb energiaárak miatt – egyre versenyképesebbé válik.