NER méltányosság- és arányosság elv: 1 -ha Mészáros az illető- többet nyom a latba, mint 50.000

Érdekes a NER-matek, nemkülönben az indoklás, amire persze Orbániában semmi szükség nincs, de ez esetben adtak a látszatra. Arról van szó, hogy Mészáros Lőrinc -esetünkben az 1- több vissza nem térítendő közpénzt kapott csak az egyik szállodája reparálására, mint a város, -esetünkben a cirka 50.000 lakosú Eger- ahol nevezett hotel áll.

Orbánia, 2021

Miközben a járvány által sújtott Eger önkormányzata és a lakosság a kiesett bevételek pótlására összesen 825 millió forintot kapott a költségvetésből, Mészáros Lőrinc cége az egri szállodára 2,8 milliárd forintos állami támogatást kasszírozhatott.

Az Egri Ügyek cikke szerint a koronavírus kitörése óta a kormány olyan elvonásokkal sújtotta az önkormányzatokat, amely az idei működést gyakorlatilag már az alapellátások terén is veszélyeztették. Gépjárműadó, parkolási bevételek, idegenforgalmi adó, az iparűzési adó fele – az ilyen jogcímen befolyó összegek többsége hiányzik az önkormányzati kasszákból.

A kormány a kiesés pótlására egyes városok számára kompenzációt adott

Valamiért elsősorban a fideszes vezetésű megyeközpontok jártak jól, sorra címezték meg nekik a milliárdos segítséget. Egyebek közt Szolnok kapott 1,28 plusz 2,7 milliárd forintot, Székesfehérvár 1,38 milliárdot és 615 milliót, Nyíregyháza 1,38 milliár és 251 millió forintot és így folytathatnánk a sort tovább.

Négy ellenzéki város kapott még ekkor támogatást, de a nekik címzett összeg jelentősen kevesebb volt és csakis meghatározott célra használhatták fel. Így esett, hogy Eger 600 millió forintot kapott arra a koronavírus-járvány kellős közepén, hogy Nyitrai Zsolt egyik korábbi ígéretét megvalósítsák, nevezetesen egy panorámaliftet az egri várba.

Az ellenzéki vezetésű Eger 1,5 milliárd forintot kért volna az államtól a 2-2,5 milliárdosra becsült kiesések miatt…

Viszont…!

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. 14 vidéki szállodáját összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással tolta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy-programból. Ebből a pénzből ment

a Hunguesthez tartozó egri Hotel Flóra felújítására 2,8 milliárd támogatás.

A Miniszterelnökség csütörtökön jelentette be, hogy a kormány mintegy 23 milliárd forint támogatást nyújt 32, huszonötezernél több lakosú településnek. Azt is hozzátették, hogy

a döntés során a kabinet a méltányosság és arányosság elveit érvényesítette.

 

mészáros

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük