Horn Gábor kérdez, -helyettünk is- de ki válaszol?

Hajlamosak vagyunk az uniótól kapott pénz pazarló elköltése esetében vállat rántani és elégedetten konstatálni: van nekik elég, nem mi fizetjük. Ideje megtanulni, hogy mi mindannyian az unió polgárai vagyunk, nincs ő pénzük, csak miénk van. Ja, és, hogy fordíthatnánk közösen olyanra is, ami a köznek hasznos.

Jó ötlet egy 1.600 fős faluba 500 fős iskolát építeni?

Van, akinek mindenképp! Aki tervezi és kivitelezi! A történet színhelye: Felcsút, a miniszterelnök szülőfaluja. Egy hónapos a hír:

A Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. megtervezte, most a Fejér-B.Á.L. Zrt. kivitelezi a felcsúti Endresz György Általános Iskola újjáépítését. Mindkét cég felcsúti milliárdos gyerekeinek tulajdonában van.

A felcsúti beruházás során egy teljes mértékben akadálymentes, többszintes, 16 tantermes általános iskola épül a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel együtt

Az alsó szintre 6 tantermet és szertárakat, tanári szobát (öltözővel, vizesblokkal), igazgatói és igazgatóhelyettesi szobákat, előteret, aulát, portát, szerverszobát, vizes helyiségeket, étkezőt és 600 adagos főzőkonyhát, takarítószer-tárolót, belső udvart, lépcsőket és akadálymentesen használható liftet, valamint tornatermet (lelátóval), szertárakat, 4 tanulói és 2 tanári öltözőt, továbbá orvosi szobát terveznek.

A felső szintre pedig 7 tanterem, szertárak, 3 szaktanterem és szertár (fizika, kémia, biológia), 6 csoportterem és szertár, 1 informatika és nyelvi labor (szertárral), 1 egyéni foglalkoztató, 2 tanulói öltöző, nemek szerinti dolgozói öltöző, könyvtár és könyvtárraktár, gépház és szerverszoba, illetve vizes helyiségek kerülnek – írta az Átlátszó.

Jelenleg 174-210 általánosiskolás srác tanul a faluban

Az épület hasznos alapterületét 5611 négyzetméterre, befogadóképességét pedig 600 főre tervezik. Az Orbán Viktor szülőfalujában található iskola tanulóinak létszáma – az iskola honlapján található adatok szerint – 174 és 210 fő között mozgott, ami igen magas osztálylétszámokat jelentett. Ez pedig már

“nem mondható optimálisnak, hiszen 28-32 fős osztályok szűk, nem erre az osztálylétszámra szabott termekbe zsúfolódnak. Ezen kívül az épület maga sem felel meg a mai korszerű igényeknek”

– áll a honlapon. Jelenleg az oktatás 9 tanteremben zajlik.

A felcsúti iskola tanulóinknak többsége helybéli,

de a környező falvakból (Alcsútdoboz, Tabajd, Vértesacsa, Bicske, Szár, Újbarok, Óbarok, Etyek) is sokan járnak az intézménybe. A bejáró gyerekek száma folyamatosan nő, amely az iskolába beiratkozó akadémisták számának növekedésével is magyarázható. Emellett a PFLA, azaz PUSKÁS FERENC LABDARÚGÓ AKADÉMIA további 2 termet biztosít az akadémista osztályok részére

– olvasható az endresz.hu-n.

Horn Gábor közösségi oldalán tette fel kérdéseit:

“A 200 kisdiákot befogadó felcsúti általános iskola számára épít a magyar állam, európai uniós forrásból egy 500 fős általános iskolát (nyilván jelentős gyermekáldásra számítanak az alig 1600 fős faluban). A beruházás most éppen 6.3 milliárd forintnál tart -6300 millió forint-.

Ez egy kb. 5000 nm-es nagyvárosi iskolát feltételezve négyzetméterenként 1.2 millió forint, egy rózsadombi luxus lakás építési költsége is nagyjából a fele ennek…

  • Mennyit lopnak ebből el Mészárosék?
  • Hogy épülhet ez Uniós pénzből?
  • Kik lesznek ebben az épületben? ( kötelező lesz a felnőtteknek is iskolába járni Felcsúton? )
  • Miért nincs véleménye erről az Uniónak?
  • Hol tartanak iskola-ügyileg a nem Orbán lakta falvak mondjuk Szabolcsban???
  • Tényleg mindent lehet? Tényleg mindent lehet…”

Dunában

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük