Kerítésen innenKiemelt hírek

Lattmann: Orbánék azzal kezdték, hogy kétharmadukkal eltörölték az új alkotmány koncepciójának elfogadásához szükséges négyötödös többség követelményét

Lattmann Tamás: első ránézésre megfelel a szükségesség-arányosság elvének a védőoltás előírásának lehetősége

Nem csak a botcsinálta joghoz értők, de a valóban ezt a szakmát űzők között is parázs vitát eredményezett a miniszterelnöki vitában is felvetődő kérdés, hogy akár egyszerű többséggel is megváltoztatók-e azok a törvények, amelyekhez kétharmados felhatalmazásra lenne szükség. Dobrev és Karácsony egymásnak feszültek ez ügyben csakúgy, mint a témában megszólalók.

Trócsányi és a jog tisztelet

Trócsnyi a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában elmondta, hogy a szeptember 23–25. között tartott 15. Magyar Jogászgyűlés ezzel kapcsolatos állásfoglalását:

Jogállamot csak jogállami módon, az Alaptörvény és a jogszabályok betartásával lehet építeni.

Az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy a jogászok szerint a legfontosabbak az alapjogokat biztosító jogszabályok.

Ezeket a jogszabályokat demokratikus módon fogadták el […], ez is a jogrendünknek a része. Politikai vita mindig is volt és lesz […], mi azt gondoltuk, hogy jogállamot csak jogállami módon lehet építeni

– jelentette ki Trócsányi László. Hozzátette:

„az, hogy félredobjuk, egyszerű többséggel eltöröljük” a kétharmados többséggel elfogadott törvényeket, tőle jogászi szempontból nézve idegen.

A politikus károsnak nevezte, hogy a jogállam és a jogállamiság fogalma bekerült a politikába, relativizálódott, elértéktelenedett. Szerinte értékkérdésekről folyik a valós vita, és ezt nem kellene összemosni a jogállamisággal.

De….

Lattmann Tamás közösségi oldalán osztott meg egy tényt, amiről fent nevezett megfeledkezett:

“Tök függetlenül attól, hogy mit gondolok az ellenzéki térfélen eluralkodott vulgár-alkotmányjogászkodásról (a saját, a témában azóta is fenntartott álláspontomat leírtam 2015-ben, a szakmai szokásoknak megfelelően, ún. “szakcikk” formájában, ami egy ún. könyvben jelent meg), itt most e hírre reakcióként szükségesnek tartok emlékeztetni egy, Trócsányi nertárs számára sajánlatos tényre.

Orbánék azzal kezdték 2010 után, hogy a kétharmadukkal eltörölték az új alkotmány koncepciójának elfogadásához szükséges, az MSZP-SZDSZ kétharmada által ÖNKÉNT vállalt négyötödös többség követelményét.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

További szép napot.”

 

Lattmann: Orbánék azzal kezdték, hogy kétharmadukkal eltörölték az új alkotmány koncepciójának elfogadásához szükséges, az MSZP-SZDSZ kormány önként vállalt négyötödös többség követelményét

Comments (2)

  1. Bájos hogy ostobázik a szerző, mikor semmilyen arányú parlamenti többség nem alkotmanyozhat. Egyszerűen azért mert nem a gyerek szili az anyját, nem a kinevezett igszgatótanács hozza létre a céget, és a kerületi bíroság nem semmisitheti meg a parlament által hozott szabályokat sem.
    A Fidesz alaptörvénye nem rendelkezik azokkal a legalapvetőbb feltételekkel amitől azt alkotmánynak lehetne nevezni. Ezért az gyakorlatilag mint alapjog nem létezik. Aki mégis annak hivatkozza vagy magyarázza az vagy bűnpártoló vagy idióta.
    Itt az érvényes Magyar Köztársaság Alkotmánya hiteles története, ami megfelel minden feltételnek.

    Ide is ideteszem az érvényes Alkotmány történetét.

    http://arady-gyoriszocdemek.blogspot.com/2021/09/a-magyar-koztarsasag-alkotmanya-ervenyes.html

Szólj hozzá!